| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: czosnek

czwartek, 20 kwietnia 2017

Roladki z kurczaka z pysznym farszem z cukinii i suszonych pomidorów. Robiłam je po raz drugi (za pierwszym nie wyszły zbyt fotogeniczne, nie tak je zawinęłam, co oczywiście w smaku nie przeszkadzało :)).

Inspiracja - Kwestia Smaku.

 rolkadki5

 

Składniki:

3-4 pojedyncze filety z kurczaka (około 80 dag)

1 łyżka masła

250 g pomidorków koktajlowych (pominęłam - dodałam tylko kilka)

 sól, pieprz

 

Nadzienie:

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

1/2 małej cukinii (około 150 g)

1 łyżeczka suszonego tymianku

8 kawałków suszonych pomidorów w oleju (ja dałam z torebki)

1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano)

1/3 szklanki tartego sera żółtego

3 łyżki posiekanej natki (pominęłam)

 

Panierka:

2/3 szklanki bułki tartej (dałam mniej)

1/3 szklanki tartego parmezanu (grana padano)

 

Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Rozbić na cieńsze filety o grubości około 1 cm. Większe filety przekroić wcześniej na pół.

Posypać solą , pieprzem i wysmarować 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów.

 

Nadzienie:

Zeszklić na patelni z 2 łyżkami oleju z pomidorów pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać startą na dużych oczkach cukinię i smażyć około 3 minut.

Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wymieszać z natką i tartymi serami.

 

Na każdym kawałku fileta z boku ułożyć pasek nadzienia, posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami.

Zawinąć roladkę (końce podwinąć pod spód lub wcisnąć do środka). Spiąć wykałaczkami.

Polać roztopionym masłem i obtoczyć w wymieszanej bułce tartej z parmezanem.

 

Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych .

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 30 minut.

 

 

rolkadki4

 

rolkadki6

 

środa, 29 marca 2017

Proste, sycące , szybkie do zrobienia i smaczne danie obiadowe z cukinią i parmezanem .

Ja często zamiast parmezanu dodaję startą mozzarellę.

Przepis przyniosła ze szkoły córka :).

Makaron wg uznania (zwykły, razowy) - spaghetti, świderki, rurki - co kto lubi i ma akurat w domu.

Cukinię można zastąpić świeżymi szparagami.

 makzcuk4

 

Składniki:

 

400 g makaronu ( można mniej - zależy dla ilu osób gotujemy)

olej

1-2 ząbki czosnku

3 -4 średnie cukinie

około 100 g parmezanu

4 żółtka

sól, pieprz - do smaku

 

Umyć i pokroić cukinię (my kroimy w ćwiartki). Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

W międzyczasie ugotować makaron.

Odcedzić makaron i wrzucić (gorący) z powrotem do garnka, dodać żółtka i parmezan - dobrze wymieszać, następnie dodać podsmażoną cukinię . Doprawić do smaku i obiad gotowy :).

 

 makzcuk1

piątek, 17 marca 2017

Przepis na tę zdrową i smaczną zapiekankę znalazłam na stronie  dietetyczneprzepisy.net.

Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a efekt końcowy bardzo nam smakował.

Zapiekankę przygotowałam z trochę większej ilości składników niż w oryginalnym przepisie (tylko ilość ziemniaków pozostawiłam bez zmian), zamiast mozzarelli light dałam zwykłą kulkę, a ziemniaki wcześniej pokroiłam w plasterki i obgotowałam.

 zapcuk6

 

Składniki:

2 cukinie (średniej wielkości)

2 ziemniaki

4 pomidory

kulka mozzarelli

kilka plasterków szynki drobiowej

2 ząbki czosnku

świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano,tymianek, rozmaryn (ilość wg własnego uznania)

sól, pieprz

 

Ziemniaki obrać, umyć  i pokroić w plasterki. Następnie obgotować w osolonym wrzątku około 5 minut i odcedzić.

