| < Maj 2018 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: feta

czwartek, 18 maja 2017

W oryginalnym przepisie był filet z indyka, ale równie dobrze sprawdza się kurczak. Smaczne, proste danie obiadowe.

Do tego podałam pieczonego buraka i obiad gotowy :).

Inspiracja - ksi±żka Magdaleny Makarowskiej "Zniszcz te kilogramy"

 wsezamie6

 

Składniki:

1 filet z kurczaka

około 100 g sezamu

limonka

2 łyżki oliwy z oliwek

jajko

sól, pieprz, cz±ber

 

Fileta umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić sol±, pieprzem i cz±brem, skropić limonk±. Obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku , następnie w sezamie.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliw± i ułożyć na niej przygotowanego kurczaka.

Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Pieczone buraki :

 

2-3 buraczki

1 łyżka miodu

limonka

oliwa

50 g sera feta

 

dressing : 2-3 łyżki oleju lnianego, 2 łyżki octu balsamicznego , pieprz

 

Buraki pokroić w słupki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lekko posmarowanym oliw±). Skropić oliw±, limonk± i miodem.

Według przepisu należało je piec przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Ja piekłam w wyższej - około 190-200 (góra -dół), pod koniec wł±czyłam termoobieg.

Upieczone buraczki posypać pokrojon± fet± i polać dressingiem.

 

 wsezamie2

¶roda, 05 kwietnia 2017

Ostatnio odkryłam frittatę, która nam bardzo zasmakowała. Smaczna, szybka do zrobienia zapiekanka z jajek na ¶niadanie, obiad czy kolację. Aby danie było mniej kaloryczne dodaję 3 jajka i około 5 samych białek . Żółtka wykorzystuję potem np. do ciasta, smarowania bułek przed pieczeniem.

Inspiracja od Monia miesza i gotuje.

 frittata4

 

Składniki:

8 -10 jajek

1 brokuł

około 100 g sera feta

pomidorki koktajlowe (ilo¶ć wg uznania)

1 łyżka mleka

pieprz

 

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować.

Fetę pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół.

Do miski wbić jajka, dodać mleko i pieprz do smaku . Wszystko dokładnie wymieszać widelcem lub rózg± .

Naczynie do zapiekania (u mnie forma do tarty) wysmarować niewielka ilo¶ci± masła i ułożyć w nim różyczki brokuła, pokrojony ser i pomidorki. Mas± jajeczn± zalać składniki w naczyniu.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180  stopni  przez około 30-35 minut (aż masa całkowicie się zetnie).

 

frittata7

frittata8

 

pi±tek, 24 marca 2017

Zdrowsza wersja tradycyjnych nale¶ników z pysznym nadzieniem szpinakowym.

Od lat ciasto na nale¶niki robię już "na oko" , dlatego przy składnikach podaję "około". Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję ¶mietany.

 nalesniki6

Składniki:

 

około 1 szkl. m±ki orkiszowej pełnoziarnistej

około 1 i 1/2 szkl. mleka

1 jajko

szczypta soli

olej

 

Farsz:

około 250 g mrożonego szpinaku (można też użyć ¶wieżego)

1 -2 cebeule

2 z±bki czosnku

pół kostki sera feta

sól, pieprz

masło lub olej

 

Z m±ki, mleka i jajka zrobić ciasto nale¶nikowe (wymieszać rózg± lub mikserem), tak , aby nie było grudek. Dodać sól i wstawić do lodówki na pół godziny.

Mocno rozgrzać patelnię , cienko posmarować olejem i smażyć nale¶niki.

 

Na patelni/w rondelku rozgrzać niewielk± ilo¶ć masła/oleju, dodać pokrojon± w kostkę cebule i przeci¶nięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Dodać szpinak i cało¶ć poddusić około 10-15 minut. Doprawić sol± i pieprzem. Do ciepłego farszu dodać pokrojon± w kostkę fetę.

 

Placki nale¶nikowe smarować przygotowanym farszem szpinakowym i zawin±ć.

 naleniki3

 

¶roda, 15 marca 2017

Gdy dzisiaj zobaczyłam ten przepis u Mikimamy to już wiedziałam, co zrobię na obiad.

