| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

mięso i drób

czwartek, 18 maja 2017

W oryginalnym przepisie był filet z indyka, ale równie dobrze sprawdza się kurczak. Smaczne, proste danie obiadowe.

Do tego podałam pieczonego buraka i obiad gotowy :).

Inspiracja - książka Magdaleny Makarowskiej "Zniszcz te kilogramy"

 wsezamie6

 

Składniki:

1 filet z kurczaka

około 100 g sezamu

limonka

2 łyżki oliwy z oliwek

jajko

sól, pieprz, cząber

 

Fileta umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i cząbrem, skropić limonką. Obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku , następnie w sezamie.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą i ułożyć na niej przygotowanego kurczaka.

Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Pieczone buraki :

 

2-3 buraczki

1 łyżka miodu

limonka

oliwa

50 g sera feta

 

dressing : 2-3 łyżki oleju lnianego, 2 łyżki octu balsamicznego , pieprz

 

Buraki pokroić w słupki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lekko posmarowanym oliwą). Skropić oliwą, limonką i miodem.

Według przepisu należało je piec przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Ja piekłam w wyższej - około 190-200 (góra -dół), pod koniec włączyłam termoobieg.

Upieczone buraczki posypać pokrojoną fetą i polać dressingiem.

 

 wsezamie2

czwartek, 20 kwietnia 2017

Roladki z kurczaka z pysznym farszem z cukinii i suszonych pomidorów. Robiłam je po raz drugi (za pierwszym nie wyszły zbyt fotogeniczne, nie tak je zawinęłam, co oczywiście w smaku nie przeszkadzało :)).

Inspiracja - Kwestia Smaku.

 rolkadki5

 

Składniki:

3-4 pojedyncze filety z kurczaka (około 80 dag)

1 łyżka masła

250 g pomidorków koktajlowych (pominęłam - dodałam tylko kilka)

 sól, pieprz

 

Nadzienie:

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

1/2 małej cukinii (około 150 g)

1 łyżeczka suszonego tymianku

8 kawałków suszonych pomidorów w oleju (ja dałam z torebki)

1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano)

1/3 szklanki tartego sera żółtego

3 łyżki posiekanej natki (pominęłam)

 

Panierka:

2/3 szklanki bułki tartej (dałam mniej)

1/3 szklanki tartego parmezanu (grana padano)

 

Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Rozbić na cieńsze filety o grubości około 1 cm. Większe filety przekroić wcześniej na pół.

Posypać solą , pieprzem i wysmarować 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów.

 

Nadzienie:

Zeszklić na patelni z 2 łyżkami oleju z pomidorów pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać startą na dużych oczkach cukinię i smażyć około 3 minut.

Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wymieszać z natką i tartymi serami.

 

Na każdym kawałku fileta z boku ułożyć pasek nadzienia, posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami.

Zawinąć roladkę (końce podwinąć pod spód lub wcisnąć do środka). Spiąć wykałaczkami.

Polać roztopionym masłem i obtoczyć w wymieszanej bułce tartej z parmezanem.

 

Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych .

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 30 minut.

 

 

rolkadki4

 

rolkadki6

 

czwartek, 16 marca 2017

Wczoraj u Renaty zobaczyłam przepis na te żeberka i postanowiłam  , że dziś na obiad zrobię takie danie.

Aż dziwne, że do tej pory nigdy nie wpadłam na ten pomysł.

Pieczone żeberka z kapustą wyszły pyszne i mięciutkie (ja wstawiłam do piekarnika , ale można też dusić w garnku).

Niestety nie miałam domowej kapusty kiszonej, więc musiałam zadowolić się kupną.

Na pewno jeszcze  je zrobię - nie wiedziałam, że to takie dobre.

Dziękuję za inspirację Renato :).

 eberka7

 

Składniki:

 

1 kg żeberek wieprzowych

1 kg kapusty kiszonej

2 cebule

2-3 ziarna ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

sól, pieprz, czosnek, pieprz ziołowy, słodka papryka

olej do podsmażenia

 

Kapustę kiszoną lekko odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać) , przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i krótko obgotować. Odsączyć.

Żeberka pokroić na porcje, przyprawić, dolać trochę oleju i dokładnie wymieszać z mięsem (odstawiłam na godzinę do lodówki).

Na rozgrzanej patelni zrumienić mięso. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do kapusty.

Połowę porcji kapusty przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub garnka - jeśli będziemy dusić), na nią wyłożyć żeberka, następnie pozostałą kapustę  na wierzch.

Podlać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie i listki laurowe.

Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Piec około 1 - 1 1/2 godziny (zależy od wielkości żeberek).

Smacznego :)

 

 eberka1

eberka3

eberka6

eberka8

 

wtorek, 14 czerwca 2016

Do tej pory nuggetsy robiłam z jednego przepisu, ale niedawno zobaczyłam inny przepis u Danusi i postanowiłam go przetestować.

