| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: drożdżowe

czwartek, 24 września 2009

Przepis na ciasto podała Krystyna9 , na stronie cincin .

Czytałam wypowiedzi ,że jest pyszne , ale nie spodziewałam się takiego efektu :-).  Ciasto jest po prostu przepyszne, puszyste, mięciutkie i rozpływające się w ustach, a kruszonka... :-).

Krysiu , dziękuję za przepis , jak zwykle rewelacyjny:-)

 

Składniki:

3 szkl +6 łyżek mąki krupczatki

1 szkl. ciepłego mleka

1/2 szkl. cukru

cukier waniliowy

2 jajka

1 żółtko (białko zostawić ! do posmarowania)

150 g roztopionego masła

42 g drożdży

 

kruszonka:

1/2 szkl. mąki krupczatki

1/2 szkl. cukru

60-70 g masła

 

owoce

 

Z mleka, drożdży , 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

2 jajka, żółtko i resztę cukru oraz cukier waniliowy dobrze wymieszać , aby cukier się rozpuścił. Do miski wsypać 3 szklanki mąki , dodać szczyptę soli , ubite jajka z cukrem i zaczyn.

Wymieszać (ja użyłam miksera) , aż się składniki połączą. Teraz stopniowo dodawać chłodne , rozpuszczone masło i wyrabiać , aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski.

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (na około 40 minut).

Po tym czasie ciasto przełożyć do formy (u mnie ok. 25 x 38) , posmarować białkiem i ponakłuwać widelcem. Ułożyć owoce (u mnie były śliwki) , i posypać przygotowaną kruszonką.

Zostawić jeszcze do wyrośnięcia na ok 20-30 minut i wstawić do piekarnika (180 C) , piec ok. 40-50 minut.

 

 

 

piątek, 03 kwietnia 2009

  Przepis na te rogaliki dostałam dawno temu od kuzynki, i od tego czasu często go wykorzystuję.

Rogaliki wychodzą mięciutkie i pyszne, jedna część była z nadzieniem śliwkowym (powidła), a druga z nadzieniem serowym.

 

Składniki:

 4 szklanki mąki

1 szklanka mleka

3 jajka

6 łyżek cukru

3/4 szklanki oleju

5 dag drożdży (choć ja daję ciut mniej)

 

nadzienie : co kto lubi (powidła, masa serowa, budyniowa...)

 

   Drożdże rozkruszyć , zasypać odrobiną cukru i zalać letnim mlekiem. Pozostałe składniki wymieszać , dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę ( u mnie ciasto wyrabiała oczywiście maszyna).

   Wyrośnięte ciasto rozwałkować (partiami) na kształt koła , pokroić na trójkąty , nakładać nadzienie i zawijać rogaliki. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia, posmarować żółtkiem i posypać cukrem. 

Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 - 190 o

 

sobota, 28 lutego 2009

   Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Ani . Już od dawna się do nich przymierzałam, aż w końcu wczoraj postanowiłam je zrobić. Wyszły smaczne bułeczki w kształcie ślimaczków z pikantnym nadzieniem  w środku.

 

Składniki:

Ciasto:

375 g mąki

2 jajka (1 jajko, i żółtko - białko zostawiamy do farszu)

1 opakowanie drożdży instant (7 g)

1/2  łyżeczki soli (następnym razem dam więcej)

szczypta cukru

75 g miękkiego masła

100 ml ciepłego mleka

 

Farsz:

1 cebula

25 dag wędliny (np. szynka, salami)

25 dag żółtego sera

20 dag pieczarek

sól, pieprz

olej

białko

 

   Ciasto : mąkę wymieszać z drożdżami , dodać jajko, żółtko , sól i cukier , masło oraz ciepłe mleko - wyrobić. Odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie rozwałkować przygotowane ciasto na spory prostokąt (ok. 30 x 40 cm) , nałożyć farsz i zawinąć w roladę. Pociąć na plastry szerokości 3 cm . Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

   Farsz: pieczarki i cebulę obrać , pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni na 1 łyżce oleju. Ser zetrzeć na wiórki , wędlinę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem, przyprawić solą i pieprzem, dodać białko i jeszcze raz wymieszać.

Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 190 oC. 

 

poniedziałek, 16 lutego 2009

   Przepis na  lekki i puszysty warkocz z nadzieniem serowym pochodzi ze strony cincin, a podała go Bajaderka

Z tych proporcji wychodzą dwa pyszne warkocze. 

 

Składniki :

 

ciasto:

1/4 szkl. ciepłej wody

1/2 szkl. ciepłego mleka 

2 1/4 łyżeczki suchych drożdży

3 szkl. mąki

szczypta soli 

1/4 szkl. cukru

4 łyżki miękkiego masła

1 jajo

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

skórka z cytryny

 

nadzienie:

25 dag sera białego

1/2 szkl. cukru

3 łyżki maki

1 jajo

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

   Drożdże wsypać do ciepłej wody , zostawić na chwilę , aż utworzą się "bąbelki". Pozostałe składniki wymieszać (ja użyłam miksera) , dodać rozczyn drożdżowy i wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Przełożyć do miski i odstawić przykryte na ok. 1 godzinę.

Składniki nadzienia dokładnie wymieszać .

   Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat/stolnicę i podzielić na dwie części.  Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 20x30 cm.

Na środku ułożyć nadzienie serowe. Obie części po bokach nadzienia naciąć na 2 cm szerokie, ukośne paseczki (dochodząc prawie do masy serowej). Paski zakładać przez nadzienie na przemian z jednej i drugiej strony (przeplatając).

   Gotowe warkocze przełożyć na blachę (ja używam papieru do pieczenia) , przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.

   Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180 oC , studzić na kratce.