| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: suszone pomidory

czwartek, 20 kwietnia 2017

Roladki z kurczaka z pysznym farszem z cukinii i suszonych pomidorów. Robiłam je po raz drugi (za pierwszym nie wyszły zbyt fotogeniczne, nie tak je zawinęłam, co oczywi¶cie w smaku nie przeszkadzało :)).

Inspiracja - Kwestia Smaku.

 rolkadki5

 

Składniki:

3-4 pojedyncze filety z kurczaka (około 80 dag)

1 łyżka masła

250 g pomidorków koktajlowych (pominęłam - dodałam tylko kilka)

 sól, pieprz

 

Nadzienie:

1/2 cebuli

2 z±bki czosnku

1/2 małej cukinii (około 150 g)

1 łyżeczka suszonego tymianku

8 kawałków suszonych pomidorów w oleju (ja dałam z torebki)

1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano)

1/3 szklanki tartego sera żółtego

3 łyżki posiekanej natki (pominęłam)

 

Panierka:

2/3 szklanki bułki tartej (dałam mniej)

1/3 szklanki tartego parmezanu (grana padano)

 

Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczy¶cić z błonek. Rozbić na cieńsze filety o grubo¶ci około 1 cm. Większe filety przekroić wcze¶niej na pół.

Posypać sol± , pieprzem i wysmarować 1 łyżk± oleju z suszonych pomidorów.

 

Nadzienie:

Zeszklić na patelni z 2 łyżkami oleju z pomidorów pokrojon± cebulę oraz przeci¶nięty przez praskę czosnek. Dodać start± na dużych oczkach cukinię i smażyć około 3 minut.

Doprawić sol±, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wymieszać z natk± i tartymi serami.

 

Na każdym kawałku fileta z boku ułożyć pasek nadzienia, posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami.

Zawin±ć roladkę (końce podwin±ć pod spód lub wcisn±ć do ¶rodka). Spi±ć wykałaczkami.

Polać roztopionym masłem i obtoczyć w wymieszanej bułce tartej z parmezanem.

 

Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych .

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 30 minut.

 

 

rolkadki4

 

rolkadki6

 

poniedziałek, 14 marca 2016

Jak zobaczyłam ten przepis u Wiosenki to od razu wiedziałam, że w niedługim czasie też je upiekę .

Wyszły pyszne, lekko ma¶lane bułeczki z nadzieniem z pieczarek i suszonych pomidorów.

Z podanej ilo¶ci składników wyszło mi 12 bułeczek.

bukipieczarki7

Składniki:

400 g m±ki pszennej (dałam typ 650)

50 g mleka w proszku

200 ml wody

60 g miękkiego masła

1 łyżeczka soli

12 g ¶wieżych drożdży + łyżeczka cukru

Do posmarowania: roztrzepane jajko z łyżk± wody

Do posypania: sezam, czarnuszka, mak

 

Farsz:

30 dag pieczarek

1 cebula

3 łyżki oleju

sól, pieprz

ok. 100 g suszonych pomidorów (dałam około 50 g)

 

M±kę wymieszać z sol± i mlekiem w proszku. Drożdże rozpu¶cić w letniej wodzie i dodać do m±ki, dodać masło . Zagnie¶ć ciasto - będzie gładkie i sprężyste (nie powinno się kleić do r±k). Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, nakryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia na około godzinę.

 

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić j± na małym ogniu. Dodać do niej pieczarki i dusić około 15 minut. Doprawić sol± i pieprzem.

Do wystudzonych pieczarek dodać pokrojone suszone pomidory .

 

Z wyro¶niętego ciasta formować małe płaskie placuszki, na każdy wyłożyć łyżkę farszu, dokładnie zlepić i uformować podłużn± bułeczkę (ja ciasto podzieliłam na 12 czę¶ci , a potem każd± rozwałkowałam na owalny placek).

Bułeczki układać na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia na około 40 minut.

Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżk± wody i posypać ziarnami.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 25 minut.

Studzić na kratce.

bukipieczarki1

bukipieczarki3

bukipieczarki11

 bukipieczarki8

bukipieczarki12

 

 

poniedziałek, 15 lutego 2016

Uwielbiamy cukinię w każdej postaci :). Gdy zobaczyłam przepis na tartę z cukini± na blogu Julianny wiedziałam, że niedługo j± zrobię.

I dzi¶ na obiad była pyszna tarta , zawijanie cukinii nie wyszło idealnie, ale przecież liczy się  smak potrawy :) .

Następnym razem może lepiej poradzę sobie z układaniem cukinii, i do masy ¶mietanowo - jajecznej dodam czosnek.

tartacukinia3

Składniki:

 Ciasto:

1 szklanka m±ki pszennej

1/4 m±ki graham

szczypta soli

1 łyżeczka ziół prowansalskich

80 g masła

2 łyżki gęstej ¶mietany

1 żółtko

1 łyżka zimnej wody

 

Nadzienie:

2 cukinie

50 g sera feta

4-5 suszonych pomidorów

1 łyżka kaparów (pominęłam)

150 ml ¶mietany 18%

2 jajka

sól

pieprz

¶wieży tymianek (nie miałam, dałam suszony)

 

Z podanych składników zagnie¶ć kruche ciasto, uformować kulę , owin±ć foli± i schować do lodówki na minimum 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować , wyłożyć nim spód i boki formy na tartę. Cało¶ć nakłuć widelcem. Na cie¶cie umie¶cić papier do pieczenia, obci±żyć dwiema gar¶ciami fasoli.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni  i piec przez 10 minut, następnie usun±ć papier z fasol± i piec kolejne 10 minut.

 

Cukinie pokroić przy pomocy obieraczki do warzyw w długie paski. Suszone pomidory i fetę pokroić .

¦mietanę wymieszać z rozm±conymi jajkami, doprawić do smaku sol± i pieprzem.

Na podpieczony spód wyłożyć cukinię (zaczynaj±c od ¶rodka), nawijaj±c wokół kolejne paski. Zalać ¶mietan± z jajkami, posypać fet± i suszonymi pomidorami oraz tymiankiem.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni ( u Julianny było 170 stopni) i piec jeszcze 25-30 minut.

(skorzystałam z rady Julianny : pokrojone paski cukinii nawijałam jeden na drugim na desce, a następnie za pomoc± łopatki przeniosłam na podpieczony spód).

tartacukinia8

tartacukinia6

tartacukinia7