| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: cukinia

czwartek, 20 kwietnia 2017

Roladki z kurczaka z pysznym farszem z cukinii i suszonych pomidorów. Robiłam je po raz drugi (za pierwszym nie wyszły zbyt fotogeniczne, nie tak je zawinęłam, co oczywiście w smaku nie przeszkadzało :)).

Inspiracja - Kwestia Smaku.

 rolkadki5

 

Składniki:

3-4 pojedyncze filety z kurczaka (około 80 dag)

1 łyżka masła

250 g pomidorków koktajlowych (pominęłam - dodałam tylko kilka)

 sól, pieprz

 

Nadzienie:

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

1/2 małej cukinii (około 150 g)

1 łyżeczka suszonego tymianku

8 kawałków suszonych pomidorów w oleju (ja dałam z torebki)

1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano)

1/3 szklanki tartego sera żółtego

3 łyżki posiekanej natki (pominęłam)

 

Panierka:

2/3 szklanki bułki tartej (dałam mniej)

1/3 szklanki tartego parmezanu (grana padano)

 

Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Rozbić na cieńsze filety o grubości około 1 cm. Większe filety przekroić wcześniej na pół.

Posypać solą , pieprzem i wysmarować 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów.

 

Nadzienie:

Zeszklić na patelni z 2 łyżkami oleju z pomidorów pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać startą na dużych oczkach cukinię i smażyć około 3 minut.

Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wymieszać z natką i tartymi serami.

 

Na każdym kawałku fileta z boku ułożyć pasek nadzienia, posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami.

Zawinąć roladkę (końce podwinąć pod spód lub wcisnąć do środka). Spiąć wykałaczkami.

Polać roztopionym masłem i obtoczyć w wymieszanej bułce tartej z parmezanem.

 

Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych .

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 30 minut.

 

 

rolkadki4

 

rolkadki6

 

środa, 29 marca 2017

Proste, sycące , szybkie do zrobienia i smaczne danie obiadowe z cukinią i parmezanem .

Ja często zamiast parmezanu dodaję startą mozzarellę.

Przepis przyniosła ze szkoły córka :).

Makaron wg uznania (zwykły, razowy) - spaghetti, świderki, rurki - co kto lubi i ma akurat w domu.

Cukinię można zastąpić świeżymi szparagami.

 makzcuk4

 

Składniki:

 

400 g makaronu ( można mniej - zależy dla ilu osób gotujemy)

olej

1-2 ząbki czosnku

3 -4 średnie cukinie

około 100 g parmezanu

4 żółtka

sól, pieprz - do smaku

 

Umyć i pokroić cukinię (my kroimy w ćwiartki). Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

W międzyczasie ugotować makaron.

Odcedzić makaron i wrzucić (gorący) z powrotem do garnka, dodać żółtka i parmezan - dobrze wymieszać, następnie dodać podsmażoną cukinię . Doprawić do smaku i obiad gotowy :).

 

 makzcuk1

piątek, 17 marca 2017

Przepis na tę zdrową i smaczną zapiekankę znalazłam na stronie  dietetyczneprzepisy.net.

Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a efekt końcowy bardzo nam smakował.

Zapiekankę przygotowałam z trochę większej ilości składników niż w oryginalnym przepisie (tylko ilość ziemniaków pozostawiłam bez zmian), zamiast mozzarelli light dałam zwykłą kulkę, a ziemniaki wcześniej pokroiłam w plasterki i obgotowałam.

 zapcuk6

 

Składniki:

2 cukinie (średniej wielkości)

2 ziemniaki

4 pomidory

kulka mozzarelli

kilka plasterków szynki drobiowej

2 ząbki czosnku

świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano,tymianek, rozmaryn (ilość wg własnego uznania)

sól, pieprz

 

Ziemniaki obrać, umyć  i pokroić w plasterki. Następnie obgotować w osolonym wrzątku około 5 minut i odcedzić.

Cukinię pokroić w krążki, posolić i odstawić, aż puści sok.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę . Dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek , zioła, sól i pieprz.

Szynkę pokroić w paski.

Na dno naczynia żaroodpornego (nie smarowałam tłuszczem) wyłożyć połowę szynki, potem na przemian plastry cukinii i ziemniaków, następnie resztę wędliny.

