| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: ziemniaki

wtorek, 21 marca 2017

Kopytka  - smaczne, proste i sycące danie kuchni polskiej.

Podane z gulaszem czy sosem pieczarkowym (lub innym Waszym ulubionym) smakuje wyśmienicie , do tego surówka z marchewki lub białej kapusty i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :).

 kopytka3

 

Składniki:

około 1 kg ziemniaków

około 2 szklanki mąki pszennej

1-2 jajka

sól

 

Ziemniaki obrać, umyć (choć niektórzy gotują w mundurkach) , ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować.

Gdy przestygną przecisnąć przez praskę .

Ziemniaki przełożyć na blat/stolnicę , zrobić w środku dołek i wbić do niego jajka, dodać mąkę i i szczyptę soli - zagnieść gładkie ciasto.

Przygotowane ciasto podzielić na kilka części i ułożyć na lekko posypanym mąką blacie. Z każdej uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i ostrym nożem pociąć na ukośne kawałki.

Do dużego garnka wlać wodę , posolić i zagotować. Do wrzątku wkładać partiami przygotowane kopytka, delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze przez 2 -3 minuty i wyjąć łyżką cedzakową.

 

kopytka7

 

kopytka2

 

 

piątek, 17 marca 2017

Przepis na tę zdrową i smaczną zapiekankę znalazłam na stronie  dietetyczneprzepisy.net.

Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a efekt końcowy bardzo nam smakował.

Zapiekankę przygotowałam z trochę większej ilości składników niż w oryginalnym przepisie (tylko ilość ziemniaków pozostawiłam bez zmian), zamiast mozzarelli light dałam zwykłą kulkę, a ziemniaki wcześniej pokroiłam w plasterki i obgotowałam.

 zapcuk6

 

Składniki:

2 cukinie (średniej wielkości)

2 ziemniaki

4 pomidory

kulka mozzarelli

kilka plasterków szynki drobiowej

2 ząbki czosnku

świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano,tymianek, rozmaryn (ilość wg własnego uznania)

sól, pieprz

 

Ziemniaki obrać, umyć  i pokroić w plasterki. Następnie obgotować w osolonym wrzątku około 5 minut i odcedzić.

Cukinię pokroić w krążki, posolić i odstawić, aż puści sok.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę . Dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek , zioła, sól i pieprz.

Szynkę pokroić w paski.

Na dno naczynia żaroodpornego (nie smarowałam tłuszczem) wyłożyć połowę szynki, potem na przemian plastry cukinii i ziemniaków, następnie resztę wędliny.

Na wierzch wyłożyć przygotowane pomidory i pokrojoną w plasterki mozzarellę.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30-40 minut.

 

zapcuk7

 

zapcuk8

piątek, 23 października 2009

Kolejną moją propozycją do "Ziemniaczanego Sezonu"  są talarki ziemniaczane.

Szybkie, proste danie , tylko trochę kaloryczne :-) , więc za często nie gości na naszym stole (choć dzieci pewnie żałują).

Składniki:

 

ziemniaki

olej

frytkownica/patelnia

 

dodatkowo : sól, ulubiony sos

 

Ziemniaki obrać, umyć , odsączyć  i pokroić w talarki . W frytkownicy (lub na patelni , u mnie wykorzystałam sprzęt :-)) rozgrzać olej (175-180 oC) i włożyć przygotowane  talarki. Smażyć około 15 - 20 minut (ja zaglądałam , a poza tym wolę bardziej wysmażone :) ).

U mnie do talarków, frytek jest obowiązkowy sos czosnkowy , i tym razem również był - przygotował go syn :-)).

czwartek, 22 października 2009

 

Pampuszki to moja propozycja do "Sezonu Ziemniaczanego" Olgi Smile. Szukając natchnienia znalazłam na półce zapomnianą książkę z Biblioteczki Poradnika Domowego pt. "Bliny , cepeliny, kołduny ..." , i właśnie z niej pochodzi ten przepis.  Wyszły śmieszne placuszki , dzieciom bardzo smakowały , jest to odmiana po kluskach śląskich i kopytkach oraz plackach ziemniaczanych.

Składniki:

12 średnich ziemniaków

1 jajko

1/2 szkl. mąki

3 łyżki masła lub oleju

sól

śmietana do polania

 

Umyte ziemniaki ugotować w łupinach i ostudzić. Obrać i przecisnąć przez praskę/maszynkę. Dodać mąkę , jajko , sól - wymieszać . Tak przygotowane ciasto rozwałkować , pokroić na romby i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. (w przepisie nie było podanej grubości , u mnie był to ok 1 cm).

Można polać śmietaną.

 

sobota, 14 marca 2009

   Przepis na te ziemniaczki znalazłam na blogu Grumko.

Z przepisu wychodzą smakowicie pachnące , pyszne ziemniaki o ziołowym smaku  (przepis zdecydowanie do powtarzania , szczególnie wtedy , gdy pojawią się młode kartofelki :-) ).

Składniki:

1/3 szklanki musztardy

2 łyżki oliwy z oliwek

1 posiekany ząbek czosnku

ok. 1 łyżeczki: oregano, bazylii, majeranku lub do smaku sól i pieprz

6 średnich ziemniaków (najlepiej młodych  ze skórką)

3-4 ząbki czosnku - pokrojone na cieniutkie plasterki

 

   Wymieszać wszystkie składniki (oprócz ziemniaków i czosnku pokrojonego w plasterki) w sporej misce.

Następnie dodać pokrojone w ósemki ziemniaki i dokładnie wymieszać . Zostawić na 20 minut. Po tym czasie wyłożyć na posmarowaną oliwą blachę (u mnie naczynie żaroodporne) , tak, aby ziemniaki były rozłożone w jednej warstwie.

   Piec w temperaturze 225 C ok. 35-40 minut (aż ziemniaki będą miękkie). W połowie pieczenia posypać je plasterkami czosnku.