| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: ogórki

niedziela, 28 sierpnia 2016

Przepis na tę sałatkę znalazłam w zeszłym roku u Margarytki.

Pyszna sałatka z ogórków, która mojej rodzinie bardzo smakuje. Oczywiście w tym roku znów ją zrobiłam,i to  w większej ilości :).

 szwedzka8

Składniki:

2 - 2,5 kg ogórków gruntowych

9 szklanek zimnej wody

1/2 szklanki soli kamiennej niejodowanej

 

Zalewa:

3 szklanki wody

2 - 2 1/2 szklanki cukru

2 szklanki cukru 10%

 

Do słoików:

2 ziarna ziela angielskiego

2 ziarna pieprzu

1/2 łyżeczki białej gorczycy

2-3 plasterki surowej marchewki (wrzucałam czasem więcej)

 

Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki (mnie wyręczył robot bosch mum).

Z 9 szklanek wody i 1/2 szklanki soli zrobić roztwór. Zalać nim pokrojone ogórki , tak aby były przykryte. Odstawić na 3 godziny , co jakiś czas zamieszać. Po tym czasie odcedzić na durszlaku.

 

Słoiki i nakrętki wyparzyć. Do każdego słoika wrzucić przyprawy i marchewkę. Włożyć do nich odcedzone ogórki (niezbyt ciasno).

 

Składniki zalewy zagotować i zalać nią przygotowane ogórki (nie studzić), następnie zakręcić słoiki.

Pasteryzować od momentu zagotowania przez około 8-10 minut. Ja pasteryzuję na mokro, w garnku wyłożonym ściereczką.

Po tym czasie słoiki wyjąć z garnka , stawiać do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.

 

szwedzka1

 

 

szwedzka12

 

 szwedzka92

szwedzka10

 

 

 

Róbmy przetwory 2016

Róbmy przetwory! 2016

niedziela, 25 października 2015

  Takie ogórki robiłam pierwszy raz, ale przepis będzie powtarzany co rok. Ogórki wyszły pyszne, znikają w bardzo szybkim tempie :). Przepis ten  stałe wchodzi do spisu domowych przetworów w moim domu. Cztery razy powiększałam zapasy domowe :). Od drugiego podejścia robiłam z większej ilości ogórków.

Ogórki można spróbować po tygodniu, ale lepsze będą po miesiącu (informacja z bloga Margarytki). Oczywiście u mnie pierwszy słoik był otwarty w tydzień po zrobieniu :).

Przepis pochodzi ze strony Kulinarne Szaleństwa Margarytki.

 og10

 

Składniki:

1,5 kg ogórków średniej wielkości

2 szklanki wody

1 i 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%

1 i 3/4 szklanki cukru

1 łyżka ziaren gorczycy

1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

10 ziarenek ziela angielskiego

1 płaska łyżka kurkumy

1 płaska łyżka soli

 

Ogórki umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach.

Wodę z cukrem i przyprawami zagotować, dolać ocet i gotować pod przykryciem jeszcze 5 minut. Zalewę przecedzić przez sito i gorącym płynem zalać przygotowane ogórki.

Ogórki pasteryzowałam w garnku około 7 minut.

ogrki_3