Nuggetsy wyszły bardzo smaczne i na pewno będę jeszcze z tego przepisu korzystać.

 

 nug1

Składniki:

Namoczenie:

2 sztuki podwójnych piersi z kurczaka

3/4 litra wody

1 płaska łyżka soli

 

Marynata:

2 jajka

1,5 łyżki miodu

4 pełne łyżki musztardy

1/2 łyżeczki pieprzu

1 płaska łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki

szczypta chili (ja nie dodawałam)

 

Panierka:

2 1/2 szklanki płatków kukurydzianych

1/2 szklanki kaszki kukurydzianej

 

Piersi drobiowe umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wlać wodę i wsypać sól, wymieszać. Włożyć do zalewy kawałki kurczaka i odstawić na 2 godziny.  Zrobić marynatę - jajka, musztardę, miód, pieprz, paprykę i chili wymieszać.

Z osolonej wody wyjąć kawałki kurczaka, osuszyć i przełożyć do marynaty. Wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.

Płatki kukurydziane rozdrobnić (w blenderze lub w woreczku foliowym rozkruszyć wałkiem) i wymieszać z kaszką kukurydzianą.

Kawałki kurczaka obtaczać w przygotowanej panierce.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem (ja to zrobiłam pędzelkiem).

Przygotowane kawałki kurczaka układać na blaszce i z wierzchu skropić delikatnie olejem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - przez pierwsze 10 minut z termoobiegiem, następne 10 minut ustawienie góra-dół.

 nug2

nug3

 

 

piątek, 08 kwietnia 2016

Przepis na tę domową wędlinę znalazłam na blogu Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię.

Upiekłam ją z myślą o kanapkach, a nie daniu obiadowym.

Mięso wyszło bardzo smaczne , miękkie, delikatne,  o lekko słodkim smaku.

Całej rodzinie bardzo zasmakowało, więc na pewno będę jeszcze korzystać z tego przepisu.

szynkamm3

Składniki:

1 1/2 kg surowej szynki wieprzowej

1 łyżka miodu

1 łyżka oleju

1 opakowanie musztardy z wędzoną papryką (nie miałam, więc dałam kilka łyżek innej -słowackiej)

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka suszonego tymianku

sól morska prowansalska (dałam zwykłą sól morską)

pieprz

 

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie natrzeć solą i pieprzem.

Przygotować marynatę  z miodu, musztardy, oleju, czosnku i tymianku.

Natrzeć szynkę marynatą z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do lodówki  na kilka godzin (u mnie na całą noc).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni - po 1 godzinie obrócić szynkę na drugą stronę i piec jeszcze pół godziny

(jeśli  potrzeba należy wydłużyć czas pieczenia - ja piekłam około 20 minut dłużej niż podano w przepisie).

szynkamm2

szynkamm10

 

 

 

czwartek, 24 marca 2016

Przymierzałam się do upieczenia tej karkówki od dawna, po przeczytaniu bardzo pochlebnych i zachęcających opinii :). Przepis podała Hichotka na forum cincin.cc .

W końcu teraz, przed nadchodzącymi świętami ją upiekłam . Mięso jest  bardzo smaczne, aromatyczne i miękkie :).

Następnym razem marynatę przetestuję na innym mięsie :) (dziewczyny z forum piekły też schab, łopatkę, boczek i szynkę).

 karkwka11

Składniki:

2 kg karkówki wieprzowej bez kości

Marynata:

1 szklanka oliwy

10 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę)

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżki jarzynki lub 1/2 łyżki soli (ja dodałam sól)

szczypta chili

1 przyprawa do dziczyzny (pominęłam)

kilka ziaren ziela angielskiego

1 marynata staropolska

 

na koniec do posypania:

2 łyżki słodkiej papryki (lub inne ulubione przyprawy)

 

w trakcie pieczenia:

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki wody

 

Umyte mięso włożyć do wrzącej osolonej wody i obgotować przez około 40 minut na wolnym ogniu. Pozostawić karkówkę w garnku , aż do wystygnięcia. Po tym czasie wyjąć i osuszyć.

Natrzeć przygotowaną wcześniej marynatą i włożyć na 2 dni do lodówki  .Po tym czasie mięso wyjąć i ponownie natrzeć marynatą. Posypać papryką lub innym przyprawami do mięs (według swojego gustu i smaku).

Przełożyć na blaszkę (u mnie naczynie żaroodporne) i podlać olejem.

Piec przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni ( ja piekłam troszkę dłużej):

- przez pierwsze 20 minut piec pod przykryciem, potem już bez przykrycia

- w trakcie pieczenia mięso należy kilka razy podlać tłuszczem w którym się piecze

- po upływie 20 minut pieczenia podlać mięso 1/2 szklanki wody ( nie po mięsie !).

karkwka2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3