O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
A tu też zaglądam - rękodzieło
BLOGI KULINARNE
STRONY KULINARNE
SZABLON
Uwaga
Tagi
![]() ![]() ![]() |
Wpisy z tagiem: cukinia
czwartek, 20 kwietnia 2017
Roladki z kurczaka z pysznym farszem z cukinii i suszonych pomidorów. Robiłam je po raz drugi (za pierwszym nie wyszły zbyt fotogeniczne, nie tak je zawinęłam, co oczywiście w smaku nie przeszkadzało :)). Inspiracja - Kwestia Smaku.
Składniki: 3-4 pojedyncze filety z kurczaka (około 80 dag) 1 łyżka masła 250 g pomidorków koktajlowych (pominęłam - dodałam tylko kilka) sól, pieprz
Nadzienie: 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 małej cukinii (około 150 g) 1 łyżeczka suszonego tymianku 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju (ja dałam z torebki) 1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano) 1/3 szklanki tartego sera żółtego 3 łyżki posiekanej natki (pominęłam)
Panierka: 2/3 szklanki bułki tartej (dałam mniej) 1/3 szklanki tartego parmezanu (grana padano)
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Rozbić na cieńsze filety o grubości około 1 cm. Większe filety przekroić wcześniej na pół. Posypać solą , pieprzem i wysmarować 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów.
Nadzienie: Zeszklić na patelni z 2 łyżkami oleju z pomidorów pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać startą na dużych oczkach cukinię i smażyć około 3 minut. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wymieszać z natką i tartymi serami.
Na każdym kawałku fileta z boku ułożyć pasek nadzienia, posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami. Zawinąć roladkę (końce podwinąć pod spód lub wcisnąć do środka). Spiąć wykałaczkami. Polać roztopionym masłem i obtoczyć w wymieszanej bułce tartej z parmezanem.
Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych . Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 30 minut.
środa, 29 marca 2017
Proste, sycące , szybkie do zrobienia i smaczne danie obiadowe z cukinią i parmezanem . Ja często zamiast parmezanu dodaję startą mozzarellę. Przepis przyniosła ze szkoły córka :). Makaron wg uznania (zwykły, razowy) - spaghetti, świderki, rurki - co kto lubi i ma akurat w domu. Cukinię można zastąpić świeżymi szparagami.
Składniki:
400 g makaronu ( można mniej - zależy dla ilu osób gotujemy) olej 1-2 ząbki czosnku 3 -4 średnie cukinie około 100 g parmezanu 4 żółtka sól, pieprz - do smaku
Umyć i pokroić cukinię (my kroimy w ćwiartki). Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W międzyczasie ugotować makaron. Odcedzić makaron i wrzucić (gorący) z powrotem do garnka, dodać żółtka i parmezan - dobrze wymieszać, następnie dodać podsmażoną cukinię . Doprawić do smaku i obiad gotowy :).
piątek, 17 marca 2017
Przepis na tę zdrową i smaczną zapiekankę znalazłam na stronie dietetyczneprzepisy.net. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a efekt końcowy bardzo nam smakował. Zapiekankę przygotowałam z trochę większej ilości składników niż w oryginalnym przepisie (tylko ilość ziemniaków pozostawiłam bez zmian), zamiast mozzarelli light dałam zwykłą kulkę, a ziemniaki wcześniej pokroiłam w plasterki i obgotowałam.
Składniki: 2 cukinie (średniej wielkości) 2 ziemniaki 4 pomidory kulka mozzarelli kilka plasterków szynki drobiowej 2 ząbki czosnku świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano,tymianek, rozmaryn (ilość wg własnego uznania) sól, pieprz
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Następnie obgotować w osolonym wrzątku około 5 minut i odcedzić. Cukinię pokroić w krążki, posolić i odstawić, aż puści sok. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę . Dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek , zioła, sól i pieprz. Szynkę pokroić w paski. Na dno naczynia żaroodpornego (nie smarowałam tłuszczem) wyłożyć połowę szynki, potem na przemian plastry cukinii i ziemniaków, następnie resztę wędliny. Na wierzch wyłożyć przygotowane pomidory i pokrojoną w plasterki mozzarellę. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30-40 minut.
poniedziałek, 15 lutego 2016
Uwielbiamy cukinię w każdej postaci :). Gdy zobaczyłam przepis na tartę z cukinią na blogu Julianny wiedziałam, że niedługo ją zrobię. I dziś na obiad była pyszna tarta , zawijanie cukinii nie wyszło idealnie, ale przecież liczy się smak potrawy :) . Następnym razem może lepiej poradzę sobie z układaniem cukinii, i do masy śmietanowo - jajecznej dodam czosnek. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 mąki graham szczypta soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 80 g masła 2 łyżki gęstej śmietany 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie: 2 cukinie 50 g sera feta 4-5 suszonych pomidorów 1 łyżka kaparów (pominęłam) 150 ml śmietany 18% 2 jajka sól pieprz świeży tymianek (nie miałam, dałam suszony)
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę , owinąć folią i schować do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować , wyłożyć nim spód i boki formy na tartę. Całość nakłuć widelcem. Na cieście umieścić papier do pieczenia, obciążyć dwiema garściami fasoli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez 10 minut, następnie usunąć papier z fasolą i piec kolejne 10 minut.
Cukinie pokroić przy pomocy obieraczki do warzyw w długie paski. Suszone pomidory i fetę pokroić . Śmietanę wymieszać z rozmąconymi jajkami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć cukinię (zaczynając od środka), nawijając wokół kolejne paski. Zalać śmietaną z jajkami, posypać fetą i suszonymi pomidorami oraz tymiankiem. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni ( u Julianny było 170 stopni) i piec jeszcze 25-30 minut. (skorzystałam z rady Julianny : pokrojone paski cukinii nawijałam jeden na drugim na desce, a następnie za pomocą łopatki przeniosłam na podpieczony spód).
piątek, 30 października 2015
Nasze pierwsze placki z cukinii, przymierzałam się od jakiegoś czasu i w końcu je zrobiłam. Bardzo nam smakowały, według nas lepsze od ziemniaczanych :). Składniki: 2 średnie cukinie 2 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku koperek około 8 łyżek mąki pszennej pieprz, sól olej Cukinie umyć, odciąć końcówki i wydrążyć pestki. Tak przygotowane zetrzeć na tarce (użyłam robota kuchennego do tej czynności). Startą cukinię włożyć do miski, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody. Przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę , drobno pokrojoną cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony koperek, doprawić pieprzem. Wymieszać wszystko dokładnie ( w razie potrzeby dodać więcej mąki) . Formować nieduże placki i smażyć z obu stron i do uzyskania złotego koloru.
wtorek, 22 września 2015
Po bardzo długiej przerwie postanowiłam powrócić do prowadzenia bloga. Tym razem mam też pomoc w postaci córki, która mnie w tym wspiera :). Pierwszy przepis, którym chcę się podzielić, to faszerowane cukinie. Nam bardzo smakują , mam nadzieję , że ktoś skorzysta z takiego dania :). Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej "Jedz pysznie, chudnij cudnie".
Składniki: 2 cukinie ok. 250 g. chudego mielonego mięsa (u mnie indyk) puszka krojonych pomidorów 150 g. twarogu czosnek sól, pieprz świeża bazylia
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Posypać solą i pieprzem. Mięso wymieszać z pomidorami, twarogiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sól, pieprz i posiekaną bazylię. Napełnić cukinie farszem. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 220 stopni . Smacznego :)
|