| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: pieczywo

piątek, 06 lutego 2009

   Tym razem przyszła kolej na wypóbowanie przepisu na bagietkę , z przepisu podanego przez Bajaderkę na forum cincin.

Wyszły dwie pyszne bułki . Ciasto tym razem wyrabiałam mikserem , bo maszyna mi się zbuntowała .

 

 

Składniki:

 

4 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki drożdży instant

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki masła

1 szklanka mleka

1 szklanka wody w temp. pokojowej

 

   Mleko zagotować , dodać masło i cukier, wymieszać aż wszystko się rozpuści. Mleko przelać do miski , dodać wodę i przestudzić przez ok. 10 minut. Dodać drożdże - wymieszać , wsypać sól i 1 szklankę mąki  - wymieszać , aż mąka się wchłonie. Cały czas mieszając dodawać po 1 szklance resztę mąki (użyłam miksera) . Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek.

   Dużą miskę wysmarować olejem , przełożyć ciasto , szczelnie przykryć  i zostawić do wyrośnięcia (do podwojonia objętości). Po tym czasie ostrożnie przełożyć je na blat/stolnicę , przekroić na 2 części i uformować bagietki o długości ok. 40 cm. Przełożyć na blachę i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

  Nagrzać piekarnik, przed wstawieniem bagietek spryskać go wodą.  Piec w przez pierwsze 10 minut w temperaturze 260 oC , po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 oC i piec aż będą rumiane  i jak lekko się w nie postuka - będą brzmiały jak puste ( u mnie trwało to ok. 20 minut). 

   Moje uwagi: ciasto będzie dosyć miękkie i lekko lepiące , po przełożeniu na blachę trochę mi się spłaszczyło , ale potem jednak wyrosło. 

 

 

środa, 21 stycznia 2009

     Przyszła kolej na wypróbowanie przepisu Krystyny9  na bułeczki :-) .

Wyszły przepyszne, chrupiące i pachnące bułki na  śniadanko (12 sztuk) .

 

 

Składniki:

 

3 szkl. mąki pszennej (dałam typ 650)

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

1 łyżka cukru

40 g drożdży

1/2 szkl. wody

1/2 szkl. mleka

1 łyżeczka soli

1/3 szkl. oleju

 

do posmarowania: jajko i odrobina mleka

 

   Wieczorem przygotować ciasto. Mąki przesiać do miski , w miseczce rozkruszyć drożdże i zasypać cukrem , poczekać aż się rozpuszczą. Do mąki dodać sól, mleko , wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wymieszać łyżką , aż składniki się połączą. Następnie ciasto przełożyć na blat , zagniatać przez 5 minut , zostawić na następne 5 minut , aby odpoczęło. Po tym czasie jeszcze zagniatać przez ok. 3 minuty.

Wyrobione ciasto przełożyć do posmarowanej oliwą miski , nakryć i wstawić na noc do lodówki.

Za mnie ciasto zrobiła maszyna - program wyrabianie ciasta. 

   Rano wyjąć ciasto i podzielić na 12 części , uformować bułeczki i położyć na blachę. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać , czym kto lubi (ja połowę posypałam sezamem, resztę  posmarowałam jajem).

 

Piec 20-25 min w temperaturze 220 oC , studzić na kratce.

 

 

poniedziałek, 19 stycznia 2009

 

Przepis na chrupiące kajzerki podała Bajaderka na forum cincin.

Postanowiłam je dzisiaj upiec, wyszły ... przepyszne, chrupiące , pachnące bułeczki :-) .

Przepis na pewno do powtarzania, bo efekt przeszedł moje oczekiwania . 

 

 

 

 Składniki:

 

3 szklanki mąki pszennej

3/4 szkl. letniej wody

1 1/2 drożdży instant

1 1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko

2 łyżki masła

 

Wszystkie składniki wymieszać , wyrobić aż ciasto będzie odstawać od miski - od tego momentu wyrabiać jeszcze 5 min., zostawić na 10 min., aby odpoczęło i potem znów wyrabiać następne 5 min.  (za mnie wyrabiała i "wyrastała" maszyna).

Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny ;-).

Przełożyć je do lekko posmarowanej oliwą miski do wyrośnięcia na ok. 1 godz. i przykryć.

Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części , z każdej uformować bułeczkę i kłaść na blaszkę. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut (wg Bajaderki nie na dłużej , bo się napuszą i stracą konsystencję kajzerek).

Bułeczki przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym jajkiem i część posypałam sezamem. 

