| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zupy

sobota, 10 grudnia 2016

Rozgrzewająca, smaczna i sycąca zupa w sam raz na jesień i zimę. Długo się zbierałam do jej zrobienia, ale w końcu się udało.

 

Skorzystałam z przepisu Kasi.

 

gulaszowa15

 

Składniki:

 

1,2 kg gulaszu wołowego

1/2 kg ziemniaków

3 czerwone papryki (ja dałam również żółtą)

2 marchewki

1 mała pietruszka

3 cebule

4 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki oleju

1/2 łyżeczki kminku (pominęłam)

 

2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki,, 2 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz do smaku

ja dodałam jeszcze kilka płatków suszonej papryki

 

Mięso pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na oleju przez około 10 minut, razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem.

Podsmażone mięso przełożyć do dużego garnka i zalać 4 litrami wody.

Dodać kminek (nie dodałam), ziele angielskie, liście laurowe i pełną łyżeczkę soli.

Gotować na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodać pokrojoną w krążki marchewkę, pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotować ok. 20 minut, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i papryki w proszku (ja dodatkowo dodałam płatki papryki).

Gotować jeszcze 15 minut.

 

Gdy mięso i warzywa będą miękkie - dodać do zupy mąkę wymieszaną ze szklanką zimnej wody i koncentratem.

Należy pogotować zupę jeszcze kilka minut, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

 

gulaszowa13

 

 

czwartek, 01 września 2016

Miałam trochę świeżych pomidorów z działki rodziców i postanowiłam zrobić z nich zupę pomidorową.

Wyszła pyszna , inna w smaku niż robiona z przecieru czy koncentratu.  Zdążyłam już kilka razy ją ugotować, a teraz dzielę się przepisem (pochodzi z "Kuchni polskiej").

 pomidorowa6

Składniki:

20 dag włoszczyzny

1 1/2 l wody

sól, pieprz

50-60 dag świeżych pomidorów

cebula

2 dag tłuszczu

2-3 łyżki mąki pszennej

śmietana

koperek lub natka

 

Z włoszczyzny ugotować wywar. Pomidory umyć i pokroić na części ,cebulę posiekać . Warzywa ugotować w małej ilości wody z dodatkiem tłuszczu. Przetrzeć przez sito (u mnie przecierak w robocie) i połączyć z przecedzonym wywarem. Podprawić mąką wymieszaną z 1/8 l. zimnej wody.

Zagotować, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem (w przepisie był jeszcze cukier, ale ja nie dodawałam) i dodać posiekany koperek lub natkę.

 

Pora na pomidora!

czwartek, 02 czerwca 2016

Pierwszy raz zrobiłam chłodnik :), na tę pogodę to zupa w sam raz .

Przepis znalazłam u Basi.

Chłodnik należy zostawić na dłużej w lodówce, żeby się "przegryzł" i dobrze schłodził. Ja jadłam po godzinie, mąż po kilku godzinach i smak by dużo lepszy.

 

chodnik_4

Składniki:

 pęczek botwinki

1 l maślanki (kefiru, zsiadłego mleka)

pęczek koperku

2-3 ząbki czosnku

1 mały ogórek

sól, pieprz

ocet winny lub sok z cytryny

 

Botwinkę umyć i drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody , dodać 1 łyżkę octu winnego (cytryny). Ugotować do miękkości i wystudzić.

Do większego garnka wlać maślankę, dodać do niej botwinkę (razem z wodą, w której się gotowała) i wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, pokrojonego w kostkę ogórka. Doprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby można dodać odrobinę cukru.

Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić . Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub smażonymi/gotowanymi ziemniakami.

 

chodnik_2

wtorek, 22 marca 2016

Przepis na domowy zakwas na żurek znalazłam w książce Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia".

Już kilka razy zdążyłam go zrobić, jak dla nas jest lepszy niż kupowany gotowy zakwas żurkowy w butelce, choć ma troszkę inny smak.

Ja robiłam tylko na bazie zakwasu żytniego, ale w książce podane są dwie wersje : na zakwasie lub chlebie.

Przepis na żurek znajdziecie tutaj  :)

 

zakwaszurek7a

 

Składniki:

50 g zakwasu żytniego (lub kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie)

400 ml letniej wody

100 g mąki żytniej razowej

2 ząbki czosnku z łupinkami

3-4 ziarna ziela angielskiego

2-4 liście laurowe

6-8 ziaren czarnego pieprzu

1 łyżeczka suszonego majeranku

1/4 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie - ja nie dodałam)

2-3 suszone podgrzybki (opcjonalnie)

 

Zakwas lub kromkę chleba umieścić w słoiku, zalać wodą i wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek (z łupinami) , mąkę żytnią oraz pozostałe składniki.

Wszystko razem wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Gdy używamy zakwasu żytniego to baza żurkowa będzie gotowa po 1 dniu.

zurek2

 

 

piątek, 13 listopada 2015

  Nie wiem dlaczego do tej pory nigdy nie gotowałam grochówki (myślałam chyba , że to trudne).

Zaglądałam do książki kucharskiej i na strony blogów, w końcu ugotowałam grochówkę korzystając ze strony kwestia smaku.

Zupa wyszła gęsta , aromatyczna i bardzo smaczna. Tak nam zasmakowała, że w ostatnim czasie trzy razy ją gotowałam :).

grochwka4

Składniki:

około 30 dag wędzonych żeberek

30 dag grochu łuskanego (połówki)

4-5 ziemniaków

1 marchewka (nieduża)

1 pietruszka

ząbek czosnku

cebula

1 łyżeczka mąki

przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, majeranek , sól, pieprz

Do garnka z wodą włożyć żeberka (w całości) i zagotować. Dodać wypłukany i odcedzony groch i gotować przez około 1 godzinę pod przykryciem. Pod koniec gotowania posolić (ja dodałam 1 łyżeczkę, ale myślę , że to kwestia upodobań).

Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Dodać warzywa i ząbek czosnku do ugotowanego wywaru.

Zupę gotować około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do niej 1 łyżeczkę mąki , wymieszać i dodać do zupy. Wrzucić ziele angielskie, listek laurowy i majeranek (ilość wg upodobań)  -  zagotować.

Doprawić solą i pieprzem do smaku :).

grochwka_1

 

 

Jesienne zupy

Tagi: groch zupa
12:34, ewa-r , zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 31 października 2015

  Sezon dyniowy mamy w pełni , więc nie może zabraknąć zupy z dyni :)

krem_dynia_5

Składniki:

dynia (moja miała tak około 1 kg)

2-3 ziemniaki

1 cebula

1-2 ząbki czosnku

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

olej/masło

wywar warzywny

Gotujemy wywar warzywny, z którego potem zostawiamy 1 marchewkę. Do ugotowanego wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną marchewkę.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć drobno pokrojoną  cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i podsmażyć około 5-7 minut. Przełożyć do garnka z bulionem.

Gotować około 30 minut. Gotową zupę zmiksować , doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. I gotowe :)

 

Jesień pełna warzyw

 

Jesienne zupy

Tagi: dynia zupa
18:01, ewa-r , zupy
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2