| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: drożdżówki

poniedziałek, 05 stycznia 2009

Wiele razy patrzyłam na  drożdżówki   , które upiekła moja siostra :-), Abbra .

Dzisiaj  w końcu się na nie skusiłam , wyszły pyszne, mięciutkie i większo¶ci już nie ma, bo grasuj± u mnie

"drożdżówkożercy ". 

Tylko zawijanie nie wyszło mi tak ładnie :-(  jak Basi.

 

 

Składniki:

75 g masła lub margaryny (ja dałam masło)

250 ml mleka

25 g ¶wieżych drożdży

szczypta soli

70 g cukru

1/2 kg m±ki pszennej

 

nadzienie:

co kto lubi :-)

 

       Masło stopić , dodać mleko , podgrzać do letniej temperatury , dodać rozkruszone drożdże i rozpu¶cić. Dodać m±kę , szczyptę soli oraz cukier i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Przykryć i odstawić na 1 -1,5 godz. w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia .

U mnie ciasto wyrabiała maszyna.

Wyro¶nięte ciasto dokładnie wyrobić (ciasto powinno być gładkie).

Rozwałkować , i wg Abbry - poci±ć na prostok±ty w wymiarach ok. 10 x 14 cm , krótszy bok ponacinać . 

Nakładać nadzienie ( u mnie to była masa z białego sera) i zawijać.

Gotowe drożdżówki wyłożyć na blachę zachowuj±c odstępy i pozostawić do wyro¶nięcia na ok. 15 minut  , posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec 10 min. w temperaturze 220 oC