Ciasto jest bardzo "plastyczne" , idealnie nadaje się do robienia bułeczek w innych kształtach niż tradycyjne kajzerki

(Atinko dziękuję za instrukcję zawijania bułeczek ;-) ) 

Piec 15 - 17 min. w temperaturze 225 oC (ja piekłam w 220) , studzić na kratce.

Smacznego :-) 

 

 

środa, 14 stycznia 2009

Przepis na bułeczki pochodzi ze strony cincin, a podała go Margot .  Bułeczki również widziałam na blogu Abbry i Atiny.

Robiłam z podwójnej porcji (1/2 kg mąki) , wyszło 14 sztuk , część upiekłam w tortownicy , a część na blaszce . 

Bułeczki wyszły pyszne i mięciutkie.

 

 

 

Składniki:

 1/2 kg mąki pszennej

1 łyżka cukru

1 1/2 łyżeczki soli

7 g suchych drożdży

200 g jogurtu naturalnego

120 ml mleka

1 jajko

60 g masła

 

Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto (za mnie zrobiła to maszyna - program do wyrabiania i wyrastania ciasta) . Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. 

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat/stolnicę , zrobić wałek i podzielić na jednakowe kawałki (mi wyszło 14 sztuk), z których należy uformować bułeczki. Ja obtoczyłam bułeczki w oleju i część ułożyłam w tortownicy (też posmarowanej olejem) , a część na blaszce . Nakryć bułeczki ściereczką i zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 1 godzinę.

Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać , czym kto lubi. Ja część posypałam kruszonką , a część posmarowałam tylko jajkiem.

Piec w temperaturze 200 oC  przez ok 20-25 min. Studzić na kratce.

 

 

 

 

 

 

niedziela, 09 listopada 2008

 ten przepis na pyszne bułeczki pochodzi ze strony www.cincin.cc , a podała go Liska.

Bułki wychodzą delikatne i mięciutke , i oczywiście u mnie znikają w tempie ekspresowym :-)

 

Składniki:

 

1 jajko (małe)

200 ml zimnego mleka

8 g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

50 g  pokrojonego w kostkę masła 

340 g mąki pszennej (ja daję 650 )

7 g soli

 

Mąkę , sól i masło utrzeć, drożdże rozkruszyć w misce , zasypać cukrem i zalać 4 łyżkami zimnego mleka - wymieszać i wlać do mąki. Powoli wlewać pozostałe mleko , i na koniec rozbełtane jajko. Wyrobić ciasto (ja zazwyczaj dodaję więcej mąki , bo ciasto wychodzi dość luźne). Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godz..

Gdy ciasto wyrośnie, uformować nieduże bułeczki (mi z tej porcji wychodzi ok 14-16 sztuk) i wyłożyć na blachę. Ja jeszcze pozostawiam je do wyrośnięcia  (należy zostawić odstęp , żeby się nie połączyły :-)). 

Bułeczki smaruję mlekiem .

Piekarnik nagrzać do 230 oC , włożyć blachę z bułkami i piec w tej temp. 5 min, potem zmniejszyć do 200 oC i piec jeszcze ok. 5-10 min.

 

Za mnie ciasto wyrabia maszyna - program do ciasta rosnącego. 

 

 

środa, 05 listopada 2008

Przepis na ten chleb pochodzi z książeczki dołączonej do  maszyny do chleba  (moulinex), a piekę go prawie codziennie :-).

 

Składniki (na chleb o wadze 750 g) 

 

305 ml wody

1,5 małej  miarki soli ( 8 g )

0,5 dużej miarki cukru ( 7 g )

415 g mąki pszennej (dodaję typ 650 ) 

95 g mąki żytniej

1,5 małej miarki drożdży instant  (5 g )

 

Ja ten chlebek tylko wyrabiam w maszynie, a piekę w  piekarniku.

Wrzucam podane składniki do maszyny w kolejności zalecanej przez producenta, nastawiam program do ciasta rosnącego. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiam ciasto , wyjmuję je i formuję chlebek. Zostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 2 godz.) , nakryty ściereczką.

 Piekarnik rozgrzewam do 250 oC (razem z blachą) , na gorącą blachę przekładam  wyrośnięty chlebek , temperaturę zmniejszam do 230 oC i  piekę 10 min , następnie  zmniejszam temp. do 200 oC i piekę jeszcze 20-25 min.

Piekarnik na początku spryskiwałam  , teraz wstawiam naczynie  z wodą na czas pieczenia.

Po wyjęciu z piekarnika kładę chleb na kratce - do wystygnięcia. 

 

Program maszynowy do tego chlebka - 2 (chleb francuski)