| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

ciasta

czwartek, 25 maja 2017

Smaczny, lekki sernik na zimno (aczkolwiek nie zawiera sera :)) na bazie jogurtu greckiego i śmietanki z galaretką i truskawkami.

Inspiracja - mamagerka.pl

Moje uwagi - następnym razem dodam troszkę więcej żelatyny, bo moim zdaniem mógłby bardziej stężeć.

Pierwszy raz zrobiłam sernik z jogurtów i wyszedł pyszny, nie za słodki (jak ktoś lubi słodkie ciasta niech doda więcej cukru pudru).

 sernikjog3

 

Składniki (na tortownicę o średnicy 24-26 cm, moja miała 22 cm):

 

100 g okrągłych biszkoptów (dałam mniej)

2,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia

250 ml śmietany 30 %

3 łyżki cukru pudru

800 g jogurtu naturalnego typ grecki

ok. 1 kg truskawek (dałam mniej)

3 galaretki truskawkowe (dałam 2, ponieważ mam mniejszą formę)

 

Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i odstawić do wystygnięcia.

Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy i delikatnie polać je mlekiem.

W wysokim naczyniu ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier puder.

Dodać jogurt grecki i dalej miksować, w trakcie wlać ostudzoną żelatynę.

Gotową masę przelać do tortownicy (można w nią powkładać truskawki).

Wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę do stężenia.

Rozpuścić galaretki w mniejszej ilości wody niż jest napisane na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia.

Na serniku ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki.

 

 sernikjog6

 

sobota, 15 kwietnia 2017

Zastanawiałam się jaką babkę w tym roku upiec na Wielkanoc (zazwyczaj robiłam drożdżową).

Ponieważ zostało mi trochę białek po zrobieniu innych ciast wybrałam pyszną, puszystą i wilgotną  babkę cytrynową .

Inspiracja - Kulinarne szaleństwa Margarytki.

 

 babkab1

 

Składniki:

 

400 g mąki tortowej

7-8 białek

1 szklanka cukru

3/4 szklanki ciepłego mleka

250 g stopionego masła

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego (użyłam domowego)

1 cytryna : starta skórka i wyciśnięty sok

 

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę . Delikatnie wsypać do piany cukier, cukier waniliowy i ubijać jeszcze 2-3 minuty.

Do masy wlać letnie, roztopione masło, mleko i powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Dodać starką skórkę z cytryny oraz sok. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Przygotowaną masę przelać do formy (u mnie forma do babki z kominem ), wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni (góra-dół) przez około 45-60 minut  (do suchego patyczka).

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować

 

 babkab6

 

 

 

 

sobota, 25 marca 2017

Pyszne, miękkie i puszyste ciasto drożdżowe z domowymi śliwkowymi powidłami.

Inspirację znalazłam u mojej Siostry :).

 

drpow6

Składniki:

 

Ciasto:

 

3 jajka

150 g masła (roztopionego i ostudzonego)

3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej)

4 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka letniego mleka

50 g świeżych drożdży

 

Do posmarowania - słoik powideł śliwkowych

 

Kruszonka:

90 g mąki pszennej

50 g cukru

60 g roztopionego gorącego masła

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Do miseczki włożyć pokruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i wlać około 1/4 szklanki letniego mleka. Wszystko wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

Jajka utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę.

Do dużej miski wsypać mąkę, wlać ostudzone masło, utarte jajka i wyrośnięty rozczyn.

Wyrobić ciasto (mikserem z hakami lub ręcznie) - nie powinno się kleić , w razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki.

Miskę z przygotowanym ciastem przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

Formę ( u mnie o wymiarach  40 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto  przełożyć na oprószony mąką blat/stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto wyłożyć powidła i równo je rozsmarować na całej powierzchni.

Posmarowane ciasto zawinąć w rulon i pokroić  w około 2 cm kawałki. Układać je w przygotowanej blaszce w dowolny sposób.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut.

 

Przygotować kruszonkę : mąkę wymieszać z cukrami, zalać roztopionym gorącym masłem i wymieszać do powstania kruszonki.

 

Wyrośnięte ciasto posypać przygotowaną kruszonką .

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (góra-dół) , Basie piekła w 170 stopniach. Piec około 50 minut.

 

 

drpow11

drpow5

niedziela, 19 marca 2017

 

Dzisiaj przedstawiam ciasto upieczone przez moją córkę. Po obiedzie sobie odpoczywałam, a moje dziecko działało w kuchni.

Upiekła pyszne, zdrowe ciasto marchewkowe . Nie ukrywam, że taki wypiek jedliśmy po raz pierwszy i nam zasmakował :).

Inspiracja - Zielona Karuzela.

 march1

 

Składniki:

 

1/2 kg surowej marchewki

150 g płatków owsianych/żytnich/orkiszowych

3 łyżki oleju

3 płaskie łyżki miodu

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

4-5 jajek (w zależności od wielkości)

100 g bakalii ( suszone owoce, migdały, owoce goji, pestki dyni, słonecznika itp.)

