| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: śliwki

czwartek, 05 listopada 2015

  To przepis na bardzo proste powidła bez mieszania. Właściwie to nie są tradycyjne powidła , konsystencją przypominają trochę konfiturę. Pracy przy nich niewiele (tyle co drylowanie śliwek) , za to efekt pyszny. Robimy je w rodzinie od lat, a przepis mamy od cioci :).

powida_4

Składniki:

dojrzałe śliwki węgierki

cukier

na każdy 1 kg śliwek - 20 dag cukru

Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do dużego garnka o grubym dnie przesypując cukrem. Odstawić na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc (żeby puściły sok).

Postawić garnek na małym ogniu i gotować przez 4 godziny , nie mieszać i nie przykrywać ! ( ja czasem troszkę dłużej gotuję).

Po tym czasie śliwki wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić..

Powidła pasteryzowałam w garnku przez 10 minut.

powida2