| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: razowy

czwartek, 19 listopada 2015

Po kilku latach powróciłam do pieczenia domowego chleba, na razie drożdżowego, bo do zakwasu to jeszcze muszę dojrzeć :) i wiele się nauczyć.

Chlebek wyszedł pyszny i zniknął dość szybko :).

Skorzystałam z przepisu podanego przez moje wypieki.

Dodałam tylko ziarna słonecznika i dyni, w mniejszych ilościach niż podano w oryginalnym przepisie.

chleb_mw4

Składniki na 1 chlebek:

300 g mąki razowej chlebowej

100 g mąki żytniej jasnej

100 g mąki pszennej chlebowej

10 g soli

10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych (użyłam świeżych)

2 łyżki miodu

340 ml wody

80 g słonecznika

80 g pestek dyni

20 g maku

40 g sezamu

60 g lnu

Przesiane mąki, sól i drożdże wymieszać (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo ciepłą wodę (nie gorącą) , miód i nasiona łącząc wszystkie składniki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (przez 10-15 minut).  Przełożyć do miski, przykryć  i odłożyć w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (1,5-2 godziny).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy (u mnie 24x11cm), wysmarowanej masłem i posypanej otrębami. Naciąć chleb ostrym nożem do połowy głębokości. Posmarować letnią wodą i posypać ziarnami (użyłam słonecznika). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

Piec w temperaturze 230 stopni przez około 30 minut.

Studzić na kratce.

Wyrabianie w maszynie:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie w podanej kolejności : płynne , sypkie, a na koniec drożdże.Nastawić program "ciasto rosnące". Po skończeniu programu, ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według przepisu.

chleb_mw1

chleb_mw2

chleb_mw5