| < Listopad 2008 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
niedziela, 30 listopada 2008

od kilku dni chodziły za mną ciasteczka, ale sama nie wiedziałam jakie upiec.

Zdecydowałam się na przepis z "Kuchni polskiej" na kruche ciastka.

Wyszły smaczne , kruche , z delikatnym smakiem cytryny , a zapach roznosi się po całym domu :-)

 

Składniki:

 

30 dag mąki

20 dag tłuszczu ( 15 dag masła, 5 dag margaryny) 

10 dag cukru pudru (nie miałam , dodałam drobny cukier)

3 żółtka

skórka cytrynowa

 

 

Wykonanie:

 

mąkę przesiać , dodać tłuszcz -  posiekać nożem , dodać cukier i skórkę cytrynową oraz żółtka. Zagnieść ciasto , włożyć do miseczki , nakryć i wstawić na ok. pół godz. do lodówki.

Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i wykrawać foremkami ciasteczka.

Po ułożeniu na blaszce posmarować rozmąconym jajkiem i posypać grubym cukrem (ja nie miałam , i zostały posypane drobnym).

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor (u mnie ok. 10 min). 

 

 

Przepis na to pyszne ciasto podała Caritka , pochodzi ze strony www.cincin.cc.

Wszystkim bardzo smakuje, dlatego na stałe zagościło na naszym stole. 

 

 

 

Składniki:

 

Ciasto:

 

5 jajek

220 g mąki

180 g cukru 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki gorzkiego kakao 

125 ml oleju

125 g wody 

 

Masa serowa:

 

500 g quarku (ja dałam ser president)

1 opakowanie budyniu waniliowego

100 g cukru

 

Wykonanie:

 

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru , dodać olej i wodę i całość zmiksować.

Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i zmieszać z masą żółtkową.

Wymieszać mąkę , proszek i kakao (tym razem robiłam zgodnie z przepisem i dodałam gorzkie kakao, ale poprzednim razem dodawałam nesquika  i też było dobrze), przesiać do zrobionej masy. Całość delikatnie wymieszać.

Przelać gotowe ciasto do formy (ja piekłam w większej prostokątnej).

 

Przygotować masę serową : utrzeć wszystkie składniki .

Caritka proponowała przełożenie do woreczka foliowego ,ucięcie rogu , ja przekładam masę do szprycy , bez zakładania końcówki.

Masę wyciskać na ciasto tworząc kwadraty.

Piec w 180  oC  - około 30-35 min.

 

 

 

Kolejny przepis na sałatkę , która również często gości na naszym stole :-) 

 

Składniki :

 

drobny makaron (ja dałam muszelki)

puszka kukurydzy

szynka (lub inna wędlina)

ogórek 

majonez

sól, pieprz

 

Mieszamy ugotowany makaron z kukurydzą , pokrojonymi w kostkę ogórkiem i wędliną , dodajemy 1-2 łyżki majonezu , doprawiamy solą i pieprzem i gotowe :-). Najlepiej wstawić gotową sałatkę do lodówki , aby się schłodziła. 

 

 

 

 

 

niedziela, 16 listopada 2008

Przepis jest naprawdę super , pochodzi ze strony www.cincin.cc , a podała go kasiak73.

niestety nie udało mi się zrobić więcej zdjęć , bo...skrzydełka po wyjęciu z piekarnika po prostu zostały w szybkim tempie zjedzone :-) 

 

Składniki: 

 

2 kg skrzydełek (mogą być również pałki)

 

Zalewa:

1 słoik dżemu morelowego (ewentualnie brzoskwiniowego)

6 łyżek keczupu

1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)

6 ząbków czosnku - zmiażdżyć

2 łyżeczki papryki ostrej

1 łyżeczka chili

3 łyżki miodu

6 łyżek cukru

1 mała łyżeczka pieprzu

 

Składniki zalewy wymieszać razem.

 

Skrzydełka pokroić na 3 części , umyć (ja zazwyczaj te najmniejsze zostawiam do czegoś innego) i zasypać ok. 2 garściami soli. Zostawić na 2 godziny. Po tym czasie je opłukać  i wrzucić do garnka z wrzącą wodą na 5 min. (od wrzenia).

Skrzydełka wyjąć z garnka, odcedzić i wymieszać z przygotowaną zalewą - pozostawić na 3 godz.

 

Piec w temp. 180 oC - w oryginalnym przepisie jest to czas 1,5-2 godz, ale ja piekę krócej , po prostu trzeba sprawdzać czy są miękkie.

 

 

zastanawiałam się jakie ciasto upiec na weekend, i przeglądając zeszyt znalazłam przepis, z którego jeszcze nigdy nie korzystałam (nie wiem kto jest autorem , bo wpisu dokonałam dawno, dawno temu).

Ciasto wyszło smaczne , nie za słodkie , z pyszna pianką w środku:-) 

 

 

 

Składniki : 

 

2,5 szkl. mąki

5 jajek

1 kostka margaryny

szczypta soli

2 łyżki cukru 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 budynie śmietankowe

puszka brzoskwiń

1/2 szklanki cukru pudru (ja dałam zwykły cukier, bo taki tylko miałam)

 

Wykonanie:

 

Z mąki , proszku do pieczenia, soli , cukru ,żółtek i margaryny zagnieść ciasto , podzielić na dwie części i schować na ok. 2 godz. do zamrażalnika.

Po tym czasie jedną część ciasta zetrzeć na tarce na blachę (lekko przygniećś) i wstawić do piekarnika (nagrzanego do 180 oC) na ok. 7-8 min. Ugotować budyń w mniejszej ilości mleka (ok 750 ml) i gorący wylać na podpieczone ciasto.

Pokrojone brzoskwinie ułożyć na warstwie budyniu, na to wylać pianę ubitą z białek z cukrem. I na koniec zetrzeć drugą część ciasta na pianę.

Ciasto piec ok 40 min.

 

 

 

 

 

Kolejna sałatka , która często gości na naszym stole

 

Składniki:

 

puszka kukurydzy

puszka tuńczyka (najlepiej w wodzie) 

ok. 10 dag ryżu

3-4 ogórki kiszone

natka

majonez  

sól, pieprz

 

Ryż ugotować i ostudzić, ogórki pokroić w kostkę , odsączyć kukurydzę i tuńczyka - wszystko wrzucić do miski , dodać pokrojoną natkę , wymieszać z majonezemi, doprawić solą i pieprzem (można dodać odrobinę musztardy).  

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3