| < PaĽdziernik 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: białka

sobota, 15 kwietnia 2017

Zastanawiałam się jak± babkę w tym roku upiec na Wielkanoc (zazwyczaj robiłam drożdżow±).

Ponieważ zostało mi trochę białek po zrobieniu innych ciast wybrałam pyszn±, puszyst± i wilgotn±  babkę cytrynow± .

Inspiracja - Kulinarne szaleństwa Margarytki.

 

 babkab1

 

Składniki:

 

400 g m±ki tortowej

7-8 białek

1 szklanka cukru

3/4 szklanki ciepłego mleka

250 g stopionego masła

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego (użyłam domowego)

1 cytryna : starta skórka i wyci¶nięty sok

 

Białka ze szczypt± soli ubić na sztywn± pianę . Delikatnie wsypać do piany cukier, cukier waniliowy i ubijać jeszcze 2-3 minuty.

Do masy wlać letnie, roztopione masło, mleko i powoli wsypywać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia.

Dodać stark± skórkę z cytryny oraz sok. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Przygotowan± masę przelać do formy (u mnie forma do babki z kominem ), wysmarowanej masłem i posypanej bułk± tart±.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni (góra-dół) przez około 45-60 minut  (do suchego patyczka).

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować

 

 babkab6

 

 

 

 

wtorek, 24 lutego 2009

  To ciasto jest hitem , po 5 minutach od podania pozostaje słodkim wspomnieniem :-). Przepis podała Brunia na stronie cincin.

  Przepyszna beza z puszyst± piank± w ¶rodku i bit± ¶mietan± na wierzchu , rozpływaj±ca się w ustach. Robiłam je wiele razy , i za każdym znika w błyskawicznym tempie (więc zdjęcia w przekroju nie będzie ;-)) .

 

Składniki:

6 białek

300 g cukru (można dać trochę mniej)

1 łyżeczka m±ki kukurydzianej (lub ziemniaczanej) 

1 łyżeczka białego octu winnego

 

ok. 1/2 l ¶mietany 30%

owoce 

 

   Białka ubić na sztywn± masę , pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, m±kę kukurydzian±/ziemniaczan±/  i ocet.

Ubit± pianę delikatnie przełożyć na blachę wyłożon± papierem do pieczenia formuj±c okr±g (nie za duży) .

Piekarnik nagrzać do 180 oC i wstawić bezę. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140-150 oC i piec 1 1/2 godziny. Studzić przy uchylonym piekarniku.

   Gotow± bezę przed podaniem udekorować ubit± ¶mietan± (bez cukru ) i ułożyć na wierzchu owoce.