| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: drożdżówki

poniedziałek, 05 stycznia 2009

Wiele razy patrzyłam na  drożdżówki   , które upiekła moja siostra :-), Abbra .

Dzisiaj  w końcu się na nie skusiłam , wyszły pyszne, mięciutkie i większości już nie ma, bo grasują u mnie

"drożdżówkożercy ". 

Tylko zawijanie nie wyszło mi tak ładnie :-(  jak Basi.

 

 

Składniki:

75 g masła lub margaryny (ja dałam masło)

250 ml mleka

25 g świeżych drożdży

szczypta soli

70 g cukru

1/2 kg mąki pszennej

 

nadzienie:

co kto lubi :-)

 

       Masło stopić , dodać mleko , podgrzać do letniej temperatury , dodać rozkruszone drożdże i rozpuścić. Dodać mąkę , szczyptę soli oraz cukier i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Przykryć i odstawić na 1 -1,5 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .

U mnie ciasto wyrabiała maszyna.

Wyrośnięte ciasto dokładnie wyrobić (ciasto powinno być gładkie).

Rozwałkować , i wg Abbry - pociąć na prostokąty w wymiarach ok. 10 x 14 cm , krótszy bok ponacinać . 

Nakładać nadzienie ( u mnie to była masa z białego sera) i zawijać.

Gotowe drożdżówki wyłożyć na blachę zachowując odstępy i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut  , posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec 10 min. w temperaturze 220 oC