| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: pierniczki

¶roda, 30 grudnia 2009

 

 

Pierniczki to moja druga propozycja do zabawy Olgi "Kuchnia ¦wi±teczna i Noworoczna 2009".

Miałam je zrobić dużo wcze¶niej (na Festiwal Pierniczków Malty), ale z braku czasu mi nie wyszło. Dobrze , że przed ¦więtami zd±żyłam.  Od lat piekłam pierniczki Silije , a w tym roku wypróbowałam przepis , który dostałam od koleżanki.

Oczywi¶cie ciasto po zrobieniu leżakowało ponad 3 tygodnie. A potem zajęła się nim (z moj± niewielk± pomoc±) moja córka, dzielnie wykrawała , a potem lukrowała :-).

Składniki:

1/2 kg prawdziwego miodu

2 szklanki cukru

25 dag masła lub margaryny

1 kg m±ki

3 całe jajka

3 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 szklanki zimnego mleka

1/2 łyżeczki soli

3 torebki przyprawy do piernika (najlepiej różnych firm)

 

Miód , cukier i masło rozgrzać i wystudzić (uwaga - nie wolno zagotować). Wystudzon± masę poł±czyć z reszt± składników (sodę najpierw rozpu¶cić w zimnym mleku).

Zagniecione ciasto przełozyć do miski , przykryć i wstawić do lodówki lub na balkon (powinno dojrzewać w chłodzie) na minimum 2 tygodnie.

Po tym czasie wałkujemy ciasto i wykrawamy foremkami wzorki :-). Tak jak napisałam wcze¶niej - w  tym roku robiła to moja córka :-).

Piec ok 10-15 minut.

 

niedziela, 07 grudnia 2008

 

 

 

 

Przepis na te pyszne pierniczki pochodzi z dawnej strony www.edziecko.pl (podała go Silije), był i jest pierniczkowym hitem :-).

Od lat te pierniczki goszcz± u mnie w ¶więta Bożego Narodzenia . 

Niestety nie miałam czasu w tym tygodniu na konkretne zdobienie, więc tylko s± polukrowane. Ale reszta będzie lukrowana i ozdabiana razem z dziećmi , więc będzie kolorowo.

 

 

 

 

 Składniki:

1 kg m±ki

½ l. miodu

2 szkl. cukru

1 kostka smalcu

½ szkl. mleka

3 płaskie łyżeczkisody

3 jajka

szczypta soli

1 torebka przyprawy do piernikó

w dodatkowo można dodać: imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon (niekoniecznie), mielone goĽdziki

 

W garnku rozpuszczamy miód, smalec i cukier. Gdy ostygnie dodajemy m±kę , jajka, sodę rozpuszczon± w mleku (chłodnym), szczyptę soli i przyprawy. Cało¶ć zagniatamy , miskę (u mnie garnek) okrywamy ¶ciereczk± i foli± i wystawiamy w chłodne miejsce (u mnie jest to balkon) na 4-5 tygodni.

Po tym czasie wałkujemy ciasto, wykrawamy pierniczki  i pieczemy ok. 10-15 min. Dekorujemy po ostygnięciu – mi pomagaj± w tym dzieci . Je¶li pierniczki maj± wisieć na choince , dziurki warto zrobić od razu przy wykrawaniu lub po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego :-)