| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: babka

sobota, 15 kwietnia 2017

Zastanawiałam się jak± babkę w tym roku upiec na Wielkanoc (zazwyczaj robiłam drożdżow±).

Ponieważ zostało mi trochę białek po zrobieniu innych ciast wybrałam pyszn±, puszyst± i wilgotn±  babkę cytrynow± .

Inspiracja - Kulinarne szaleństwa Margarytki.

 

 babkab1

 

Składniki:

 

400 g m±ki tortowej

7-8 białek

1 szklanka cukru

3/4 szklanki ciepłego mleka

250 g stopionego masła

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego (użyłam domowego)

1 cytryna : starta skórka i wyci¶nięty sok

 

Białka ze szczypt± soli ubić na sztywn± pianę . Delikatnie wsypać do piany cukier, cukier waniliowy i ubijać jeszcze 2-3 minuty.

Do masy wlać letnie, roztopione masło, mleko i powoli wsypywać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia.

Dodać stark± skórkę z cytryny oraz sok. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Przygotowan± masę przelać do formy (u mnie forma do babki z kominem ), wysmarowanej masłem i posypanej bułk± tart±.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni (góra-dół) przez około 45-60 minut  (do suchego patyczka).

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować

 

 babkab6

 

 

 

 

sobota, 26 marca 2016

W tym roku postanowiłam upiec na ¦więta  inn± babkę (zawsze była drożdżowe). Wybrałam prost± i szybk± w wykonaniu babkę marmurkow±  z kaw±.

Przepis znalazłam u Basi.

Ciasto wyszło bardzo smaczne, z mocnym aromatem kawowo-cytrynowym.

I przy okazji życzę Wam radosnych i spokojnych ¦wiat Wielkanocnych :)

babka4

Składniki:

25 dag masła

5 jajek

1 szklanka m±ki pszennej

1 szklanka m±ki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat cytrynowy (nie dałam, bo nie miałam)

skórka starta z 1 cytryny

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

Jajka zmiksować z cukrem, masło utrzeć. Do utartego masła dodawać stopniowo zmiksowane jajka, następnie nadal miksuj±c dodawać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia.

Ciasto podzielić na dwie czę¶ci. Do jednej dodać aromat i skórkę z cytryny - zmiksować. Do drugiej dodać kawę rozpuszczon± w minimalnej ilo¶ci wody - zmiksować.

Formę posmarować tłuszczem i obsypać bułk± tart±. Wlać do formy jasn± czę¶ć ciasta, a następnie ciemn±. Cało¶ć delikatnie i krótko wymieszać widelcem (mieszać zgodnie z ruchem wskazówek zegara).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 50 minut.

Babkę polałam lukrem cytrynowym (cukier puder + sok z cytryny).

babka8