| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: kopytka

wtorek, 21 marca 2017

Kopytka  - smaczne, proste i syc±ce danie kuchni polskiej.

Podane z gulaszem czy sosem pieczarkowym (lub innym Waszym ulubionym) smakuje wy¶mienicie , do tego surówka z marchewki lub białej kapusty i nic więcej do szczę¶cia nie potrzeba :).

 kopytka3

 

Składniki:

około 1 kg ziemniaków

około 2 szklanki m±ki pszennej

1-2 jajka

sól

 

Ziemniaki obrać, umyć (choć niektórzy gotuj± w mundurkach) , ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować.

Gdy przestygn± przecisn±ć przez praskę .

Ziemniaki przełożyć na blat/stolnicę , zrobić w ¶rodku dołek i wbić do niego jajka, dodać m±kę i i szczyptę soli - zagnie¶ć gładkie ciasto.

Przygotowane ciasto podzielić na kilka czę¶ci i ułożyć na lekko posypanym m±k± blacie. Z każdej uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i ostrym nożem poci±ć na uko¶ne kawałki.

Do dużego garnka wlać wodę , posolić i zagotować. Do wrz±tku wkładać partiami przygotowane kopytka, delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze przez 2 -3 minuty i wyj±ć łyżk± cedzakow±.

 

kopytka7

 

kopytka2

 

 

poniedziałek, 09 listopada 2009

Moj± drug± propozycj± do akcji "Gotujemy po polsku", której patronem jest serwis zpierwszegotłoczenia.pl , s± kopytka , czyli nasze , swojskie :) kluski ziemniaczane.

Zazwyczaj robię kluski ¶l±skie , ale od czasu do czasu dla urozmaicenia przygotowuję kopytka (nieco ko¶lawe - ale to już u mnie taka tradycja).

Zazwyczaj do nich podaję gulasz lub sos mięsny , a tym razem dla dorosłej czę¶ci rodziny był sos pieczarkowy (dzieci nie przepadaj± za pieczarkami w takiej postaci , więc dostały do nich bitki wołowe).

Składniki:

ok. 1 kg ziemniaków

30-35 dag m±ki pszennej

1-2 jajka

sól

 

Ziemniaki obrać i ugotować (wła¶ciwie powinno się je ugotować ze skórk± , a potem obrać - ale ja rzadko tak robię ) , jeszcze ciepłe zemleć (ja mam do tego praskę). Ostudzić , dodać m±kę , jajka , sól i zagnie¶ć ciasto.

Formować wałeczki  , lekko je spłaszczyć i pokroić na 3-4 cm kluski.

Wrzucać partiami do osolonej , wrz±cej wody , zamieszać  i  gotować ok. 2 -3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Tagi: kopytka
21:28, ewa-r
Link Komentarze (3) »