Smaczna tarta ze ¶wieżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi , do tego zupełnie inne ciasto na spód (osobi¶cie wolę jednak tradycyjne, córce zasmakowało).

Wprowadziłam tylko jedn± zmianę  - wymieszałam biał± m±kę z pełnoziarnist±.

 tartasz2

 

Ciasto:

 

2 szklanki m±ki pszennej (użyłam m±ki pszennej białej i pełnoziarnistej)

20 dag chudego twarogu

1 jajko

1 łyżeczka soli

1/3 szklanki mleka

6 łyżek oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz do posmarowania formy

 

Nadzienie:

 

torebka szpinaku baby (nie zużyłam całej)

kostka sera feta

1 duży jogurt grecki

2 małe jajka (lub 1 duże)

1-2 z±bki czosnku

 pieprz, suszone oregano, ewentualnie sól

małe opakowanie pomidorków koktajlowych

 

Ser rozdrobnić , dodać jajo, olej, mleko i sól - wymieszać. Dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i zagnie¶ć ciasto.

Przełożyć do miski , nakryć foli± i odstawić do lodówki na pół godziny.

 

Fetę rozgnie¶ć dokładnie, wymieszać z jogurtem, jajkami, przeci¶niętym przez praskę czosnkiem , szpinakiem i przyprawami.

Wyj±ć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę do pieczenia (wcze¶niej lekko posmarowan± masłem lub olejem) razem z brzegami.

Farsz wyłożyć na wierzch. Pomidorki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni (góra-dół) przez około 40 minut (aż boki się zrumieni±).

 tartasz5

poniedziałek, 15 lutego 2016

Uwielbiamy cukinię w każdej postaci :). Gdy zobaczyłam przepis na tartę z cukini± na blogu Julianny wiedziałam, że niedługo j± zrobię.

I dzi¶ na obiad była pyszna tarta , zawijanie cukinii nie wyszło idealnie, ale przecież liczy się  smak potrawy :) .

Następnym razem może lepiej poradzę sobie z układaniem cukinii, i do masy ¶mietanowo - jajecznej dodam czosnek.

tartacukinia3

Składniki:

 Ciasto:

1 szklanka m±ki pszennej

1/4 m±ki graham

szczypta soli

1 łyżeczka ziół prowansalskich

80 g masła

2 łyżki gęstej ¶mietany

1 żółtko

1 łyżka zimnej wody

 

Nadzienie:

2 cukinie

50 g sera feta

4-5 suszonych pomidorów

1 łyżka kaparów (pominęłam)

150 ml ¶mietany 18%

2 jajka

sól

pieprz

¶wieży tymianek (nie miałam, dałam suszony)

 

Z podanych składników zagnie¶ć kruche ciasto, uformować kulę , owin±ć foli± i schować do lodówki na minimum 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować , wyłożyć nim spód i boki formy na tartę. Cało¶ć nakłuć widelcem. Na cie¶cie umie¶cić papier do pieczenia, obci±żyć dwiema gar¶ciami fasoli.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni  i piec przez 10 minut, następnie usun±ć papier z fasol± i piec kolejne 10 minut.

 

Cukinie pokroić przy pomocy obieraczki do warzyw w długie paski. Suszone pomidory i fetę pokroić .

¦mietanę wymieszać z rozm±conymi jajkami, doprawić do smaku sol± i pieprzem.

Na podpieczony spód wyłożyć cukinię (zaczynaj±c od ¶rodka), nawijaj±c wokół kolejne paski. Zalać ¶mietan± z jajkami, posypać fet± i suszonymi pomidorami oraz tymiankiem.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni ( u Julianny było 170 stopni) i piec jeszcze 25-30 minut.

(skorzystałam z rady Julianny : pokrojone paski cukinii nawijałam jeden na drugim na desce, a następnie za pomoc± łopatki przeniosłam na podpieczony spód).

tartacukinia8

tartacukinia6

tartacukinia7