| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: przecier

środa, 23 września 2015

 

 

Przyznam się , że pierwszy raz sama zrobiłam przecier pomidorowy. Do tej pory zadowalałam się kupnym koncentratem . Ostatnio naszła mnie myśl, żeby jednak zrobić przecier w domu. Obawiałam się trochę, ale na szczęście nie było czego :). Jedno tylko mnie zdziwiło - myślałam , że z całego garnka pomidorów wychodzi tego więcej. Jeszcze dwa razy robiłam następne słoiczki, i być może na tym nie skończę :).

  Skorzystałam z przepisu Margarytki ze strony http://margarytka.blogspot.com/2013/09/z-serii-cos-na-zime-przecier-pomidorowy.html.

 przecier21

 

Składniki :

4 kg pomidorów

1 czubata łyżka soli

2 łyżki cukru

 

 Pomidory umyć, pokroić na kawałki i włożyć do dużego garnka z grubym dnem, zagotować. Od chwili wrzenia gotować około 20 minut na mocnym ogniu, aby pomidory się rozgotowały. Odstawić do przestygnięcia. Następnie zmiksować (użyłam blendera) i przetrzeć przez sito (ja użyłam robota, który posiada przecierak).

Przecier ponownie zagotować , wsypać sól i cukier, i gotować na mocnym ogniu około 15 minut, żeby jeszcze zgęstniał i odparował.

Gorący przecier wlać do wyparzonych słoików i zakręcić.

Ja przecier pasteryzowałam  20 minut od zagotowania się wody.

Z podanej ilości pomidorów wyszło mi 8 lub 9 słoików.

przecier1

przecier13

 

Róbmy przetwory!