| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

kuchnia polska

wtorek, 21 marca 2017

Kopytka  - smaczne, proste i syc±ce danie kuchni polskiej.

Podane z gulaszem czy sosem pieczarkowym (lub innym Waszym ulubionym) smakuje wy¶mienicie , do tego surówka z marchewki lub białej kapusty i nic więcej do szczę¶cia nie potrzeba :).

 kopytka3

 

Składniki:

około 1 kg ziemniaków

około 2 szklanki m±ki pszennej

1-2 jajka

sól

 

Ziemniaki obrać, umyć (choć niektórzy gotuj± w mundurkach) , ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować.

Gdy przestygn± przecisn±ć przez praskę .

Ziemniaki przełożyć na blat/stolnicę , zrobić w ¶rodku dołek i wbić do niego jajka, dodać m±kę i i szczyptę soli - zagnie¶ć gładkie ciasto.

Przygotowane ciasto podzielić na kilka czę¶ci i ułożyć na lekko posypanym m±k± blacie. Z każdej uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i ostrym nożem poci±ć na uko¶ne kawałki.

Do dużego garnka wlać wodę , posolić i zagotować. Do wrz±tku wkładać partiami przygotowane kopytka, delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze przez 2 -3 minuty i wyj±ć łyżk± cedzakow±.

 

kopytka7

 

kopytka2

 

 

wtorek, 21 lutego 2017

Nie wiem dlaczego do tej pory nie robiłam takiej kapusty, zawsze był bigos lub kapusta z grzybami.

Z przepisu, który przyniosła moja córka ze szkoły wyszła przepyszna kapusta zasmażana.

Przepis dodaję do moich ulubionych, całej rodzinie i nie tylko bardzo smakuje :).

kapusta3

 

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej

2 ¶rednie cebule

kilka łyżek oleju

1 łyżka miodu lub cukru

kilka ziaren pieprzu

kilka listków laurowych

kilka ziaren ziela angielskiego

 

pieprz, sól - do smaku

 

Zasmażka:

2 łyżki masła

2 łyżki m±ki

 

Kapustę kiszon± ods±czyć z nadmiaru soku.

Posiekać według uznania. Jedn± cebulę pokroić w kostkę.

Kapustę i cebulę przełożyć do garnka, zalać wrz±tkiem, tak aby woda przykryła cało¶ć.

Do garnka dodać pół łyżeczki soli (dopiero wtedy gdy kapusta zmięknie), miód (cukier), li¶cie laurowe, ziele angielskie i pieprz.

Doprowadzić cało¶ć do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować kilkadziesi±t minut (aż kapusta będzie miękka).

 

Zasmażka:

na oleju podsmażyć drobno posiekan± drug± cebulę. Gdy się zrumieni dodać 2 łyżki masła i dwie łyżki m±ki. Zasmażyć na złoty kolor i dodać na patelnię jedn± chochlę wody z gotuj±cej się kapusty.

Zasmażkę wymieszać dokładnie z wod± do uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie dodać do gotuj±cej się kapusty i wymieszać.

Przyprawić do smaku sol± i pieprzem.

 

kapusta8

kapusta1

 

sobota, 07 listopada 2009

 

Leniwe to moja pierwsza propozycja do akcji prowadzonej już po raz drugi przez Grumko - "Gotujemy po polsku" , której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl

Oczywi¶cie jest to jedno z ulubionych dań moich dzieci :-) , nie doszłam jeszcze do perfekcji , więc s± trochę ko¶lawe :) , ale w smaku niczego im nie brakuje.

 

Składniki:

ok. 1/2 kg białego sera

3 jajka

ok. 6 łyżek m±ki

sól

 

masło, bułka tarta , cukier

 

Ser zemleć (ja kupuję zazwyczaj już zmielony) , wymieszać z jajkami i m±k±, szczypt± soli. Dodać jej tyle , aby ciasto łatwo dawało się formować.

Z ciasta toczyć wałeczki , lekko je spłaszczyć i nożem odcisn±ć na nich kratkę. Tak przygotowany wałeczek kroić na kluski o długo¶ci ok 2-3 cm.

Wrzucać je do wrz±cej, osolonej wody i gotować około 3 minut , od czasu, gdy wypłyn±.

Na suchej patelni zrumienić bułkę tart± , dodać do niej masło - gdy się stopi polać gotowe leniwe. Posypać cukrem i gotowe :)

¶roda, 23 wrze¶nia 2009

Dzisiaj przepis na proste , szybkie i "nie¶miertelne" :-) placki ziemniaczane.

Moja rodzina bardzo je lubi, połowa z nas zjada je ze ¶mietan± , a druga - posypane sol± .

Składniki:

ok. 1 kg ziemniaków

1 duża cebula

1-2 jajka

m±ka ziemniaczana (jak nie mam dodaję pszenn±)

sól, pieprz

tłuszcz do smażenia

 

Ziemniaki i cebulę obrać i umyć  . Zetrzeć na  tarce do ziemniaków  (za mnie robi to robot kuchenny :)). Dodać m±kę (robię to "na oko") i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać , doprawić sol± i pieprzem.

Smażyć  placki z dwóch stron, aż się zrumieni± .

 

 

czwartek, 15 stycznia 2009

Kluski ¶l±skie , to po nale¶nikach i pierogach z serem ulubione danie moich dzieci :-).

 

 

Składniki:

 

ziemniaki 

jajko

m±ka ziemniaczana

sól

/na ok. 1 kg ziemniaków - 1 jedno jajko/

 

Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie i przecisn±ć przez praskę.  Przełożyć do miski , wyj±ć 1/4 ziemniaków, i w to miejsce wsypać m±kę ziemniaczan± (tyle, ile miejsca zajmowały ziemniaki) , dodać jajko i wszystko dokładnie zagnie¶ć .

Z ciasta formować kuleczki, w ¶rodku  zrobić wgłębienie.

Gotowe kluski wrzucać do wrz±cej, osolonej wody, zamieszać .Gdy kluski wypłyn± na wierzch gotować jeszcze ok. 2 - 3 min.

U mnie kluski były polane sosem mięsnym. 

 

poniedziałek, 12 stycznia 2009

Dzi¶ na obiad zrobiłam nale¶niki z serem , jest to jedno z ulubionych dań moich dzieci :-) 

 

Ciasto :

 2 jajka

ok. 2 szkl mleka

ok. 1,5 szkl m±ki

 

Farsz:

biały ser (ok. 25 dag)

¶mietana (2-3  łyżki)

cukier 

 

Zmiksować razem składniki ciasta nale¶nikowego , odstawić na ok. pół godz (najlepiej do lodówki).

W tym czasie przygotować farsz : wymieszać ser z cukrem i ¶mietan± (kiedy¶ dodawałam jeszcze cynamon, ale ze względu na dzieci już nie dodaję).

Usmażyć nale¶niki , nałożyć farsz i zawin±ć .

Posypać lub polać czym się lubi :-)  , u mnie najczę¶ciej jest to cukier puder i polewa toffi.

 

 

 
1 , 2