| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: chleb

sobota, 18 marca 2017

Pyszny i prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką. Na stałe wszedł do naszego domowego jadłospisu.

Z podanej ilości składników wychodzą dwa bochenki.

Dziękuję za inspirację - chleby.info.

 

chrupicask1

Składniki:

700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750, ale robiłam też z 650)

300 ml wody

130 ml mleka

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych)

 

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki i wymieszać. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ja to robiłam ręcznie (około 15 minut), ale można też robotem  (10 minut).

Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować bochenki.

Ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Przed samym pieczeniem przygotować pomadę: w  garnku na małym ogniu wymieszać wodę z mąką i szczyptą soli - doprowadzić do wrzenia.

Wyrośnięty chleb można naciąć lub nie (ja jeden nacięłam) i posmarować przygotowaną pomadą.

Tak przygotowane bochenki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni i piec 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut.

Studzić na kratce.

 

chrupicask3

chrupicask8

poniedziałek, 13 marca 2017

Po przerwie znów dołączyłam do wspólnego pieczenia chleba w Piekarni Amber.

W marcu piekliśmy chleb żytni  z ziarnami na zakwasie. Przepis w tym miesiącu wybrał Jacek z bloga "Przepisy na domowy chleb i ser".

Chleb jest prosty,smaczny , z dużą ilością zdrowych ziaren, wymaga trochę czasu - ale warto się skusić :)

Do tego chleba użyłam mąki żytniej typ 720 i 2000.

 marcowa4

 

Składniki:

 

Zaczyn:

 

30 g zakwasu żytniego

3 g soli

155 g mąki żytniej 1150 lub 1400 (można zastąpić 105 g żytniej typ 750 + 50 g żytniej razowej typ 2000)

155 g wody

 

Zaczyn należy trzymać przez 8-9 godzin w ciepłym miejscu (ok 35 stopni), potem należy go przenieść do temperatury pokojowej.

Łączny czas fermentacji - 18-24 godziny.

 

Ziarna:

 

25 g słonecznika

25 g sezamu

25g siemienia lnianego

150 g wody

 

Ziarna zalać wrzącą wodą i zostawić pod przykryciem na 2-3 godziny.

 

Ciasto właściwe:

 

cały zaczyn

ziarna

250 g mąki żytniej 1150 lub 1400 (można zastąpić: 170 g mąki żytniej typ 720 + 80 g mąki żytniej razowej typ 2000)

50 g mąki jasnej pszennej

40 g wody

5 g drożdży świeżych

24 g melasy

5 g soli

 

Ziarna  do posypania foremki i chleba

 

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Przełożyć do miski , nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

 

Po tym czasie przełożyć je do wysmarowanej masłem(margaryną) i obsypanej ziarnami foremki o wymiarach około 25 cm x 11 cm.

Ciasto wyrównać , posypać ziarnami , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 stopni przez 10 minut (z parą), potem zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 45 minut.

Po upieczeniu spryskać wodą i zostawić na 3 minuty w piekarniku.

Studzić na kratce.

 marcowa6

 

marcowa1

W Marcowej Piekarni wzięli udział:

Akacjowy blog – klik!
Am. art kolor i smak – kilk!
Bochen chleba – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Grahamka, weka, kajzerka… – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Przepisy na domowy ser i chleb – klik!
Smak mojego domu – klik!
Stare gary – klik!
Sto kolorów kuchni – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Zacisze kuchenne – klik!

 

 

 

piątek, 20 maja 2016

Kolejny chleb na zakwasie. Smaczny , pachnący , z chrupiącą skórką , a do tego obłędnie pachniał :).

Jedynym mankamentem (a może i nie ;)), jest niekontrolowane pęknięcie na środku bochenka.

Po raz kolejny skorzystałam z przepisu Małgosi Zielińskiej zamieszczonego w jej książce "Domowa piekarnia".

 francuski6

Składniki:

 Zaczyn:

30 g  zakwasu żytniego

100 g mąki pszennej typ 550 (dałam 650)

10g mąki żytniej typ 720

60 g wody

 

Ciasto chlebowe:

200 g przygotowanego wcześniej zaczynu

600 g mąki pszennej typ 550 lub 650

50 g mąki żytniej typ 720

około 350 g wody

1 1/2 łyżeczki soli

 

Zaczyn:

do zakwasu dodać mąkę i wodę, wymieszać, przykryć i odstawić na około 12-14 godzin w temperaturze pokojowej (najlepiej na noc).

Zaczyn powinien po tym czasie podwoić swoją objętość i lekko opaść.

 

Ciasto chlebowe:

W dniu wypieku mąkę wymieszać z wodą (do lekkiego połączenia składników). Przykryć i odstawić na około 10 minut.

Po tym czasie dodać do tego zaczyn. Wyrabiać przez kilka minut, dodać sól.

Ciasto po wyrobieniu powinno być średnio ścisłe.

