| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: smalec

wtorek, 22 grudnia 2015

 Przygotowania do Świąt wkroczyły już w ostatnią fazę , w sobotę upiekłam z córką pierniczki, a dziś zajęłyśmy się się zabawą w lukrowanie :). Przed pieczeniem ciasto leżakowało w lodówce około 4 tygodni.

Przepis na pierniczki znalazłam u mojej siostry :). Basia  poza pierniczkami piecze także piernik, ale my się rozpędziłyśmy i z całego ciasta zrobiłyśmy pierniczki (to przez tą sporą ilość foremek :), nie można się powstrzymać).

Przepis bierze udział w 9 Festiwalu Pierniczków organizowanym przez Madzię :).

pierniczki5

Składniki:

1 kg maki pszennej

1/2 l miodu

2 szklanki cukru

1 kostka smalcu

1/2 szklanki mleka

3 płaskie łyżeczki sody

3 jajka

szczypta soli

1 torebka przyprawy do piernika + przyprawy korzenne ( gałka muszkatołowa, kardamon, imbir, cynamon ) - w sumie ma być pół szklanki

Do garnka z grubym dnem włożyć miód, smalec i cukier , i rozpuścić na jednolitą masę. Ostudzić. Dodać do tego (ugniatając, mieszając) mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli i przyprawy. Zagnieść na jednolitą masę, okryć miskę ręcznikiem i folią (nie do końca szczelnie) i pozostawić w chłodnym miejscu na okres około 4 tygodni.

Przed świętami wyjmujemy ciasto, wałkujemy niezbyt cienko (ciasto jest lepiące, więc trzeba podsypywać trochę mąki), wycinamy foremkami pierniczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 10-15 minut.

Gotowe pierniczki powędrowały do wielkich, specjalnie zakupionych słoików i czekają na Święta :)

pierniczki1

 

 

pierniczki91

pierniczki14

pierniczki15