| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

desery

niedziela, 07 czerwca 2009

Dzisiaj na deser tiramisu (troszkę inny przepis , pochodzi z opakowania serka mascarpone).

 

Składniki:

250 g serka mascarpone

130 g śmietanki (30%) - ja dałam więcej

100 g podłużnych biszkoptów (również dałam więcej)

50 g cukru pudru

1 filiżanka kawy rozpuszczalnej (mocnej)

50 g  likieru amaretto (dodałam mniej)

kakao do posypania

 

Ubić śmietankę . Do serka mascarpone dodać cukier puder i wymieszać , do masy dodawać stopniowo ubitą śmietanę i mieszać (ja użyłam miksera na najniższych obrotach). Biszkopty nasączyć kawą wymieszaną z amaretto. W naczyniu (u mnie żaroodporne prostokątne) ułożyć warstwę biszkoptów , wyłożyć na to połowę kremu , następnie kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Po wierzchu posypać kakao i wstawić na min. kilka godzin do lodówki.

sobota, 04 kwietnia 2009

   Przepis zobaczyłam na blogu Moje Wypieki u Dorotus , już wcześniej panna cotta mnie kusiła u Majanki (przepis trochę inny) .

   Kusiła , kusiła, i w końcu ją zrobiłam . Wyszła przepyszna , tylko miałam problem z wyjęciem (z braku odpowiednich foremek zrobiłam w filiżankach) . Tak więc tylko jeden deser wylądował na talerzyku, resztę zjedliśmy z filiżanek :-) .

 

   Składniki:

200 ml śmietany kremówki

50 ml mleka

250 g serka śmietanowego (zmielonego)

3 łyżeczki żelatyny

1 laska wanilii (ja dałam cukier waniliowy)

80 g cukru

 

owoce lub sos do polania (polałam sosem truskawkowym)

 

   Śmietanę , mleko , cukier i ziarenka z laski wanilii (cukier waniliowy) podgrzać (do zagotowania) , zdjąć z gazu. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.

Wszystko zmiksować z serkiem (ja przestudziłam, Dorota pisze ,że można też zmiksować ciepłe)  do uzyskania gładkiej masy. Przygotowaną  masę wlać do foremek i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

   Podawać z owocami lub z polewą owocową. 

 

piątek, 30 stycznia 2009

   Niedawno podpatrzyłam u Atiny gofry i się do nich przymierzałam, w końcu wyjęłam gofrownicę i je zrobiłam.

Wyszły bardzo smaczne i chrupiące , choć tak ładnie mi nie wyrosły jak Atinie, bo moja gofrownica pozostawia wiele do życzenia :-( , ale dzieciom bardzo smakowały.

 

 

Składniki:

3 szkl. mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szkl. cukru

3 jajka

2 szkl. mleka

1/2 szkl. oleju

kilka kropli aromatu waniliowego

 

    Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko , a po minucie ubijania olej i aromat. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie całość wymieszać.

   Przygotowane ciasto wlewać partiami do rozgrzanej gofrownicy i piec ok. 4 minut. Studzić na kratce.