 

Polewa (opcjonalnie):

mały jogurt naturalny i 1 łyżka miodu

 

Płatki zmielić na mąkę, marchewkę zetrzeć na najmniejszych oczkach  na tarce.Rozdrobnić bakalie (u nas w użyciu blender) . Oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać powoli żółtka tak, aby powstała jednolita masa.

Do masy dodawać powoli startą marchewkę i olej - wymieszać. Następnie dodać miód i wsypać zmielone płatki, proszek do pieczenia, cynamon i bakalie.

Zmielone płatki warto przesiać przez sitko.

Przygotowane ciasto przelać do formy do pieczenia (tortownica wyłożona papierem do  pieczenia lub wysmarowana masłem i posypana płatkami).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 50-60 minut.

Ciasto można polać polewą z jogurtu i miodu.

 

march4

 

 

 

march3

 

 

poniedziałek, 19 września 2016

Pyszny, mocno czekoladowy tort z nutellą , bitą śmietaną i serkiem mascarpone z  dodatkiem malin.

Przepis pochodzi ze strony "Moje kucharzenie".

Dziękuję Siostra za inspirację :)

 tortcz7

Składniki:

 

Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

2/3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki gorzkiego kakao

 

Krem z nutellą:

150 g nutelli

150 g serka mascarpone (schłodzonego)

40 g mlecznej czekolady  (ja dodałam gorzką, bo mleczna "wyszła" wcześniej do innego ciasta - chyba dzięki temu tort był bardzo czekoladowy w smaku)

 

Krem śmietankowy:

 250 ml śmietanki kremówki 36 % (schłodzonej)

50 g serka mascarpone (schłodzonego)

1 łyżka cukru pudru

 

dodatkowo:

maliny (u Basi były truskawki)

 

Przygotować biszkopt (upiekłam go dzień wcześniej) : dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarować). Mąkę wymieszać z kakao i przesiać przez sito. Białka ubić na sztywną pianę  ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier,cały czas miksując. Następnie , wciąż ubijając, dodawać po kolei żółtka.

Do masy dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać - na bardzo wolnych obrotach miksera.

Gotową masę przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160-170 stopni i piec przez około 40 minut (do suchego patyczka).

Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je w formie na podłogę (podłożyć ręcznik lub koc). Wstawić z powrotem do wyłączonego piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Gdy biszkopt całkiem wystygnie należy oddzielić go od brzegów formy ostrym nożem i przekroić na dwa krążki.

 

Krem z nutellą:

 do miski włożyć serek mascarpone i nutellę - zmiksować, do uzyskania gładkiej masy. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej i ostudzoną czekoladę - jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników. Przykryć folią i wstawić do lodówki.

 

Krem śmietankowy:

do miski/naczynia wlać śmietankę, dodać mascarpone i cukier puder - zmiksować do uzyskania gęstego kremu.

 

Blat czekoladowy położyć na paterze/talerzu . Posmarować połową kremu z nutelli , ułożyć na nim owoce i posmarować połową kremu śmietankowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować go pozostałym kremem z nutellą , następnie wyłożyć resztę kremu śmietankowego , a na wierzchu ułożyć maliny.

Gotowy tort schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

tortcz9

tortcz15

tortcz11

 

 

niedziela, 17 kwietnia 2016

W ten weekend postanowiłam ponownie wziąć udział w zabawie "Ciasto na niedzielę"  - tym razem do upieczenia został wybrany jabłecznik. Szczerze mówiąc nie wiem jaka jest różnica między szarlotką , a jabłecznikiem (nigdy się nad tym nie zastanawiałam ).

Upiekłam bardzo smaczną  szarlotkę , z lekko cytrynowym smakiem . Prosta i szybka w wykonaniu, jedyny minus - znika dosyć szybko.

Przepis znalazłam na blogu "Z cukrem pudrem".

Moje uwagi: następnym razem dam mniej cukru niż podano w przepisie - jak dla mnie zbyt słodka (reszta rodziny nie narzekała na nadmiar słodkości ).

Razem ze mną piekły: Joanna , Joanna , Edyta , Iwona , Joanna Beata , Dorota ,

 szarlotkakisiel32

Składniki:

 

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

250 g miękkiego masła

5 żółtek

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki cukru waniliowego

 

Masa jabłkowa:

1,5 kg kwaśnych jabłek

5 białek

1/2 szklanki cukru

2 paczki kisielu cytrynowego bez cukru (paczka 38  g) - ja dałam jeden (paczka ok. 78 g)

1/2 łyżeczki cynamonu

 

Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia , masła, żółtek i cukrów zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części (2/3 i 1/3) , owinąć je folią aluminiową i schować do lodówki na około pół godziny.

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, zasypać kisielem i cynamonem , delikatnie wymieszać.

Z białek i cukru ubić pianę, dodać do jabłek  i wymieszać delikatnie.

Większą część ciasta rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blacha o wymiarach około 24 cm x 38 cm). Na ciasto wyłożyć jabłka wymieszane z ubitymi białkami, wyrównać wierzch.

Z mniejszej części ciasta formować "łatki" i układać na jabłkach.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 50 minut.

Ciasto można posypać cukrem pudrem.

szarlotkakisiel6

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8