| < PaĽdziernik 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: m±ka pszenna

sobota, 25 marca 2017

Pyszne, miękkie i puszyste ciasto drożdżowe z domowymi ¶liwkowymi powidłami.

Inspirację znalazłam u mojej Siostry :).

 

drpow6

Składniki:

 

Ciasto:

 

3 jajka

150 g masła (roztopionego i ostudzonego)

3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej)

4 i 1/2 szklanki m±ki pszennej

1 szklanka letniego mleka

50 g ¶wieżych drożdży

 

Do posmarowania - słoik powideł ¶liwkowych

 

Kruszonka:

90 g m±ki pszennej

50 g cukru

60 g roztopionego gor±cego masła

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Do miseczki włożyć pokruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i wlać około 1/4 szklanki letniego mleka. Wszystko wymieszać i odstawić na kilka minut do wyro¶nięcia.

Jajka utrzeć z cukrem mikserem na puszyst± masę.

Do dużej miski wsypać m±kę, wlać ostudzone masło, utarte jajka i wyro¶nięty rozczyn.

Wyrobić ciasto (mikserem z hakami lub ręcznie) - nie powinno się kleić , w razie potrzeby dosypać niewielk± ilo¶ć m±ki.

Miskę z przygotowanym ciastem przykryć foli± i odstawić do wyro¶nięcia na około 45 minut.

Formę ( u mnie o wymiarach  40 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyro¶nięte ciasto  przełożyć na oprószony m±k± blat/stolnicę i rozwałkować na prostok±t o grubo¶ci około 1 cm. Na ciasto wyłożyć powidła i równo je rozsmarować na całej powierzchni.

Posmarowane ciasto zawin±ć w rulon i pokroić  w około 2 cm kawałki. Układać je w przygotowanej blaszce w dowolny sposób.

Ciasto przykryć ¶ciereczk± i odstawić ponownie do wyro¶nięcia na około 20 minut.

 

Przygotować kruszonkę : m±kę wymieszać z cukrami, zalać roztopionym gor±cym masłem i wymieszać do powstania kruszonki.

 

Wyro¶nięte ciasto posypać przygotowan± kruszonk± .

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (góra-dół) , Basie piekła w 170 stopniach. Piec około 50 minut.

 

 

drpow11

drpow5

wtorek, 21 marca 2017

Kopytka  - smaczne, proste i syc±ce danie kuchni polskiej.

Podane z gulaszem czy sosem pieczarkowym (lub innym Waszym ulubionym) smakuje wy¶mienicie , do tego surówka z marchewki lub białej kapusty i nic więcej do szczę¶cia nie potrzeba :).

 kopytka3

 

Składniki:

około 1 kg ziemniaków

około 2 szklanki m±ki pszennej

1-2 jajka

sól

 

Ziemniaki obrać, umyć (choć niektórzy gotuj± w mundurkach) , ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować.

Gdy przestygn± przecisn±ć przez praskę .

Ziemniaki przełożyć na blat/stolnicę , zrobić w ¶rodku dołek i wbić do niego jajka, dodać m±kę i i szczyptę soli - zagnie¶ć gładkie ciasto.

Przygotowane ciasto podzielić na kilka czę¶ci i ułożyć na lekko posypanym m±k± blacie. Z każdej uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i ostrym nożem poci±ć na uko¶ne kawałki.

Do dużego garnka wlać wodę , posolić i zagotować. Do wrz±tku wkładać partiami przygotowane kopytka, delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze przez 2 -3 minuty i wyj±ć łyżk± cedzakow±.

 

kopytka7

 

kopytka2

 

 

sobota, 18 marca 2017

Pyszny i prosty chleb pszenny z chrupi±c± skórk±. Na stałe wszedł do naszego domowego jadłospisu.

Z podanej ilo¶ci składników wychodz± dwa bochenki.

Dziękuję za inspirację - chleby.info.

 

chrupicask1

Składniki:

700 g m±ki pszennej chlebowej (typ 750, ale robiłam też z 650)

300 ml wody

130 ml mleka

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g ¶wieżych)

 

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki i wymieszać. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ja to robiłam ręcznie (około 15 minut), ale można też robotem  (10 minut).

Ciasto przykryć ¶ciereczk± i zostawić do wyro¶nięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie czę¶ci i uformować bochenki.

Ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, przykryć ¶ciereczk± i ponownie zostawić do wyro¶nięcia na 1 godzinę.

Przed samym pieczeniem przygotować pomadę: w  garnku na małym ogniu wymieszać wodę z m±k± i szczypt± soli - doprowadzić do wrzenia.

Wyro¶nięty chleb można naci±ć lub nie (ja jeden nacięłam) i posmarować przygotowan± pomad±.