Na wierzch wyłożyć przygotowane pomidory i pokrojoną w plasterki mozzarellę.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30-40 minut.

 

zapcuk7

 

zapcuk8

poniedziałek, 15 lutego 2016

Uwielbiamy cukinię w każdej postaci :). Gdy zobaczyłam przepis na tartę z cukinią na blogu Julianny wiedziałam, że niedługo ją zrobię.

I dziś na obiad była pyszna tarta , zawijanie cukinii nie wyszło idealnie, ale przecież liczy się  smak potrawy :) .

Następnym razem może lepiej poradzę sobie z układaniem cukinii, i do masy śmietanowo - jajecznej dodam czosnek.

tartacukinia3

Składniki:

 Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

1/4 mąki graham

szczypta soli

1 łyżeczka ziół prowansalskich

80 g masła

2 łyżki gęstej śmietany

1 żółtko

1 łyżka zimnej wody

 

Nadzienie:

2 cukinie

50 g sera feta

4-5 suszonych pomidorów

1 łyżka kaparów (pominęłam)

150 ml śmietany 18%

2 jajka

sól

pieprz

świeży tymianek (nie miałam, dałam suszony)

 

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę , owinąć folią i schować do lodówki na minimum 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować , wyłożyć nim spód i boki formy na tartę. Całość nakłuć widelcem. Na cieście umieścić papier do pieczenia, obciążyć dwiema garściami fasoli.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni  i piec przez 10 minut, następnie usunąć papier z fasolą i piec kolejne 10 minut.

 

Cukinie pokroić przy pomocy obieraczki do warzyw w długie paski. Suszone pomidory i fetę pokroić .

Śmietanę wymieszać z rozmąconymi jajkami, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na podpieczony spód wyłożyć cukinię (zaczynając od środka), nawijając wokół kolejne paski. Zalać śmietaną z jajkami, posypać fetą i suszonymi pomidorami oraz tymiankiem.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni ( u Julianny było 170 stopni) i piec jeszcze 25-30 minut.

(skorzystałam z rady Julianny : pokrojone paski cukinii nawijałam jeden na drugim na desce, a następnie za pomocą łopatki przeniosłam na podpieczony spód).

tartacukinia8

tartacukinia6

tartacukinia7

 

 

piątek, 30 października 2015

  Nasze pierwsze placki z cukinii, przymierzałam się od jakiegoś czasu i w końcu je zrobiłam.

Bardzo nam smakowały, według nas lepsze od ziemniaczanych :).

 placki_cuk5

Składniki:

2 średnie cukinie

2 jajka

1 cebula

2 ząbki czosnku

koperek

około 8 łyżek mąki pszennej

pieprz, sól

olej

   Cukinie umyć, odciąć końcówki i wydrążyć pestki. Tak przygotowane zetrzeć na tarce (użyłam robota kuchennego do tej czynności).

Startą cukinię włożyć do miski, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody.

Przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę , drobno pokrojoną cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony koperek, doprawić pieprzem.

Wymieszać wszystko dokładnie ( w razie potrzeby dodać więcej mąki) .

Formować nieduże placki i smażyć z obu stron i do uzyskania złotego koloru.

placki_cuk8

 

 

Jesień pełna warzyw

wtorek, 22 września 2015

   Po bardzo długiej przerwie postanowiłam powrócić do prowadzenia bloga. Tym razem mam też pomoc w postaci córki, która mnie w tym wspiera :).

  Pierwszy przepis, którym chcę się podzielić, to faszerowane cukinie. Nam bardzo smakują , mam nadzieję , że ktoś skorzysta z takiego dania :).

  Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej "Jedz pysznie, chudnij cudnie".

 

Składniki:

2 cukinie

ok. 250 g. chudego mielonego mięsa (u mnie indyk)

puszka krojonych pomidorów

150 g. twarogu

czosnek

sól, pieprz

świeża bazylia

 

  Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Posypać solą i pieprzem.

cukinia

  Mięso wymieszać z pomidorami, twarogiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sól, pieprz i posiekaną bazylię.

  Napełnić cukinie farszem. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 220 stopni .

  Smacznego :)

cukinia

 

cukinia faszerowana