| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

sałatki i surówki

sobota, 13 maja 2017

Smaczna ,prosta , lekka i zdrowa sałatka z dodatkiem mozzarelli i pomidorków koktajlowych.

Często gości na naszym stole :).

 

sazmozz3

 

Składniki:

 

1 opakowanie mieszanki sałat

1 opakowanie pomidorków koktajlowych

1 czerwona cebula

1 kulka mozzarelli w zalewie

 

sos:

2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka octu balsamicznego

sól, pieprz czarny lub cytrynowy

 

Sałatę przełożyć do miski, pozostałe składniki pokroić i dodać do sałaty.

Całość polać przygotowanym sosem.

 

sazmozz2

piątek, 21 kwietnia 2017

Smaczna, lekka i zdrowa sałatka z sosem jogurtowo chrzanowym .

 

sazjajkiem5

 

Składniki:

 

połowa opakowania mixu sałat

3-4 jajka (czasem dla odmiany daję przepiórcze jaja)

pęczek rzodkiewek

średni świeży ogórek

pęczek szczypiorku

5 łyżek jogurtu

1 łyżeczka chrzanu

sól, pieprz

 

Ugotowane jajka pokroić w ósemki.

Pokroić drobno szczypiorek, rzodkiewki w plasterki, a obranego ogórka  w kostkę.

Jogurt wymieszać z chrzanem.

W misce wymieszać wszystkie składniki i polać przygotowanym sosem oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Można też układać składniki warstwowo, zaczynając od sałaty i na koniec polać całość sosem jogurtowo-chrzanowym.

 

sazjajkiem2

 

sazjajkiem4

 

wtorek, 20 września 2016

Smaczna i efektowna sałatka, w sam raz na imprezy :).

Muszę przyznać , że wzbudziła zainteresowanie gości.

Moje uwagi: następnym razem dam jeszcze mniej majonezu , bo był mocno wyczuwalny w sałatce. Myślę, że dobry będzie jakiś lekki i mniej gęsty (ja miałam winiary, według mnie za gęsty).

Drugiego dnia sałatka była jeszcze lepsza :) (oczywiście te resztki , które nam zostały).

Przepis znalazłam na stronie Gotuj z cukiereczkiem.

 sap3

Składniki:

1 duży słoik marynowanych pieczarek

300 g piersi z kurczaka

3-4 jajka

3-4 ogórki konserwowe

3 ziemniaki

2 średnie marchewki

100 g żółtego sera

pół pęczka szczypiorku i natki ( ja dałam tylko szczypiorek)

majonez

sól, pieprz, słodka papryka

 

 Ziemniaki  w mundurkach i marchewkę ugotować do miękkości.

Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką - obsmażyć na oleju na rumiano.

Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić.

Ziemniaki, marchewki i ogórki również pokroić w kostkę.

Ser zetrzeć na tarce. Pieczarki odsączyć na sitku.

Tortownicę o średnicy 18-20 cm (moja miała 22 cm) wyłożyć folią spożywczą.

 

Na dnie formy ułożyć ciasno pieczarki , posypać pokrojonym szczypiorkiem i natką .

Następnie układać warstwami składniki sałatki w tej kolejności:

- marchewka oprószona solą i  pieprzem (docisnąć  lekko do reszty)

- cienka warstwa majonezu

- ziemniaki , sól, pieprz

- cienka warstwa majonezu

- podsmażone i wystudzone mięso

- cienka warstwa majonezu

- ogórki konserwowe

- cienka warstwa majonezu

- jajka , sól, pieprz

- cienka warstwa majonezu

- starty żółty ser

- majonez

 

Tortownicę przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na całą noc.

Następnego dnia sałatkę wyjąć  na talerz odwracając formę do góry dnem i delikatnie odpiąć obręcz formy.

Zdjąć ostrożnie folię spożywczą.

 

 sap12

sap9

 

 

 

wtorek, 02 lutego 2016

Taką sałatę dość często przyrządzam do obiadu.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej "Jedz pysznie chudnij cudnie".

saatkamiod61

Składniki:

mix sałat (np. roszponka, rukola, sałata rzymska, szpinak itp.)

średnia marchewka

pół czerwonej cebuli

 

Dressing:

2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron

1 łyżeczka nektaru z agawy lub miodu

płaska łyżeczka ostrej musztardy

szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

szczypta soli ziołowej

2 łyżeczki soku z limonki

świeża posiekana bazylia (ja pomijam, bo niektórym nie smakuje)

 

W misce wymieszać sałatę z marchewką startą na tarce i cebulą pokrojoną w piórka.

Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać w podanej kolejności.

Polać nim sałatę tuż przed podaniem.

 saatkamiod51

 

piątek, 29 maja 2009

Tym razem podaję przepis na sałatkę w wersji  "na słodko".

To moja druga i ostatnia propozycja w "Barze sałatkowym"

 

Składniki:

1 pierś z kurczaka

puszka ananasa

puszka kukurydzy

rodzynki (wg uznania , ja dałam ok 1/3 szklanki)

majonez

sól, pieprz

 

Pierś z kurczaka ugotować , ostudzić i pokroić w kostkę. Do miski wrzucić odsączoną kukurydzę , pokrojonego w kostkę ananasa , pierś z kurczaka i rodzynki  (wcześniej namoczone ). Dodać majonez , ewentualnie przyprawy i wymieszać. Gotową sałatkę włożyć do lodówki , aby się przegryzła.

Do tej sałatki czasami dodaję również ugotowany ryż.

 

 

 

czwartek, 28 maja 2009

   Ostatnio postanowiłam wykorzystać nowy przepis na sałatkę (dostałam go od kuzynki) , bo w kółko robię to samo .

To moja pierwsza propozycja w akcji "Bar sałatkowy" Peli :)

 

 

 

Składniki:

makaron ryżowy (ok. 1 szklanka)

koperek (dużo)

puszka kukurydzy

majonez

czosnek (1-2 ząbki)

sól, pieprz

 

    Makaron ugotować , ostudzić. Do miski wrzucić kukurydzę, makaron , pokrojony koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszać. Dodać majonez , doprawić do smaku solą , pieprzem.

Wstawić na trochę do lodówki , żeby się sałatka "przegryzła". 

 

 
1 , 2