| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: budyń

poniedziałek, 19 października 2015

  Na jesienny deszczowy dzień postanowiłam upiec szarlotkę. Tym razem z budyniem. Pierwszy raz zrobiłam to ciasto , a rodzince bardzo smakowało :).

szarlotka_bud6

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

kostka masła lub margaryny (250 g)

1 szklanka cukru

2 jajka

 

2 budynie (śmietankowe lub waniliowe)

3 szklanki mleka

 

około 1,5 kg kwaśnych jabłek (u mnie reneta)

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem (margaryną), dodać cukier i jajka, zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części.

Jedną część rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia  formy (u mnie 28 cm x 34 cm), drugą na razie schować do lodówki.

Na cieście wyłożyć pokrojone w cząstki (ósemki) jabłka.

Ugotować budyń  w podanej ilości mleka. Gorący wyłożyć na jabłka i chwilę poczekać (aby lekko ostygł).

Rozwałkować drugą część ciasta i przełożyć na wierzch przygotowanego ciasta.

Piec w temperaturze 190 stopni (góra-dół) około godziny.

 

 

 

Jesienne słodkości!

czwartek, 06 listopada 2008

 

 

 

 

Są to jedne z najlepszych muffinek , jakie jadłam :-).

Przepis pochodzi ze strony www.cincin.cc , a podała go imp_act.

 

Składniki:

1 budyń (daję waniliowy lub śmietankowy)

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

150 g masła lub margaryny

160 g cukru

170 ml mleka

2 jajka

czekolada (ja dodaję zwykłą mleczną , czasem białą) 

 

Ugotować gęsty budyń z mniejszą ilością mleka (ok 250 - 300 ml) .

 Masło roztapiamy i rozpuszczamy w nim cukier, studzimy. W jednej misce mieszamy mąkę , proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. W drugiej misce mieszamy jajka z mlekiem.

Do suchych składników dodać mleko z jajkami, masło z cukrem - wymieszać (ale nie za długo , ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję).

Przygotowane ciasto wlewamy na dno foremek (na ok 1 cm), na to nakładamy budyń  i kostkę czekolady. Zakrywamy muffinki pozostałym ciastem.

Wstawiamy do gorącego piekarnika (190-200 oC ) i pieczemy ok. 20-30 min.