O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
A tu też zagl±dam - rękodzieło
BLOGI KULINARNE
STRONY KULINARNE
SZABLON
Uwaga
Tagi
![]() ![]() ![]() |
Wpisy z tagiem: ciasto drożdżowe
sobota, 25 marca 2017
Pyszne, miękkie i puszyste ciasto drożdżowe z domowymi ¶liwkowymi powidłami. Inspirację znalazłam u mojej Siostry :).
Składniki:
Ciasto:
3 jajka 150 g masła (roztopionego i ostudzonego) 3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej) 4 i 1/2 szklanki m±ki pszennej 1 szklanka letniego mleka 50 g ¶wieżych drożdży
Do posmarowania - słoik powideł ¶liwkowych
Kruszonka: 90 g m±ki pszennej 50 g cukru 60 g roztopionego gor±cego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego
Do miseczki włożyć pokruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i wlać około 1/4 szklanki letniego mleka. Wszystko wymieszać i odstawić na kilka minut do wyro¶nięcia. Jajka utrzeć z cukrem mikserem na puszyst± masę. Do dużej miski wsypać m±kę, wlać ostudzone masło, utarte jajka i wyro¶nięty rozczyn. Wyrobić ciasto (mikserem z hakami lub ręcznie) - nie powinno się kleić , w razie potrzeby dosypać niewielk± ilo¶ć m±ki. Miskę z przygotowanym ciastem przykryć foli± i odstawić do wyro¶nięcia na około 45 minut. Formę ( u mnie o wymiarach 40 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyro¶nięte ciasto przełożyć na oprószony m±k± blat/stolnicę i rozwałkować na prostok±t o grubo¶ci około 1 cm. Na ciasto wyłożyć powidła i równo je rozsmarować na całej powierzchni. Posmarowane ciasto zawin±ć w rulon i pokroić w około 2 cm kawałki. Układać je w przygotowanej blaszce w dowolny sposób. Ciasto przykryć ¶ciereczk± i odstawić ponownie do wyro¶nięcia na około 20 minut.
Przygotować kruszonkę : m±kę wymieszać z cukrami, zalać roztopionym gor±cym masłem i wymieszać do powstania kruszonki.
Wyro¶nięte ciasto posypać przygotowan± kruszonk± .
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (góra-dół) , Basie piekła w 170 stopniach. Piec około 50 minut.
|