| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: muffinki

poniedziałek, 16 listopada 2015

 Tym razem wpis z wypiekiem mojej córki. Jest to jej ulubiony przepis na muffinki. Inspiracja ze strony Dorota smakuje.

Muffinki są w smaku mocno kakaowe, i oczywiście zawsze się udają :).

muffinki_asia12

Składniki:

250 g mąki pszennej

1 szklanka cukru

3 łyżki zwykłego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka mleka (lub wody)

1/2 szklanki oleju

2 jajka

 Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki (mąkę , cukier, kakao, proszek) i wymieszać. Do drugiej miski wlać wszystkie mokre składniki (mleko, olej , jajka) i wymieszać.

Do miski z suchymi składnikami wlać mokre, krótko wymieszać .

Ciasto wlać do foremki muffinkowej.

Piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni (piekę góra-dół).

muffinki_asia1

muffinki_asia6

muffinki_asia7

Jesienne słodkości!

środa, 21 października 2015

 Ponieważ przy pieczeniu szarlotki z budyniem rozpędziłam się z obieraniem jabłek, to trochę ich zostało. Zaczęłam przeglądać różne przepisy , żeby je wykorzystać. Wybrałam przepis na muffinki z pełnoziarnistej mąki ze strony http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3094/muffinki-pelnoziarniste-z-jablkiem.

Muffinki wyszły bardzo dobre,są szybkie w przygotowaniu i na pewno jeszcze będę je piec.

 muf_pen5

Składniki:

250 g pełnoziarnistej mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g brązowego cukru (ja tym razem dałam biały, bo nie miałam brązowego)

2 jajka

250 ml maślanki

60 ml oleju

 

jabłko pokrojone w kostkę

 

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej olej, maślankę i jajka.

Wymieszane mokre składniki wlać do suchych, dodać pokrojone jabłka i wymieszać łyżką do połączenia składników.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20- 25 minut (piekłam góra-dół).

 

 muff_pen

 

Jesienne słodkości!

wtorek, 29 września 2015

  Tym razem przedstawiam dzieło córci, która mi dzielnie asystuje w kuchni. Dobrze jej idzie wypiekanie muffinek, tym razem wybrała wersję cytrynową. Przepis pochodzi z książki "Encyklopedia wypieków - ciasteczka, ciastka, ciasta".

  Bardzo nam smakowały, a zapach jaki się unosił w kuchni przy pieczeniu był bardzo kuszący :)

muf_cyt_3

Składniki:

30 dag mąki pszennej

1 szklanka maślanki

1/2 szklanki cukru pudru

1/3 kostki masła

2 jajka

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka startej skórki z cytryny

szczypta soli

 

   Do dużej miski przesiać mąkę, dodać do niej cukier puder, proszek , skórkę z cytryny i sól.Wszystko dokładnie wymieszać.

W drugiej misce zmiksować maślankę, wystudzone roztopione masło, jajka i sok z cytryny.

Mokre składniki przelać do miski z suchymi i wymieszać łyżką.

Napełnić ciastem foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze  170-180 stopni przez około 25 minut.

muf_cyt_1

niedziela, 22 lutego 2009

 

 

Moją propozycją na "Czekoladowy weekend" są muffiny czekoladowe.  Przepis pochodzi z forum cincin, a podała go Sylcia. Muffinki wychodzą puszyste i rozpływają się w ustach :-).

 

Składniki:

1 1/2 szkl. mąki

1 niepełna szkl. cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

 

100 g. czekolady

1 szkl. mleka

2 jajka

1/2 szkl. oleju

 

   Suche składniki wsypać do miski i wymieszać.

Czekoladę pokruszyć , dodać 1/4 szklanki mleka i rozpuścić . Dodać olej, resztę mleka i jajka.

Wymieszać mokre składniki z suchymi . Można dodać do masy pokruszoną czekoladę (co zrobiłam :-) ).

Przygotowane ciasto wlać do foremek muffinkowych i piec ok. 25 minut w temperaturze 190oC .

Część gotowych muffinek polałam polewą czekoladową. 

 

 

poniedziałek, 19 stycznia 2009

   Znów "chodziły" za mną muffinki, tym razem skorzystałam z przepisu Abbry na muffinki bananowo-jogurtowe.

Muffinki wyszły pyszne, bardzo wilgotne, jedyna wada - po upieczeniu opadły ( z mojego doświadczenia wynika , że muffiny z dodatkiem jogurtu opadają :-(, przynajmniej mi) 

 

Składniki:

1 3/4 szkl. mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki sody

3/4 szkl. cukru

1 szkl. jogurtu naturalnego

1 jajko

2/3 szkl. oleju

2 duże banany

 

   Mąkę przesiać do miski , dodać pozostałe suche składniki. W drugiej misce wymieszać mokre składniki + rozgniecione widelcem banany.

Zawarość obu misek wymieszać razem , nie za długo .

Ciasto nałożyć do foremek (wyszło mi 14 sztuk) , piec w 20-25 min. w temperaturze 180 oC .

 

 

 

sobota, 10 stycznia 2009

To jest drugi, mój ulubiony przepis na przepyszne muffinki, które znikają w kilka chwil :-).

Pochodzi ze strony www.cincin.cc , a podała go Liska

Wychodzą mięciutkie, pyszne muffinki z rozpływającą się w ustach czekoladą :-). 

 

 

 Składniki:

 

100 g masła

2/3 szkl. cukru

cukier waniliowy

1 jajko (lub dwa małe) 

1/2 szkl mleka

1 3/4 szkl. mąki

1/4 łyżeczki soli

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody (daję rozpuszczalną)

12 kawałków czekolady 

 

W dużej misce zmiksować masło z cukrem (ja tym razem masło rozpuściłam , i wymieszałam ręcznie), dodać jajko, rozpuszczoną letnią kawę i mleko. 

W drugiej misce wymieszać suche składniki , połączyć obie masy delikatnie mieszając (masa musi być grudkowata). 

Napełniać foremki muffinkowe masą do połowy, włożyć po kawałku czekolady i przykryć pozostałą masą.

Ja dodałam czekoladę z rodzynkami i orzechami, bo tylko taką miałam w domu. 

Piec ok. 20 min w temperaturze 180 o

 

 

 
1 , 2