| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

kuchnia polska

wtorek, 21 marca 2017

Kopytka  - smaczne, proste i sycące danie kuchni polskiej.

Podane z gulaszem czy sosem pieczarkowym (lub innym Waszym ulubionym) smakuje wyśmienicie , do tego surówka z marchewki lub białej kapusty i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :).

 kopytka3

 

Składniki:

około 1 kg ziemniaków

około 2 szklanki mąki pszennej

1-2 jajka

sól

 

Ziemniaki obrać, umyć (choć niektórzy gotują w mundurkach) , ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować.

Gdy przestygną przecisnąć przez praskę .

Ziemniaki przełożyć na blat/stolnicę , zrobić w środku dołek i wbić do niego jajka, dodać mąkę i i szczyptę soli - zagnieść gładkie ciasto.

Przygotowane ciasto podzielić na kilka części i ułożyć na lekko posypanym mąką blacie. Z każdej uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i ostrym nożem pociąć na ukośne kawałki.

Do dużego garnka wlać wodę , posolić i zagotować. Do wrzątku wkładać partiami przygotowane kopytka, delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze przez 2 -3 minuty i wyjąć łyżką cedzakową.

 

kopytka7

 

kopytka2

 

 

wtorek, 21 lutego 2017

Nie wiem dlaczego do tej pory nie robiłam takiej kapusty, zawsze był bigos lub kapusta z grzybami.

Z przepisu, który przyniosła moja córka ze szkoły wyszła przepyszna kapusta zasmażana.

Przepis dodaję do moich ulubionych, całej rodzinie i nie tylko bardzo smakuje :).

kapusta3

 

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej

2 średnie cebule

kilka łyżek oleju

1 łyżka miodu lub cukru

kilka ziaren pieprzu

kilka listków laurowych

kilka ziaren ziela angielskiego

 

pieprz, sól - do smaku

 

Zasmażka:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

 

Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku.

Posiekać według uznania. Jedną cebulę pokroić w kostkę.

Kapustę i cebulę przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, tak aby woda przykryła całość.

Do garnka dodać pół łyżeczki soli (dopiero wtedy gdy kapusta zmięknie), miód (cukier), liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.

Doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować kilkadziesiąt minut (aż kapusta będzie miękka).

 

Zasmażka:

na oleju podsmażyć drobno posiekaną drugą cebulę. Gdy się zrumieni dodać 2 łyżki masła i dwie łyżki mąki. Zasmażyć na złoty kolor i dodać na patelnię jedną chochlę wody z gotującej się kapusty.

Zasmażkę wymieszać dokładnie z wodą do uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie dodać do gotującej się kapusty i wymieszać.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

 

kapusta8

kapusta1

 

sobota, 07 listopada 2009

 

Leniwe to moja pierwsza propozycja do akcji prowadzonej już po raz drugi przez Grumko - "Gotujemy po polsku" , której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl

Oczywiście jest to jedno z ulubionych dań moich dzieci :-) , nie doszłam jeszcze do perfekcji , więc są trochę koślawe :) , ale w smaku niczego im nie brakuje.

 

Składniki:

ok. 1/2 kg białego sera

3 jajka

ok. 6 łyżek mąki

sól

 

masło, bułka tarta , cukier

 

Ser zemleć (ja kupuję zazwyczaj już zmielony) , wymieszać z jajkami i mąką, szczyptą soli. Dodać jej tyle , aby ciasto łatwo dawało się formować.

Z ciasta toczyć wałeczki , lekko je spłaszczyć i nożem odcisnąć na nich kratkę. Tak przygotowany wałeczek kroić na kluski o długości ok 2-3 cm.

Wrzucać je do wrzącej, osolonej wody i gotować około 3 minut , od czasu, gdy wypłyną.

Na suchej patelni zrumienić bułkę tartą , dodać do niej masło - gdy się stopi polać gotowe leniwe. Posypać cukrem i gotowe :)

środa, 23 września 2009

Dzisiaj przepis na proste , szybkie i "nieśmiertelne" :-) placki ziemniaczane.

Moja rodzina bardzo je lubi, połowa z nas zjada je ze śmietaną , a druga - posypane solą .

Składniki:

ok. 1 kg ziemniaków

1 duża cebula

1-2 jajka

mąka ziemniaczana (jak nie mam dodaję pszenną)

sól, pieprz

tłuszcz do smażenia

 

Ziemniaki i cebulę obrać i umyć  . Zetrzeć na  tarce do ziemniaków  (za mnie robi to robot kuchenny :)). Dodać mąkę (robię to "na oko") i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać , doprawić solą i pieprzem.

Smażyć  placki z dwóch stron, aż się zrumienią .

 

 

czwartek, 15 stycznia 2009

Kluski śląskie , to po naleśnikach i pierogach z serem ulubione danie moich dzieci :-).

 

 

Składniki:

 

ziemniaki 

jajko

mąka ziemniaczana

sól

/na ok. 1 kg ziemniaków - 1 jedno jajko/

 

Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie i przecisnąć przez praskę.  Przełożyć do miski , wyjąć 1/4 ziemniaków, i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle, ile miejsca zajmowały ziemniaki) , dodać jajko i wszystko dokładnie zagnieść .

Z ciasta formować kuleczki, w środku  zrobić wgłębienie.

Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody, zamieszać .Gdy kluski wypłyną na wierzch gotować jeszcze ok. 2 - 3 min.

U mnie kluski były polane sosem mięsnym. 

 

poniedziałek, 12 stycznia 2009

Dziś na obiad zrobiłam naleśniki z serem , jest to jedno z ulubionych dań moich dzieci :-) 

 

Ciasto :

 2 jajka

ok. 2 szkl mleka

ok. 1,5 szkl mąki

 

Farsz:

biały ser (ok. 25 dag)

śmietana (2-3  łyżki)

cukier 

 

Zmiksować razem składniki ciasta naleśnikowego , odstawić na ok. pół godz (najlepiej do lodówki).

W tym czasie przygotować farsz : wymieszać ser z cukrem i śmietaną (kiedyś dodawałam jeszcze cynamon, ale ze względu na dzieci już nie dodaję).

Usmażyć naleśniki , nałożyć farsz i zawinąć .

Posypać lub polać czym się lubi :-)  , u mnie najczęściej jest to cukier puder i polewa toffi.

 

 

 
1 , 2