| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: kruche

pi±tek, 25 marca 2016

¦więta tuż, tuż i pora na wypieki wielkanocne. Zaczynam od mazurka, którego nie może zabrakn±ć na ¶wi±tecznym stole :).

mazurek5

Składniki:

Ciasto :

2 szklanki m±ki pszennej

1/2 kostki masła/margaryny

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 żółtka

3 łyżki ¶mietany

   M±kę przesiać przez sito,  posiekać z masłem i cukrem , dodać pozostałe składniki i zagnie¶ć ciasto.

Rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blaszka o wymiarach około 27 cm x 23 cm) i nakłuć  ciasto widelcem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 215 stopni przez 10-15 minut.

Placek wystudzić, przeci±ć na pół i przełożyć powidłami (u mnie domowe ¶liwkowe).

Masa krówkowa:

około 25 dag krówek

kilka łyżek mleka

1 płaska łyżka masła

Krówki włożyć do rondelka, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu aż się rozpuszcz±. Dodać masło i gotować jeszcze 5-10 minut - cały czas mieszaj±c.

Gor±c± mas± polać wierzch mazurka i udekorować wedle własnej fantazji :).