| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: mięso mielone

wtorek, 03 listopada 2015

  Zamiast robić tradycyjne klopsiki, lub smażone kotlety mielone, postanowiłam je upiec. Zerkałam na różne strony z przepisami na podobną potrawę, w końcu sama skomponowałam sobie własny skład . Takie kulki nam zasmakowały, a plusem jest to , że przygotowane w piekarniku mają mniej tłuszczu, i kalorii :). Następnym razem zamiast bułki tartej może spróbuję wrzucić do nich otręby? i na pewno będę testować smak z innymi dodatkami :).

 

 

klopsiki_11

 

Składniki:

1 kg mięsa mielonego drobiowego (u mnie indyk)

2 jajka

1 duża cebula

2 ząbki czosnku (jeśli ktoś lubi)

3-4 łyżki bułki tartej

1 łyżka musztardy

sól, pieprz, majeranek

dodatki:

suszone pomidory, pieczarki

  Do zmielonego mięsa dodać startą cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą ( ilość podałam mniej więcej - będzie widać podczas wyrabiania), jajka, musztardę i przyprawy do smaku. Wymieszać wszystko dokładnie.

Ja podzieliłam tak przygotowane mięso na trzy części, jedną zostawiłam tak jak jest, do drugiej dodałam pokrojone suszone pomidory, a do trzeciej pieczarki ( pokrojone i podsmażone).

Formować kulki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut (u mnie góra-dół).

klopsiki_2

klopsiki_9

 

 

poniedziałek, 23 lutego 2009

 Na rodzinną imprezę postanowiłam pierwszy raz zrobić klops , na dodatek dziecko mnie prosiło o jajko w środku. Z niepewnością się zabrałam za pieczeń, wbrew obawom wyszło smacznie. Na pewno przepis do powtarzania :-) .

Składniki:

1 kg mięsa wieprzowego (łopatka)

2 kajzerki

5 jajek

cebula

sól, pieprz

bułka tarta

 

   Mięso opłukać , zmielić razem z cebulą i kajzerkami (bułki wcześniej namoczyć w wodzie i odcisnąć). Dodać 2 jajka , pieprz i sól (ja dodaję na oko :-), ponieważ nie jestem w stanie spróbować surowego mięsa ;-) ) i dokładnie wyrobić na jednolitą masę.

3 pozostałe jajka ugotować na twardo.

   Z przygotowanej masy uformować gruby wałek . Z tej porcji wyszły mi dwa , do jednego dodałam ugotowane jajka .

Uformowane wałki obtoczyć w bułce tartej  i położyć na blasze (ja położyłam na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia).

Piec w temperaturze 180 oC przez około 1 godz. Pod koniec pieczenia posmarować klopsy wytopionym tłuszczem.