Ciasto przełożyć do miski , którą należy szczelnie przykryć.Powinno wyrastać około 3 godz. W tym czasie należy je dwukrotnie odgazować (rozciągnąć ciasto płasko na blacie i zawijać z każdej strony do środka).

Po wyrośnięciu ciasto odgazować i uformować bochenek. Przełożyć go do koszyka do wyrastania chleba (u mnie zwykły wiklinowy  koszyk wyłożony obsypaną mąką ściereczką). Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 3-4 godziny , w temperaturze pokojowej (do podwojenia objętości).

Przed pieczeniem rozgrzać piekarnik z blachą do temperatury 240 stopni, przed włożeniem bochenka spryskać piekarnik wodą.

Wyrośnięty chleb przełożyć na gorącą blachę (odwróconą spodem do góry) i naciąć w kilku miejscach.

Wstawić do zaparowanego piekarnika i piec przez około 40-45 minut.

Upieczony chleb  postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.

Studzić na kratce.

francuski81

francuski9

 

 

czwartek, 26 listopada 2015

Ostatnio stałam się monotematyczna, piekę na okrągło chleby :).

Ponownie skorzystałam z przepisu ze strony moje wypieki.

Z podanych proporcji wyszedł całkiem spory bochen chleba , pachnący i mięciutki, na drugi dzień nadal pyszny i świeży :).

Ciasto wyrabiałam w maszynie, ale piekłam w piekarniku.

p_owsiane_11

Składniki:

550 g mąki pszennej chlebowej

2 łyżeczki soli

15 g miękkiego masła

115 g płatków owsianych + na posypanie chleba

2 łyżeczki suchych drożdży

150 ml letniego mleka

225 ml letniej wody

2 łyżki miodu

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać masło, płatki, drożdże, mleko , wodę i miód. Wyrobić ciasto, by było elastyczne i gładkie.

Uformować kulę, przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (1-1,5 h).

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, uformować bochenek. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi.

Piec w temperaturze 230 stopni przez 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut.

Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Wersja maszynowa:

Wszystkie składniki umieścić w misie w takiej kolejności: najpierw płyny, potem sypkie, a na koniec drożdże. Nastawić program "ciasto rosnące".

Po skończeniu programu ciasto wyjąć, i postępować dalej według przepisu.

chleb3mw_1_2

p_owsiane_21

p_owsiane_9

niedziela, 22 listopada 2015

Testuję kolejne przepisy na chleb. Ten prosty przepis znalazłam na moje kucharzenie.

Z podanych składników wyszedł duży bochenek chleba, bardzo smaczny i na drugi dzień po upieczeniu nadal jest mięciutki i świeży.

chleb_psz9

Składniki:

600 g mąki pszennej (użyłam typ 650)

100 g mąki żytniej razowej

300 ml ciepłej wody

150 ml ciepłego mleka

1 opakowanie drożdży instant (7 g)

30 g roztopionego masła

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

W misce wymieszać mąkę z solą i masłem, dodać drożdże, cukier, wodę i mleko.Wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.

Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i uderzyć dwa razy pięścią, aby je odgazować. Lekko wyrobić i uformować owalny bochenek.

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

Wierzch wyrośniętego chleba naciąć w kilku miejscach ostrym nożem.

Wstawić do piekarnika nastawionego na 230 stopni , po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut.

Studzić na kratce.

chleb_psz16

 

 

czwartek, 19 listopada 2015

Po kilku latach powróciłam do pieczenia domowego chleba, na razie drożdżowego, bo do zakwasu to jeszcze muszę dojrzeć :) i wiele się nauczyć.

Chlebek wyszedł pyszny i zniknął dość szybko :).

Skorzystałam z przepisu podanego przez moje wypieki.

Dodałam tylko ziarna słonecznika i dyni, w mniejszych ilościach niż podano w oryginalnym przepisie.

chleb_mw4

Składniki na 1 chlebek:

300 g mąki razowej chlebowej

100 g mąki żytniej jasnej

100 g mąki pszennej chlebowej

10 g soli

10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych (użyłam świeżych)

2 łyżki miodu

340 ml wody

80 g słonecznika

80 g pestek dyni

20 g maku

40 g sezamu

60 g lnu

Przesiane mąki, sól i drożdże wymieszać (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo ciepłą wodę (nie gorącą) , miód i nasiona łącząc wszystkie składniki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (przez 10-15 minut).  Przełożyć do miski, przykryć  i odłożyć w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (1,5-2 godziny).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy (u mnie 24x11cm), wysmarowanej masłem i posypanej otrębami. Naciąć chleb ostrym nożem do połowy głębokości. Posmarować letnią wodą i posypać ziarnami (użyłam słonecznika). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

Piec w temperaturze 230 stopni przez około 30 minut.

Studzić na kratce.

Wyrabianie w maszynie:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie w podanej kolejności : płynne , sypkie, a na koniec drożdże.Nastawić program "ciasto rosnące". Po skończeniu programu, ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według przepisu.

chleb_mw1

chleb_mw2

chleb_mw5

 
1 , 2