| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

różności

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Po raz kolejny obiad zrobiła nam moja córka.  Tym razem były to kotlety z kaszy gryczanej. W oryginalnym przepisie były jeszcze pieczarki, ale nie miałyśmy w domu, więc powstały tylko z kaszy.

Chrupiące , podane z sosem czosnkowym domowej roboty smakowały pysznie :).

Przepis przyniesiony ze szkoły :).

 gryczane4

 

Składniki:

 

160 g kaszy gryczanej

240 g pieczarek (u nas tym razem bez pieczarek)

120 g  cebuli

60 g masła

2 jajka

1 pęczek szczypiorku

około 80 g bułki tartej

20 g mąki ziemniaczanej

olej do smażenia

sól, pieprz

 

 Kaszę ugotować i wystudzić. Cebulę (i ewentualnie pieczarki) pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na części masła- wystudzić.

Do miski przełożyć  ugotowaną kaszę, cebulę z pieczarkami, pokrojony szczypiorek, resztę masła , jajka i mąkę ziemniaczaną  i wyrobić.

Tak przygotowaną masę podzielić na 12 równych części.

Uformować okrągłe kotlety i obtoczyć  w bułce tartej .

Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.

 

 gryczane5

 

gryczane6

 

gryczane7

 

środa, 05 kwietnia 2017

Ostatnio odkryłam frittatę, która nam bardzo zasmakowała. Smaczna, szybka do zrobienia zapiekanka z jajek na śniadanie, obiad czy kolację. Aby danie było mniej kaloryczne dodaję 3 jajka i około 5 samych białek . Żółtka wykorzystuję potem np. do ciasta, smarowania bułek przed pieczeniem.

Inspiracja od Monia miesza i gotuje.

 frittata4

 

Składniki:

8 -10 jajek

1 brokuł

około 100 g sera feta

pomidorki koktajlowe (ilość wg uznania)

1 łyżka mleka

pieprz

 

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować.

Fetę pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół.

Do miski wbić jajka, dodać mleko i pieprz do smaku . Wszystko dokładnie wymieszać widelcem lub rózgą .

Naczynie do zapiekania (u mnie forma do tarty) wysmarować niewielka ilością masła i ułożyć w nim różyczki brokuła, pokrojony ser i pomidorki. Masą jajeczną zalać składniki w naczyniu.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180  stopni  przez około 30-35 minut (aż masa całkowicie się zetnie).

 

frittata7

frittata8

 

środa, 29 marca 2017

Proste, sycące , szybkie do zrobienia i smaczne danie obiadowe z cukinią i parmezanem .

Ja często zamiast parmezanu dodaję startą mozzarellę.

Przepis przyniosła ze szkoły córka :).

Makaron wg uznania (zwykły, razowy) - spaghetti, świderki, rurki - co kto lubi i ma akurat w domu.

Cukinię można zastąpić świeżymi szparagami.

 makzcuk4

 

Składniki:

 

400 g makaronu ( można mniej - zależy dla ilu osób gotujemy)

olej

1-2 ząbki czosnku

3 -4 średnie cukinie

około 100 g parmezanu

4 żółtka

sól, pieprz - do smaku

 

Umyć i pokroić cukinię (my kroimy w ćwiartki). Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

W międzyczasie ugotować makaron.

Odcedzić makaron i wrzucić (gorący) z powrotem do garnka, dodać żółtka i parmezan - dobrze wymieszać, następnie dodać podsmażoną cukinię . Doprawić do smaku i obiad gotowy :).

 

 makzcuk1

piątek, 24 marca 2017

Zdrowsza wersja tradycyjnych naleśników z pysznym nadzieniem szpinakowym.

Od lat ciasto na naleśniki robię już "na oko" , dlatego przy składnikach podaję "około". Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.

 nalesniki6

Składniki:

 

około 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej

około 1 i 1/2 szkl. mleka

1 jajko

szczypta soli

olej

 

Farsz:

około 250 g mrożonego szpinaku (można też użyć świeżego)

1 -2 cebeule

2 ząbki czosnku

pół kostki sera feta

sól, pieprz

masło lub olej

 

Z mąki, mleka i jajka zrobić ciasto naleśnikowe (wymieszać rózgą lub mikserem), tak , aby nie było grudek. Dodać sól i wstawić do lodówki na pół godziny.