Cukinię pokroić w krążki, posolić i odstawić, aż puści sok.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę . Dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek , zioła, sól i pieprz.

Szynkę pokroić w paski.

Na dno naczynia żaroodpornego (nie smarowałam tłuszczem) wyłożyć połowę szynki, potem na przemian plastry cukinii i ziemniaków, następnie resztę wędliny.

Na wierzch wyłożyć przygotowane pomidory i pokrojoną w plasterki mozzarellę.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30-40 minut.

 

zapcuk7

 

zapcuk8

sobota, 10 grudnia 2016

Rozgrzewająca, smaczna i sycąca zupa w sam raz na jesień i zimę. Długo się zbierałam do jej zrobienia, ale w końcu się udało.

 

Skorzystałam z przepisu Kasi.

 

gulaszowa15

 

Składniki:

 

1,2 kg gulaszu wołowego

1/2 kg ziemniaków

3 czerwone papryki (ja dałam również żółtą)

2 marchewki

1 mała pietruszka

3 cebule

4 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki oleju

1/2 łyżeczki kminku (pominęłam)

 

2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki,, 2 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz do smaku

ja dodałam jeszcze kilka płatków suszonej papryki

 

Mięso pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na oleju przez około 10 minut, razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem.

Podsmażone mięso przełożyć do dużego garnka i zalać 4 litrami wody.

Dodać kminek (nie dodałam), ziele angielskie, liście laurowe i pełną łyżeczkę soli.

Gotować na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodać pokrojoną w krążki marchewkę, pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotować ok. 20 minut, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i papryki w proszku (ja dodatkowo dodałam płatki papryki).

Gotować jeszcze 15 minut.

 

Gdy mięso i warzywa będą miękkie - dodać do zupy mąkę wymieszaną ze szklanką zimnej wody i koncentratem.

Należy pogotować zupę jeszcze kilka minut, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

 

gulaszowa13

 

 

czwartek, 28 stycznia 2016

Niedawno kupiłam sobie formę do tarty , i wreszcie postanowiłam ją wykorzystać.

Przepis znalazłam w książce Ewy Wachowicz "Ewa gotuje-szybko".

Męska część rodziny nie jada szpinaku, za to ja i córka jak najbardziej.

Obiad bardzo nam smakował, nie spodziewałam się , że tarta ze szpinakiem będzie tak pyszna :).

tarta5

Składniki:

ciasto:

250 g mąki pszennej

2 żółtka

1 łyżka kwaśniej śmietany

100 g masła

1/2 łyżeczki soli

 

farsz:

450 g mrożonego szpinaku

1 opakowanie sera ricotta (250 g)

3-4 ząbki czosnku

2 jajka

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

 Na stolnicę wysypać mąkę , dodać zimne masło i posiekać wszystko nożem, aż będzie przypominać kruszonkę.

Zrobić kopczyk, w nim dołek , do którego należy wrzucić żółtka, śmietanę i sól. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i szybko zagnieść ciasto.  Uformować z niego kulę , zawinąć w folię i schować do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy na tartę. Całość nakłuć widelcem.

Na cieście umieścić papier do pieczenia, obciążyć dwiema garściami fasoli (aby ciasto nie "wstało").

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 15 minutach usunąć papier z fasolą i piec jeszcze około 15 minut (na złoty kolor).

 

Farsz

Na patelni rozpuścić masło i wrzucić drobno posiekany czosnek (przeciśnięty przez praskę). Gdy zacznie się lekko rumienić dodać rozmrożony szpinak i podsmażyć na małym ogniu, aż odparuje.

Roztrzepane jajka wymieszać z serem.

Do przestudzonego szpinaku dodać ser z jajkami, doprawić do smaku.

Farsz wyłożyć na upieczone ciasto i wyrównać.

Wstawić ponownie do piekarnika (nadal 180 stopni) i piec jeszcze około 25 minut.

tarta1

 

tarta10

tarta12

tarta15