| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
czwartek, 22 czerwca 2017

Sezon truskawkowy w pełni, więc nadszedł czas na robienie dżemów.

Tym razem z powodu braku czasu poszłam na łatwiznę i zrobiłam przetwory z cukrem żelującym.

Podejrzałam przepis na Kwestii smaku ,gdzie dodatkowo wyczytałam , że cukier żelujący 1:1 nie zawiera konserwantów i to mnie przekonało.

Także pierwsza tura słoików na zimę jest gotowa :).

 dtr3

 

Składniki:

 

1 kg truskawek

1 kg cukru żelującego 1:1

 

Truskawki dokładnie umyć, oderwać szypułki i odsączyć.

Owoce pokroić na kawałki, wrzucić do dużego garnka, wsypać cukier żelujący i wymieszać. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny.

 

Po tym czasie truskawki zagotować ciągle mieszając. Po zagotowaniu gotować jeszcze na małym ogniu przez 4 minuty (mieszając).

 

Gorący dżem przelać od razu do wyparzonych słoików i zakręcić.

Słoiki postawić do góry dnem i po kilku minutach odwrócić.

Dżem jest dosyć rzadki, ale gdy ostygnie zmienia konsystencję.

* Jednorazowo gotuje się dżem tylko z 1 kg owoców 

 

dtr4

środa, 14 czerwca 2017

Dzisiaj naszła mnie ochota na domową chałkę, dawno jej nie piekłam.

Przejrzałam stare przepisy i wybrałam ten, z którego wychodzą dwie spore bułki.

Pyszne, mięciutkie i obłędnie pachnące :).

 

ch4

 

Składniki:

4 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki cukru

25 g świeżych drożdży

1 jajo

1/4 szklanki oleju

1 szklanka letniego mleka lub wody (u mnie pół na pół)

szczypta soli

 

Kruszonka:

 

50 g mąki

25 g cukru

25 g miękkiego masła

 

1 jajko - do posmarowania

 

Drożdże wkruszyć do miseczki, zalać letnim mlekiem i odstawić na około 10 minut, aż zaczyn ruszy.

Po tym czasie dodać jajko, oliwę, cukier i sól - zmiksować.

Dodać 1 i 1/2 szklanki mąki , wymieszać, potem kolejne 1 1/2 szkl. mąki i znów wymieszać, następnie wsypać pozostałą mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić, aby było gładkie i elastyczne.. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na pół. Każdą połowę podzielić na 3 części , uformować z nich wałeczki i zapleść z nich chałki.

Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190 stopni przez 30-35 minut.(góra-dół).

Studzić na kratce.

 ch2

ch5