| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przekąski

niedziela, 03 stycznia 2016

Typowo imprezowa przekąska, można ją bardzo szybko przygotować (wystarczy mieć w domu gotowe tortille, chociaż i z domowych placków naleśnikowych też robiłam). A z nadzieniem można eksperymentować do woli - po prostu co kto lubi :).

Dodam , że prędko znikają z talerza :)

tortilki8

Składniki:

gotowe tortille (ilość wg potrzeb )

1 opakowanie serka naturalnego  (śmietankowego - do smarowania)

dodatki:

łosoś wędzony, szynka, sałata, papryka , żółty ser

sól, pieprz

Naleśniki posmarować serkiem, delikatnie posypać solą i pieprzem, położyć sałatę, a na to szynkę, żółty ser , paprykę pokrojoną w paseczki.

Druga wersja: serek, sól i pieprz,sałata, wędzony  łosoś.

Tak przygotowane tortille zwinąć ciasno w roladę i pokroić w paski o grubości ok. 2 cm.

Przygotowane roladki można spiąć wykałaczką, ale nie jest to konieczne (ja wcześniej nie spinałam).

tortilki21

tortilki9

 

 

 

http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2015/12/przekaski-sylwestrowe-zaproszenie-do.html

piątek, 16 października 2015

  Przedstawiam inną wersję podania koreczków. Kiedyś w internecie widziałam zdjęcie, i postanowiłam coś podobnego stworzyć.

Od czasu do czasu na imprezę z córką robimy takiego krokodylka, zamiast tradycyjnych koreczków :).

krokodyl5

 

Składniki:

Podstawa:

1 duży ogórek

Oczy:

2 oliwki (zielone prezentują się lepiej) , 2 ziarenka ziela angielskiego

Koreczki:

wykałaczki, oliwki, wędlina, papryka (czerwona, żółta, zielona), grzybki marynowane, ogórki konserwowe lub kiszone, dynia marynowana ,żółty ser (lub co komu do głowy przyjdzie)

Odciąć cienki plasterek wzdłuż ogórka (by leżał stabilnie na talerzu). Z odciętego paska wyciąć łapki krokodylka.

Z jednej strony ogórka wyciąć zęby  i w paszczę włożyć małego pomidorka koktajlowego. Z oliwek i ziela angielskiego zrobić oczy.

Z reszty składników robimy dowolne koreczki i wbijamy w ogórka.

Tylko tyle , a efekt zabawny :).

krokodyl_41

 

 

czwartek, 21 maja 2009

   Ostatnio bardzo zaniedbałam mój blog , ale mam nadzieję ,że w najbliższym czasie się poprawię :).

Dzisiaj przygotowałam do obiadu młodą kapustę , pierwszy raz w tym roku i wyszła pyszna .

 

Składniki:

1 główka kapusty

1 cebula

vegeta, sól, pieprz

oliwa lub masło

koperek

 

   Kapustę umyć, poszatkować i przełożyć do garnka zalewając niewielką ilości wody , dodać ok. 1 łyżeczki vegety . Dusić do miękkości. Cebulę drobno pokroić , podsmażyć pod koniec dodając 1 łyżkę mąki. Gdy kapusta będzie miękka dodać do niej cebulę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem , wsypać pokrojony koperek (wg uznania, ja daję go dużo). Jeszcze chwilę zostawić na małym ogniu. 

I gotowe :) 

 

piątek, 02 stycznia 2009

Zawsze przygotowuję jajka na twardo z położonym na wierzchu majonezem, i chciałam coś innego z nimi zrobić ;-).

Więc usiadłam do netu w poszukiwaniu inspiracji , a w końcu przygotowałam własną "mieszankę" farszu, czyli to co miałam akurat pod ręką.

 

Składniki:

 

jajka

szynka

natka 

majonez

sól pieprz 

 

Jajka ugotować na twardo , obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka , w miseczce wymieszać je dokładnie z pokrojoną szynką i natką , dodać majonez i przyprawy.

Farszem napełnić połówki jajek i gotowe :-) 

 

poniedziałek, 03 listopada 2008

Jest to przekąska, które od lat gości w mojej rodzinie :-)

 

Potrzebujemy :

 

ok .30 dag sera żółtego -  salami

 

1 serek topiony kremowy 

1/2 kostki masła

2 jajka

 

szynka, szczypiorek, natka, pieczarki (podsmażone), rzodkiewki - jednym słowem co kto lubi 

pieprz, sól 

 

Ser w woreczku foliowym trzymać pół godz. we wrzątku (ja zostawiam w garnku na malutkim gazie) .
Jajka ugotować , pokroić , resztę składników również , wymieszać z masłem i serkiem topionym, doprawić.
Żółty ser wyjąć z woreczka (zrobi się taki ...placek, w razie porzeby rozwałkować) , rozsmarować na nim farsz i zwinąć w roladę - i  po ostygnięciu  do lodówki.