Tak przygotowane bochenki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni i piec 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut.

Studzić na kratce.

 

chrupicask3

chrupicask8

¶roda, 15 marca 2017

Gdy dzisiaj zobaczyłam ten przepis u Mikimamy to już wiedziałam, co zrobię na obiad.

Smaczna tarta ze ¶wieżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi , do tego zupełnie inne ciasto na spód (osobi¶cie wolę jednak tradycyjne, córce zasmakowało).

Wprowadziłam tylko jedn± zmianę  - wymieszałam biał± m±kę z pełnoziarnist±.

 tartasz2

 

Ciasto:

 

2 szklanki m±ki pszennej (użyłam m±ki pszennej białej i pełnoziarnistej)

20 dag chudego twarogu

1 jajko

1 łyżeczka soli

1/3 szklanki mleka

6 łyżek oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz do posmarowania formy

 

Nadzienie:

 

torebka szpinaku baby (nie zużyłam całej)

kostka sera feta

1 duży jogurt grecki

2 małe jajka (lub 1 duże)

1-2 z±bki czosnku

 pieprz, suszone oregano, ewentualnie sól

małe opakowanie pomidorków koktajlowych

 

Ser rozdrobnić , dodać jajo, olej, mleko i sól - wymieszać. Dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i zagnie¶ć ciasto.

Przełożyć do miski , nakryć foli± i odstawić do lodówki na pół godziny.

 

Fetę rozgnie¶ć dokładnie, wymieszać z jogurtem, jajkami, przeci¶niętym przez praskę czosnkiem , szpinakiem i przyprawami.

Wyj±ć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę do pieczenia (wcze¶niej lekko posmarowan± masłem lub olejem) razem z brzegami.

Farsz wyłożyć na wierzch. Pomidorki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni (góra-dół) przez około 40 minut (aż boki się zrumieni±).

 tartasz5

sobota, 26 marca 2016

W tym roku postanowiłam upiec na ¦więta  inn± babkę (zawsze była drożdżowe). Wybrałam prost± i szybk± w wykonaniu babkę marmurkow±  z kaw±.

Przepis znalazłam u Basi.

Ciasto wyszło bardzo smaczne, z mocnym aromatem kawowo-cytrynowym.

I przy okazji życzę Wam radosnych i spokojnych ¦wiat Wielkanocnych :)

babka4

Składniki:

25 dag masła

5 jajek

1 szklanka m±ki pszennej

1 szklanka m±ki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat cytrynowy (nie dałam, bo nie miałam)

skórka starta z 1 cytryny

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

Jajka zmiksować z cukrem, masło utrzeć. Do utartego masła dodawać stopniowo zmiksowane jajka, następnie nadal miksuj±c dodawać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia.

Ciasto podzielić na dwie czę¶ci. Do jednej dodać aromat i skórkę z cytryny - zmiksować. Do drugiej dodać kawę rozpuszczon± w minimalnej ilo¶ci wody - zmiksować.

Formę posmarować tłuszczem i obsypać bułk± tart±. Wlać do formy jasn± czę¶ć ciasta, a następnie ciemn±. Cało¶ć delikatnie i krótko wymieszać widelcem (mieszać zgodnie z ruchem wskazówek zegara).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 50 minut.

Babkę polałam lukrem cytrynowym (cukier puder + sok z cytryny).

babka8

Przepis na ten mazurek znalazłam w czasopi¶mie "Przyjaciółka".

Jest inny nie te, które do tej pory robiłam, i do tego polewa mleczna :).

mazurekml4

Składniki:

 

Ciasto:

3 jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki m±ki pszennej

szczypta proszku do pieczenia

 

Polewa:

12,5 g masła

2/3 szklanki cukru pudru

2/3 szklanki mleka w proszku

2 łyżki wody

 

Do przełożenia:

powidła (u mnie domowe ¶liwkowe)

 

Jajka ubić z cukrem na puch, dodać przesian± m±kę i proszek i wszystko razem zmiksować.

Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma o wymiarach około 27 cm x 23 cm).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10-15 minut.

Upieczony placek wystudzić, wyj±ć z formy i przekroić na dwa równe prostok±ty.

Jeden kawałek posmarować powidłami i przykryć drugim.

 

Cukier puder i mleko w proszku przesiać przez sitko. W rondelku rozpu¶cić masło, dodać przesiane składniki i wodę (ja dodałam jedn± łyżkę wody więcej). Gotować ci±gle mieszaj±c, aż masa będzie gładka.

Gor±c± masę wylać na wierzch mazurka i równo rozprowadzić.

Gdy masa zastygnie udekorować mazurka według uznania :) - u mnie polewa z czekolady rozpuszczonej w k±pieli wodnej i cukierki.

mazurekml1

 
1 , 2 , 3