| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: pieczony

wtorek, 29 grudnia 2009

Pieczony schab to moja pierwsza propozycja do Kuchni Świątecznej i Noworocznej 2009 .

Niestety ostatnio cierpię na brak czasu , więc rzadko zaglądam na bloga , i nie jestem zbytnio aktywna :-(, mam nadzieję , że z Nowym Rokiem się poprawię.

Oprócz schabu w ten sam sposób upiekłam karkówkę. Mięso wychodzi bardzo smaczne , aromatyczne i miękkie.

 

Składniki:

ok. 1,5 kg schabu bez kości

sól

majeranek

 

dodatkowo:

ząbek czosnku

wino czerwone - wytrawne

 

rękaw do pieczenia

 

Mięso umyć , natrzeć solą i majerankiem , można natrzeć dodatkowo startym ząbkiem czosnku.

Odstawić do lodówki na jedną minimum dobę.  Przed pieczeniem  odciąć potrzebny kawałek rękawa , pamiętając o 10 cm zapasie z każdej strony :-) i włożyć do niego mięso , podlać niewielką ilością wina . Zamknąć rękaw tak , aby jak najwięcej było w nim powietrza. Rękaw nakłuć w kilku miejscach.

Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 oC i piec ok. 1,5 godziny (zgodnie z zasadą 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa).