| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: keczup

piątek, 09 października 2015

  W tym roku wzięłam się za poważniej za domowe przetwory. Do tej pory tradycyjnie robiłam tylko ogórki kiszone, grzybki marynowane i powidła śliwkowe.

Postanowiłam zrobić więcej , i zabrałyśmy się z córką za robienie domowego keczupu. Trochę się obawiałam, co nam z tego wyjdzie :).

Za pierwszym razem robiłyśmy na próbę, a że nam zasmakował to tydzień później  zrobiłyśmy keczup z kolejnej partii pomidorów.

Jedyną wadą jest to, że po przerobieniu większej ilości pomidorów zostaje z tego tylko kilka słoików keczupu. Ale chyba warto mieć sos  własnej roboty, bo przynajmniej wiemy co jemy :).

Keczup robiłyśmy z 6 kg pomidorów, wyszło tego 7 słoików (3 większe, 4 mniejsze).

keczup1

Składniki:

3 kg pomidorów

4 średnie cebule

4 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

2/3 szklanki cukru

1/4 szklanki octu

Przyprawy:

około 8 liści laurowych, 10 kulek ziela angielskiego, 5 goździków, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżeczki słodkiej papryki,  1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki soli, czarny pieprz do smaku

 

  Pomidory pokroić (nie obierałam ze skórki) , wrzucić do garnka z grubym dnem, dodać pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet, cukier, sól i wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu  , aż pomidory się rozpadną (u mnie około 3 godziny). Garnka nie przykrywamy.

Następnie przestudzić , wyjąć przyprawy i przetrzeć przez sito/przecierak (za mnie to zrobił robot kuchenny).

Przetarte pomidory ponownie wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu,aż do zgęstnienia sosu ( u mnie znów około 3 godzin).

Gotowy keczup przelać do wyparzonych słoików.

Ja jeszcze pasteryzowałam  w garnku 15-20 minut od zagotowania wody.

keczup2

keczup4

keczup5