| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: jabłka

sobota, 28 listopada 2015

Pyszne ciasto drożdżowe, mięciutkie i puszyste , a do tego aromatyczna cynamonowa kruszonka :).

Tak wszystkim smakowało, że został już tylko mały kawałek .

Skorzystałam z przepisu ze strony eksplozja smaku.

ciasto_dr7

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej

20 g świeżych drożdży

3 żółtka

60 g drobnego cukru

60 g miękkiego masła

2 łyżki ekstraktu waniliowego (dodałam troszkę aromatu waniliowego)

200 ml mleka

szczypta soli

4 duże jabłka

Kruszonka:

1/2 kostki masła

1 niepełna szklanka mąki

1/2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

W 1/3 szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 15-30 minut .

Dodać pozostałe składniki i wyrobić, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na  godzinę.

Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką blaszki (u mnie forma u wymiarach 24x28 cm). Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Na wierzchu ułożyć pokrojone w ósemki jabłka i posypać kruszonką .

Piec w temperaturze 180-200 stopni (u mnie 190) przez około 50-60 minut.

 

 

 

Jesienne słodkości!

środa, 21 października 2015

 Ponieważ przy pieczeniu szarlotki z budyniem rozpędziłam się z obieraniem jabłek, to trochę ich zostało. Zaczęłam przeglądać różne przepisy , żeby je wykorzystać. Wybrałam przepis na muffinki z pełnoziarnistej mąki ze strony http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3094/muffinki-pelnoziarniste-z-jablkiem.

Muffinki wyszły bardzo dobre,są szybkie w przygotowaniu i na pewno jeszcze będę je piec.

 muf_pen5

Składniki:

250 g pełnoziarnistej mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g brązowego cukru (ja tym razem dałam biały, bo nie miałam brązowego)

2 jajka

250 ml maślanki

60 ml oleju

 

jabłko pokrojone w kostkę

 

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej olej, maślankę i jajka.

Wymieszane mokre składniki wlać do suchych, dodać pokrojone jabłka i wymieszać łyżką do połączenia składników.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20- 25 minut (piekłam góra-dół).

 

 muff_pen

 

Jesienne słodkości!

poniedziałek, 19 października 2015

  Na jesienny deszczowy dzień postanowiłam upiec szarlotkę. Tym razem z budyniem. Pierwszy raz zrobiłam to ciasto , a rodzince bardzo smakowało :).

szarlotka_bud6

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

kostka masła lub margaryny (250 g)

1 szklanka cukru

2 jajka

 

2 budynie (śmietankowe lub waniliowe)

3 szklanki mleka

 

około 1,5 kg kwaśnych jabłek (u mnie reneta)

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem (margaryną), dodać cukier i jajka, zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części.

Jedną część rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia  formy (u mnie 28 cm x 34 cm), drugą na razie schować do lodówki.

Na cieście wyłożyć pokrojone w cząstki (ósemki) jabłka.

Ugotować budyń  w podanej ilości mleka. Gorący wyłożyć na jabłka i chwilę poczekać (aby lekko ostygł).

Rozwałkować drugą część ciasta i przełożyć na wierzch przygotowanego ciasta.

Piec w temperaturze 190 stopni (góra-dół) około godziny.

 

 

 

Jesienne słodkości!

środa, 14 października 2015

  Pierwszy raz skusiłam się na zrobienie szarlotki sypanej. Wiele razy się zastanawiałam nad tym wypiekiem, ale zawsze kończyło się na tradycyjnej szarlotce na kruchym cieście. W końcu ją zrobiłam i nie napracowałam się przy tym za bardzo.

Ciasto wyszło dobre, chociaż dla mnie ciut za słodkie (ale ja nie przepadam za słodyczami).

Moja uwaga: pod formę należy coś podłożyć, lub szczelnie wyłożyć papierem do pieczenia, ponieważ może przeciekać stopione masło. Ja tego nie wiedziałam i po upieczeniu miałam piekarnik do szorowania.

 

szarlotka_2

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka kaszy manny

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 gram masła (dobrze schłodzonego)

1 kilogram kwaśnych jabłek

cynamon

 

  Wymieszać w misce mąkę z kaszą manną, cukrem i proszkiem do pieczenia.Podzielić na trzy części.

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać cynamon. Podzielić na 2 części.

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wysypać 1/3 wymieszanych suchych składników. Następnie na to wyłożyć równomiernie warstwę starych jabłek. Na to ponownie wyłożyć kolejną warstwę sypką, i znów jabłka, i ostatnią część sypkich składników.

Na wierzchu rozłożyć starte na grubych oczkach masło.

Ciasto piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

 

szrlotka5

szrlotka6

 

 

Jesienne słodkości!

sobota, 28 marca 2009

  Przepis na tę  szarlotkę znalazłam na stronie cincin, a podała go Ela83 , ciasto również piekła Abbra.

Szarlotka jest pyszna i rzeczywiście  bardzo krucha, i na dodatek znika w błyskawicznym tempie ;-) .

 

Składniki:

 

300 g mąki

1/2 szkl cukru

1/2 łyżeczki cukru waniliowego

200 g tłuszczu (100 g masła + 100 g margaryny)

10 g świeżych drożdży

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

3 żółtka

 

ok. 1 kg kwaśnych jabłek)

cukier , cynamon

 

   Z podanych składników zagnieść ciasto (drożdże wystarczy tylko rozkruszyć), 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę , pozostałą część włożyć do zamrażalnika na ok 1 1/2 godziny..

   Jabłka zetrzeć na grubszej tarce (za mnie zrobił to robot ;-) ) , udusić  z małą ilością wody , dodać cukier i cynamon do smaku.

   Spód ciasta podpiec przez ok. 10 minut w temperaturze 190 oC . Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowane jabłka i zetrzeć na nie ciasto z zamrażalnika.

Piec ok. 40-50 minut w temp. 190oC .

 

czwartek, 26 lutego 2009

  Szarlotkę od lat robię z tego samego przepisu :-) , a przepis dawno, dawno temu dostałam od koleżanki. 

Wychodzi pyszna, pachnąca cynamonem domowa szarlotka ... 

 

 

Składnki:

2 szklanki mąki

1/2 margaryny lub masła

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 żółtka

3 łyżki śmietany

 

4-6 szt. kwaśnych jabłek

cukier

cynamon 

 Ciasto:

   Mąkę posiekać z masłem i cukrem , dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na pół  ( część można schować na razie do lodówki). Jedną część rozwałkować i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika (215 oC) i podpiec ok. 8-10 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i wyłożyć na nie przygotowane jabłka . Rozwałkować drugą część  ciasta i ułożyć na masie jabłkowej. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 15-20 min. w tej samej temperaturze.

Jabłka:

  Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z małą ilością wrzącej wody i udusić (często mieszając) na małym ogniu , pod koniec dodać cukier i cynamon do smaku. 

   Ja zawsze robię szarlorkę z podwójnej porcji składników i piekę w blaszce o wymiarach 25cm x37 cm .

Czasem zamiast  wałkować drugą część ciasta  - po prostu po kawałeczku układam  je na jabłkach. 

 

  A z białek , które zostają polecam zrobić pavlovą :-)))  

 

 
1 , 2