| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

muffiny

piątek, 19 lutego 2016

Przepis na te pyszne, mocno czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady znalazłam u Madzi.

To moja druga propozycja w zabawie "Czekoladowy tydzień" prowadzonym przez Anitę.

muffinyczek4

Składniki:

150 g masła/margaryny

150 g czekolady (dowolnej - u mnie mleczna i kawałek gorzkiej)

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki kakao (u mnie zwykłe ciemne)

1 łyżka kawy zbożowej lub kakao (dałam kakao)

1 szklanka cukru

1 łyżka cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 duże jajka

170 ml mleka

Masło roztopić i wystudzić. Czekoladę pokroić na kawałki.

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Przesiać jeszcze raz, aby wszystko dokładnie się wymieszało.

Dodać cukier i cukier waniliowy - wymieszać.

W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem (i ekstraktem z wanilii, jeśli nie dodawano cukru waniliowego).

Następnie jajka z mlekiem dodać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie wymieszać łyżką, dodać ostudzone masło i posiekaną czekoladę. Wszystko razem krótko wymieszać - ciasto ma być grudkowate, ale mąka nie powinna być widoczna.

Do wyłożonej papilotkami formy do muffinek nałożyć masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni, piec około 20 minut ( sprawdzić patyczkiem - jeśli będzie suchy muffinki są gotowe :)) .

muffinyczek3

muffinyczek6

czekoladowy1

Muffinki w ramach zabawy "Ciasto na niedzielę" piekły ze mną :

Joanna - http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/02/najprostsze-muffinki-malinowe.html

Ewa - http://domowacukierniaewy.blox.pl/2016/02/Bebeczki-z-cola-i-kremem-smietankowym.html

Magdalena - http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/02/Male-szarlotki-muffinki.html

Paulina - http://www.smaczneprzepisy.com.pl/muffiny-pomaranczowe/

Dagmara - http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/2016/02/muffinki-kokosowe-z-malibu.html

Marzena - http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2016/02/muffinki-cytrynowe-z-czekolada.html

Ewa - http://ewusiowesmaki.blogspot.com/2016/02/muffinki-lesny-mech.html

Bożena - http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/02/mufinki-kokosowo-kakaowe.html

Dorota - http://doowa.blogspot.com/2016/02/muffiny-wytrawne-ze-spaghetti.html#more

Ela - http://elastokrotka.blogspot.com/2016/02/muffinki-z-czekolada.html

Szóste Niebo - http://6niebo.blox.pl/2016/02/waniliowe-muffinki-z-konfitura.html

Dorota - http://esmeraldazesmakiem.blogspot.com.es/2016/02/muffinki-red-velvet.html

Ewa - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1057868934252701&set=a.176418442397759.34834.100000888141147&type=3&theater

 

 

 

 

poniedziałek, 16 listopada 2015

 Tym razem wpis z wypiekiem mojej córki. Jest to jej ulubiony przepis na muffinki. Inspiracja ze strony Dorota smakuje.

Muffinki są w smaku mocno kakaowe, i oczywiście zawsze się udają :).

muffinki_asia12

Składniki:

250 g mąki pszennej

1 szklanka cukru

3 łyżki zwykłego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka mleka (lub wody)

1/2 szklanki oleju

2 jajka

 Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki (mąkę , cukier, kakao, proszek) i wymieszać. Do drugiej miski wlać wszystkie mokre składniki (mleko, olej , jajka) i wymieszać.

Do miski z suchymi składnikami wlać mokre, krótko wymieszać .

Ciasto wlać do foremki muffinkowej.

Piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni (piekę góra-dół).

muffinki_asia1

muffinki_asia6

muffinki_asia7

Jesienne słodkości!

środa, 21 października 2015

 Ponieważ przy pieczeniu szarlotki z budyniem rozpędziłam się z obieraniem jabłek, to trochę ich zostało. Zaczęłam przeglądać różne przepisy , żeby je wykorzystać. Wybrałam przepis na muffinki z pełnoziarnistej mąki ze strony http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3094/muffinki-pelnoziarniste-z-jablkiem.

