| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: dynia

sobota, 14 listopada 2015

  Po raz kolejny spróbowałam zrobić coś nowego, czego do tej pory nie robiłam. Tym razem to puree z dyni.

Na początku miałam zamiar włożyć gotowe puree do słoików, i pasteryzować, ale w końcu zamroziłam sobie spory zapas.

Będzie jak znalazł, gdy zechcę wykorzystać do wypieków lub innych przepisów  :).

dynia_3

 Składniki :

dynia :)

Dynię dokładnie umyć , ale nie obierać. Przekroić na pół i oczyścić z pestek. Następnie pokroić dynię na kawałki (ósemki, lub jeszcze mniejsze - zależy od wielkości dyni).

Pokrojoną ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  (można nakryć folią aluminiową  , aby się nie przypaliła).

Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 45 minut - do momentu gdy widelec będzie łatwo wchodził w dynię.

Upieczoną dynię przestudzić i za pomocą łyżki lub noża zdjąć skórkę.

Gotowy miąższ zmiksować blenderem na gładką masę.

dynia4

dynia_1

 

sobota, 31 października 2015

  Sezon dyniowy mamy w pełni , więc nie może zabraknąć zupy z dyni :)

krem_dynia_5

Składniki:

dynia (moja miała tak około 1 kg)

2-3 ziemniaki

1 cebula

1-2 ząbki czosnku

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

olej/masło

wywar warzywny

Gotujemy wywar warzywny, z którego potem zostawiamy 1 marchewkę. Do ugotowanego wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną marchewkę.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć drobno pokrojoną  cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i podsmażyć około 5-7 minut. Przełożyć do garnka z bulionem.

Gotować około 30 minut. Gotową zupę zmiksować , doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. I gotowe :)

 

Jesień pełna warzyw

 

Jesienne zupy

Tagi: dynia zupa
18:01, ewa-r , zupy
Link Dodaj komentarz »