Mocno rozgrzać patelnię , cienko posmarować olejem i smażyć naleśniki.

 

Na patelni/w rondelku rozgrzać niewielką ilość masła/oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Dodać szpinak i całość poddusić około 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Do ciepłego farszu dodać pokrojoną w kostkę fetę.

 

Placki naleśnikowe smarować przygotowanym farszem szpinakowym i zawinąć.

 naleniki3

 

piątek, 17 marca 2017

Przepis na tę zdrową i smaczną zapiekankę znalazłam na stronie  dietetyczneprzepisy.net.

Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a efekt końcowy bardzo nam smakował.

Zapiekankę przygotowałam z trochę większej ilości składników niż w oryginalnym przepisie (tylko ilość ziemniaków pozostawiłam bez zmian), zamiast mozzarelli light dałam zwykłą kulkę, a ziemniaki wcześniej pokroiłam w plasterki i obgotowałam.

 zapcuk6

 

Składniki:

2 cukinie (średniej wielkości)

2 ziemniaki

4 pomidory

kulka mozzarelli

kilka plasterków szynki drobiowej

2 ząbki czosnku

świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano,tymianek, rozmaryn (ilość wg własnego uznania)

sól, pieprz

 

Ziemniaki obrać, umyć  i pokroić w plasterki. Następnie obgotować w osolonym wrzątku około 5 minut i odcedzić.

Cukinię pokroić w krążki, posolić i odstawić, aż puści sok.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę . Dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek , zioła, sól i pieprz.

Szynkę pokroić w paski.

Na dno naczynia żaroodpornego (nie smarowałam tłuszczem) wyłożyć połowę szynki, potem na przemian plastry cukinii i ziemniaków, następnie resztę wędliny.

Na wierzch wyłożyć przygotowane pomidory i pokrojoną w plasterki mozzarellę.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30-40 minut.

 

zapcuk7

 

zapcuk8

środa, 08 marca 2017

Zawijane ślimaczki drożdżowe - proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. W sam raz na imprezę lub  zamiast tradycyjnej pizzy.

Ja zrobiłam z podwójnej porcji, a do farszu jeszcze dodałam podsmażone pieczarki.

Inspiracja : Kwestia smaku

 pizzerinki6

 

Składniki:

 

Ciasto:

250 g mąki pszennej

150 ml ciepłej wody (nie gorącej)

25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

1 łyżeczka soli (pełna)

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżki oliwy

 

Sos pomidorowy:

1 łyżeczka oliwy

1/2 ząbka czosnku

1/4 cebuli

300 ml przecieru pomidorowego (ja zrobiłam sos z pomidorów krojonych z puszki)

oregano, bazylia, sól, pieprz - do smaku

 

Farsz:

100 g salami, pepperoni lub szynki

150 g tartego żółtego sera

1/2 łyżeczki suszonego oregano

mój dodatek - pieczarki (wcześniej podsmażone)

 

Ciasto:

Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki - odstawić na około 10 minut, aż drożdże "ruszą".

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wlewać stopniowo rozczyn drożdży i resztę wody - zagarniając mąkę do środka i delikatnie mieszać składniki.  Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (ja wyrabiałam ręcznie -około 10 minut).

Ciasto przełożyć do dużej miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

 

Sos pomidorowy:

W rondelku/na patelni zeszklić na oliwie pokrojony czosnek i cebulę. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Zmiksować na gładki sos.

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i krótko wyrobić formując kulę. Rozwałkować ją na duży prostokąt.

Tak przygotowane ciasto posmarować sosem, posypać pokrojonym w kostkę salami/szynką/ pepperoni, pieczarkami i na koniec żółtym serem. Posypać na wierzchu suszonym oregano/bazylią.

Ciasto zawinąć w rulon, pokroić na 14 kawałków (szczerze mówiąc nie wiem czy równo 14 mi wyszło) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 15 minut.

 

pizzerinki2

pizzerinki12

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6