| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: suszone pomidory

czwartek, 20 kwietnia 2017

Roladki z kurczaka z pysznym farszem z cukinii i suszonych pomidorów. Robiłam je po raz drugi (za pierwszym nie wyszły zbyt fotogeniczne, nie tak je zawinęłam, co oczywiście w smaku nie przeszkadzało :)).

Inspiracja - Kwestia Smaku.

 rolkadki5

 

Składniki:

3-4 pojedyncze filety z kurczaka (około 80 dag)

1 łyżka masła

250 g pomidorków koktajlowych (pominęłam - dodałam tylko kilka)

 sól, pieprz

 

Nadzienie:

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

1/2 małej cukinii (około 150 g)

1 łyżeczka suszonego tymianku

8 kawałków suszonych pomidorów w oleju (ja dałam z torebki)

1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano)

1/3 szklanki tartego sera żółtego

3 łyżki posiekanej natki (pominęłam)

 

Panierka:

2/3 szklanki bułki tartej (dałam mniej)

1/3 szklanki tartego parmezanu (grana padano)

 

Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Rozbić na cieńsze filety o grubości około 1 cm. Większe filety przekroić wcześniej na pół.

Posypać solą , pieprzem i wysmarować 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów.

 

Nadzienie:

Zeszklić na patelni z 2 łyżkami oleju z pomidorów pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać startą na dużych oczkach cukinię i smażyć około 3 minut.

Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wymieszać z natką i tartymi serami.

 

Na każdym kawałku fileta z boku ułożyć pasek nadzienia, posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami.

Zawinąć roladkę (końce podwinąć pod spód lub wcisnąć do środka). Spiąć wykałaczkami.

Polać roztopionym masłem i obtoczyć w wymieszanej bułce tartej z parmezanem.

 

Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych .

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 30 minut.

 

 

rolkadki4

 

rolkadki6

 

poniedziałek, 14 marca 2016

Jak zobaczyłam ten przepis u Wiosenki to od razu wiedziałam, że w niedługim czasie też je upiekę .

Wyszły pyszne, lekko maślane bułeczki z nadzieniem z pieczarek i suszonych pomidorów.

Z podanej ilości składników wyszło mi 12 bułeczek.

bukipieczarki7

Składniki:

400 g mąki pszennej (dałam typ 650)

50 g mleka w proszku

200 ml wody

60 g miękkiego masła

1 łyżeczka soli

12 g świeżych drożdży + łyżeczka cukru

Do posmarowania: roztrzepane jajko z łyżką wody

Do posypania: sezam, czarnuszka, mak

 

Farsz:

30 dag pieczarek

1 cebula

3 łyżki oleju

sól, pieprz

ok. 100 g suszonych pomidorów (dałam około 50 g)

 

Mąkę wymieszać z solą i mlekiem w proszku. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i dodać do mąki, dodać masło . Zagnieść ciasto - będzie gładkie i sprężyste (nie powinno się kleić do rąk). Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

 

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić ją na małym ogniu. Dodać do niej pieczarki i dusić około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Do wystudzonych pieczarek dodać pokrojone suszone pomidory .

 

Z wyrośniętego ciasta formować małe płaskie placuszki, na każdy wyłożyć łyżkę farszu, dokładnie zlepić i uformować podłużną bułeczkę (ja ciasto podzieliłam na 12 części , a potem każdą rozwałkowałam na owalny placek).

Bułeczki układać na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką wody i posypać ziarnami.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 25 minut.

Studzić na kratce.

bukipieczarki1

bukipieczarki3

bukipieczarki11

 bukipieczarki8

bukipieczarki12

 

 

poniedziałek, 15 lutego 2016

Uwielbiamy cukinię w każdej postaci :). Gdy zobaczyłam przepis na tartę z cukinią na blogu Julianny wiedziałam, że niedługo ją zrobię.

I dziś na obiad była pyszna tarta , zawijanie cukinii nie wyszło idealnie, ale przecież liczy się  smak potrawy :) .

Następnym razem może lepiej poradzę sobie z układaniem cukinii, i do masy śmietanowo - jajecznej dodam czosnek.

tartacukinia3

Składniki:

 Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

1/4 mąki graham

szczypta soli

1 łyżeczka ziół prowansalskich

80 g masła

2 łyżki gęstej śmietany

1 żółtko

1 łyżka zimnej wody

 

Nadzienie:

2 cukinie

50 g sera feta

4-5 suszonych pomidorów

1 łyżka kaparów (pominęłam)

150 ml śmietany 18%

2 jajka

sól

pieprz

świeży tymianek (nie miałam, dałam suszony)

 

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę , owinąć folią i schować do lodówki na minimum 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować , wyłożyć nim spód i boki formy na tartę. Całość nakłuć widelcem. Na cieście umieścić papier do pieczenia, obciążyć dwiema garściami fasoli.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni  i piec przez 10 minut, następnie usunąć papier z fasolą i piec kolejne 10 minut.

 

Cukinie pokroić przy pomocy obieraczki do warzyw w długie paski. Suszone pomidory i fetę pokroić .

Śmietanę wymieszać z rozmąconymi jajkami, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na podpieczony spód wyłożyć cukinię (zaczynając od środka), nawijając wokół kolejne paski. Zalać śmietaną z jajkami, posypać fetą i suszonymi pomidorami oraz tymiankiem.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni ( u Julianny było 170 stopni) i piec jeszcze 25-30 minut.

(skorzystałam z rady Julianny : pokrojone paski cukinii nawijałam jeden na drugim na desce, a następnie za pomocą łopatki przeniosłam na podpieczony spód).

tartacukinia8

tartacukinia6

tartacukinia7