| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: kurkuma

niedziela, 25 października 2015

  Takie ogórki robiłam pierwszy raz, ale przepis będzie powtarzany co rok. Ogórki wyszły pyszne, znikają w bardzo szybkim tempie :). Przepis ten  stałe wchodzi do spisu domowych przetworów w moim domu. Cztery razy powiększałam zapasy domowe :). Od drugiego podejścia robiłam z większej ilości ogórków.

Ogórki można spróbować po tygodniu, ale lepsze będą po miesiącu (informacja z bloga Margarytki). Oczywiście u mnie pierwszy słoik był otwarty w tydzień po zrobieniu :).

Przepis pochodzi ze strony Kulinarne Szaleństwa Margarytki.

 og10

 

Składniki:

1,5 kg ogórków średniej wielkości

2 szklanki wody

1 i 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%

1 i 3/4 szklanki cukru

1 łyżka ziaren gorczycy

1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

10 ziarenek ziela angielskiego

1 płaska łyżka kurkumy

1 płaska łyżka soli

 

Ogórki umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach.

Wodę z cukrem i przyprawami zagotować, dolać ocet i gotować pod przykryciem jeszcze 5 minut. Zalewę przecedzić przez sito i gorącym płynem zalać przygotowane ogórki.

Ogórki pasteryzowałam w garnku około 7 minut.

ogrki_3