| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: szarlotka sypana

środa, 14 października 2015

  Pierwszy raz skusiłam się na zrobienie szarlotki sypanej. Wiele razy się zastanawiałam nad tym wypiekiem, ale zawsze kończyło się na tradycyjnej szarlotce na kruchym cieście. W końcu ją zrobiłam i nie napracowałam się przy tym za bardzo.

Ciasto wyszło dobre, chociaż dla mnie ciut za słodkie (ale ja nie przepadam za słodyczami).

Moja uwaga: pod formę należy coś podłożyć, lub szczelnie wyłożyć papierem do pieczenia, ponieważ może przeciekać stopione masło. Ja tego nie wiedziałam i po upieczeniu miałam piekarnik do szorowania.

 

szarlotka_2

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka kaszy manny

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 gram masła (dobrze schłodzonego)

1 kilogram kwaśnych jabłek

cynamon

 

  Wymieszać w misce mąkę z kaszą manną, cukrem i proszkiem do pieczenia.Podzielić na trzy części.

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać cynamon. Podzielić na 2 części.

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wysypać 1/3 wymieszanych suchych składników. Następnie na to wyłożyć równomiernie warstwę starych jabłek. Na to ponownie wyłożyć kolejną warstwę sypką, i znów jabłka, i ostatnią część sypkich składników.

Na wierzchu rozłożyć starte na grubych oczkach masło.

Ciasto piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

 

szrlotka5

szrlotka6

 

 

Jesienne słodkości!