| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: mleko

sobota, 25 marca 2017

Pyszne, miękkie i puszyste ciasto drożdżowe z domowymi śliwkowymi powidłami.

Inspirację znalazłam u mojej Siostry :).

 

drpow6

Składniki:

 

Ciasto:

 

3 jajka

150 g masła (roztopionego i ostudzonego)

3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej)

4 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka letniego mleka

50 g świeżych drożdży

 

Do posmarowania - słoik powideł śliwkowych

 

Kruszonka:

90 g mąki pszennej

50 g cukru

60 g roztopionego gorącego masła

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Do miseczki włożyć pokruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i wlać około 1/4 szklanki letniego mleka. Wszystko wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

Jajka utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę.

Do dużej miski wsypać mąkę, wlać ostudzone masło, utarte jajka i wyrośnięty rozczyn.

Wyrobić ciasto (mikserem z hakami lub ręcznie) - nie powinno się kleić , w razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki.

Miskę z przygotowanym ciastem przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

Formę ( u mnie o wymiarach  40 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto  przełożyć na oprószony mąką blat/stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto wyłożyć powidła i równo je rozsmarować na całej powierzchni.

Posmarowane ciasto zawinąć w rulon i pokroić  w około 2 cm kawałki. Układać je w przygotowanej blaszce w dowolny sposób.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut.

 

Przygotować kruszonkę : mąkę wymieszać z cukrami, zalać roztopionym gorącym masłem i wymieszać do powstania kruszonki.

 

Wyrośnięte ciasto posypać przygotowaną kruszonką .

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (góra-dół) , Basie piekła w 170 stopniach. Piec około 50 minut.

 

 

drpow11

drpow5

piątek, 24 marca 2017

Zdrowsza wersja tradycyjnych naleśników z pysznym nadzieniem szpinakowym.

Od lat ciasto na naleśniki robię już "na oko" , dlatego przy składnikach podaję "około". Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.

 nalesniki6

Składniki:

 

około 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej

około 1 i 1/2 szkl. mleka

1 jajko

szczypta soli

olej

 

Farsz:

około 250 g mrożonego szpinaku (można też użyć świeżego)

1 -2 cebeule

2 ząbki czosnku

pół kostki sera feta

sól, pieprz

masło lub olej

 

Z mąki, mleka i jajka zrobić ciasto naleśnikowe (wymieszać rózgą lub mikserem), tak , aby nie było grudek. Dodać sól i wstawić do lodówki na pół godziny.

Mocno rozgrzać patelnię , cienko posmarować olejem i smażyć naleśniki.

 

Na patelni/w rondelku rozgrzać niewielką ilość masła/oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Dodać szpinak i całość poddusić około 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Do ciepłego farszu dodać pokrojoną w kostkę fetę.

 

Placki naleśnikowe smarować przygotowanym farszem szpinakowym i zawinąć.

 naleniki3

 

sobota, 18 marca 2017

Pyszny i prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką. Na stałe wszedł do naszego domowego jadłospisu.

Z podanej ilości składników wychodzą dwa bochenki.

Dziękuję za inspirację - chleby.info.

 

chrupicask1

Składniki:

700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750, ale robiłam też z 650)

300 ml wody

130 ml mleka

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych)

 

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki i wymieszać. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ja to robiłam ręcznie (około 15 minut), ale można też robotem  (10 minut).

Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować bochenki.

Ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Przed samym pieczeniem przygotować pomadę: w  garnku na małym ogniu wymieszać wodę z mąką i szczyptą soli - doprowadzić do wrzenia.

Wyrośnięty chleb można naciąć lub nie (ja jeden nacięłam) i posmarować przygotowaną pomadą.

Tak przygotowane bochenki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni i piec 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut.

Studzić na kratce.

 

chrupicask3

chrupicask8