Muffinki wyszły bardzo dobre,są szybkie w przygotowaniu i na pewno jeszcze będę je piec.

 muf_pen5

Składniki:

250 g pełnoziarnistej mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g brązowego cukru (ja tym razem dałam biały, bo nie miałam brązowego)

2 jajka

250 ml maślanki

60 ml oleju

 

jabłko pokrojone w kostkę

 

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej olej, maślankę i jajka.

Wymieszane mokre składniki wlać do suchych, dodać pokrojone jabłka i wymieszać łyżką do połączenia składników.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20- 25 minut (piekłam góra-dół).

 

 muff_pen

 

Jesienne słodkości!

wtorek, 29 września 2015

  Tym razem przedstawiam dzieło córci, która mi dzielnie asystuje w kuchni. Dobrze jej idzie wypiekanie muffinek, tym razem wybrała wersję cytrynową. Przepis pochodzi z książki "Encyklopedia wypieków - ciasteczka, ciastka, ciasta".

  Bardzo nam smakowały, a zapach jaki się unosił w kuchni przy pieczeniu był bardzo kuszący :)

muf_cyt_3

Składniki:

30 dag mąki pszennej

1 szklanka maślanki

1/2 szklanki cukru pudru

1/3 kostki masła

2 jajka

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka startej skórki z cytryny

szczypta soli

 

   Do dużej miski przesiać mąkę, dodać do niej cukier puder, proszek , skórkę z cytryny i sól.Wszystko dokładnie wymieszać.

W drugiej misce zmiksować maślankę, wystudzone roztopione masło, jajka i sok z cytryny.

Mokre składniki przelać do miski z suchymi i wymieszać łyżką.

Napełnić ciastem foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze  170-180 stopni przez około 25 minut.

muf_cyt_1

piątek, 26 czerwca 2009

 

Drugą moją propozycją "Sezonu truskawkowego" są muffinki z truskawkami i kruszonką. Przepis znalazłam na stronie cincin , a podała go Lullaby .

Muffiny wyszły pyszne , rozpływające się w ustach, jedyną "wadą" jest to ,że truskawki puściły trochę soku, ale nam to wcale nie przeszkadzało :-).

 

 

Składniki:

375 g mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

115 g cukru (w oryginalnym przepisie jest brązowy cukier)

2 jajka

250 ml mleka

125 g stopionego masła

truskawki

 

Kruszonka:

50 g mąki

30 g zimnego masła

2 łyżki cukru (również w oryginale jest brązowy)

 

Do miski wsypać przesianą mąkę , proszek , sól i cukier - wymieszać. Do drugiej miski wlać mleko , dodać jajka i ostudzone masło. Płynne składniki wlać do miski z suchymi i szybko wymieszać. Ciasto powinno być grudkowate.

Nakładać do foremek do ok. 3/4 wysokości. W każdą muffinkę włożyć truskawkę. Przygotowaną kruszonką posypać muffiny.

Piec w temperaturze 200 oC przez ok 25 minut.

 

 

 

 

 

 

niedziela, 22 lutego 2009

 

 

Moją propozycją na "Czekoladowy weekend" są muffiny czekoladowe.  Przepis pochodzi z forum cincin, a podała go Sylcia. Muffinki wychodzą puszyste i rozpływają się w ustach :-).

 

Składniki:

1 1/2 szkl. mąki

1 niepełna szkl. cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

 

100 g. czekolady

1 szkl. mleka

2 jajka

1/2 szkl. oleju

 

   Suche składniki wsypać do miski i wymieszać.

Czekoladę pokruszyć , dodać 1/4 szklanki mleka i rozpuścić . Dodać olej, resztę mleka i jajka.

Wymieszać mokre składniki z suchymi . Można dodać do masy pokruszoną czekoladę (co zrobiłam :-) ).

Przygotowane ciasto wlać do foremek muffinkowych i piec ok. 25 minut w temperaturze 190oC .

Część gotowych muffinek polałam polewą czekoladową. 

 

 

 
1 , 2