| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: szpinak

pi±tek, 24 marca 2017

Zdrowsza wersja tradycyjnych nale¶ników z pysznym nadzieniem szpinakowym.

Od lat ciasto na nale¶niki robię już "na oko" , dlatego przy składnikach podaję "około". Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję ¶mietany.

 nalesniki6

Składniki:

 

około 1 szkl. m±ki orkiszowej pełnoziarnistej

około 1 i 1/2 szkl. mleka

1 jajko

szczypta soli

olej

 

Farsz:

około 250 g mrożonego szpinaku (można też użyć ¶wieżego)

1 -2 cebeule

2 z±bki czosnku

pół kostki sera feta

sól, pieprz

masło lub olej

 

Z m±ki, mleka i jajka zrobić ciasto nale¶nikowe (wymieszać rózg± lub mikserem), tak , aby nie było grudek. Dodać sól i wstawić do lodówki na pół godziny.

Mocno rozgrzać patelnię , cienko posmarować olejem i smażyć nale¶niki.

 

Na patelni/w rondelku rozgrzać niewielk± ilo¶ć masła/oleju, dodać pokrojon± w kostkę cebule i przeci¶nięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Dodać szpinak i cało¶ć poddusić około 10-15 minut. Doprawić sol± i pieprzem. Do ciepłego farszu dodać pokrojon± w kostkę fetę.

 

Placki nale¶nikowe smarować przygotowanym farszem szpinakowym i zawin±ć.

 naleniki3

 

¶roda, 15 marca 2017

Gdy dzisiaj zobaczyłam ten przepis u Mikimamy to już wiedziałam, co zrobię na obiad.

Smaczna tarta ze ¶wieżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi , do tego zupełnie inne ciasto na spód (osobi¶cie wolę jednak tradycyjne, córce zasmakowało).

Wprowadziłam tylko jedn± zmianę  - wymieszałam biał± m±kę z pełnoziarnist±.

 tartasz2

 

Ciasto:

 

2 szklanki m±ki pszennej (użyłam m±ki pszennej białej i pełnoziarnistej)

20 dag chudego twarogu

1 jajko

1 łyżeczka soli

1/3 szklanki mleka

6 łyżek oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz do posmarowania formy

 

Nadzienie:

 

torebka szpinaku baby (nie zużyłam całej)

kostka sera feta

1 duży jogurt grecki

2 małe jajka (lub 1 duże)

1-2 z±bki czosnku

 pieprz, suszone oregano, ewentualnie sól

małe opakowanie pomidorków koktajlowych

 

Ser rozdrobnić , dodać jajo, olej, mleko i sól - wymieszać. Dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i zagnie¶ć ciasto.

Przełożyć do miski , nakryć foli± i odstawić do lodówki na pół godziny.

 

Fetę rozgnie¶ć dokładnie, wymieszać z jogurtem, jajkami, przeci¶niętym przez praskę czosnkiem , szpinakiem i przyprawami.

Wyj±ć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę do pieczenia (wcze¶niej lekko posmarowan± masłem lub olejem) razem z brzegami.

Farsz wyłożyć na wierzch. Pomidorki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni (góra-dół) przez około 40 minut (aż boki się zrumieni±).

 tartasz5

czwartek, 28 stycznia 2016

Niedawno kupiłam sobie formę do tarty , i wreszcie postanowiłam j± wykorzystać.

Przepis znalazłam w ksi±żce Ewy Wachowicz "Ewa gotuje-szybko".

Męska czę¶ć rodziny nie jada szpinaku, za to ja i córka jak najbardziej.

Obiad bardzo nam smakował, nie spodziewałam się , że tarta ze szpinakiem będzie tak pyszna :).

tarta5

Składniki:

ciasto:

250 g m±ki pszennej

2 żółtka

1 łyżka kwa¶niej ¶mietany

100 g masła

1/2 łyżeczki soli

 

farsz:

450 g mrożonego szpinaku

1 opakowanie sera ricotta (250 g)

3-4 z±bki czosnku

2 jajka

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

 Na stolnicę wysypać m±kę , dodać zimne masło i posiekać wszystko nożem, aż będzie przypominać kruszonkę.

Zrobić kopczyk, w nim dołek , do którego należy wrzucić żółtka, ¶mietanę i sól. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i szybko zagnie¶ć ciasto.  Uformować z niego kulę , zawin±ć w folię i schować do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy na tartę. Cało¶ć nakłuć widelcem.

Na cie¶cie umie¶cić papier do pieczenia, obci±żyć dwiema gar¶ciami fasoli (aby ciasto nie "wstało").

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 15 minutach usun±ć papier z fasol± i piec jeszcze około 15 minut (na złoty kolor).

 

Farsz

Na patelni rozpu¶cić masło i wrzucić drobno posiekany czosnek (przeci¶nięty przez praskę). Gdy zacznie się lekko rumienić dodać rozmrożony szpinak i podsmażyć na małym ogniu, aż odparuje.

Roztrzepane jajka wymieszać z serem.

Do przestudzonego szpinaku dodać ser z jajkami, doprawić do smaku.

Farsz wyłożyć na upieczone ciasto i wyrównać.

Wstawić ponownie do piekarnika (nadal 180 stopni) i piec jeszcze około 25 minut.

tarta1

 

tarta10

tarta12

tarta15