| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

ciasteczka

sobota, 24 grudnia 2016

Kolejne tegoroczne pierniczki i znów testowałam nowy przepis (dostałam od koleżanki).

Smaczne i aromatyczne z dodatkiem kardamonu oraz m±ki żytniej pełnoziarnistej.

 pierniczkibeata2

 

Składniki:

 

30 dag m±ki pszennej

10 dag m±ki żytniej pełnoziarnistej

2 duże jajka

15 dag cukru pudru

10 dag masła

10 dag miodu

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżka mielonego kardamonu

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody

 

W rondelku rozpu¶cić masło z miodem , odstawić do wystygnięcia.

W misce poł±czyć wszystkie suche składniki , dodać jajka oraz rozpuszczone masło z miodem. Dokładnie wyrobić ciasto.

Ciasto wałkować na grubo¶ć 4-5 mm (podsypuj±c m±k±) i wykrawać pierniczki.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut (piekarnik ustawiony góra-dół).

 

pierniczkibeata1

pi±tek, 23 grudnia 2016

W ¦więta Bożego Narodzenia oczywi¶cie nie może zabrakn±ć pierniczków.

W tym roku postanowiłam upiec ciasteczka korzystaj±c z innych przepisów niż zawsze.

Inspirację znalazłam na   Moje wypieki.

Z rado¶ci± po raz kolejny biorę udział w 10 Festiwalu Pierniczków organizowanego przez Magdę :).

 

 pierniczkimoje3

 

Składniki:

 

550 g m±ki pszennej (+ dodatkowo do podsypania)

300 g miodu

100g cukru pudru

120 g masła

1 jajko

2 łyżeczki sody oczyszczonej

30-40 g przyprawy do piernika

2 łyżeczki kakao

 

Miód z masłem podgrzać i rozpu¶cić w rondelku. Odstawić do wystygnięcia.

Następnie dodać do wystudzonej masy pozostałe składniki i wyrobić (ręcznie lub robotem) ciasto.

Je¶li ciasto będzie zbyt miękkie - należy je schłodzić w lodówce (tak zrobiłam).

 

Ciasto rozwałkować na grubo¶ć 2-3 mm , lekko podsypuj±c m±k±. Wykrawać pierniczki ulubionymi foremkami :).

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut.

Lukrować jak ostygn±.

Ja osobi¶cie zawsze robię lukier z cukru pudru i wody lub cytryny.

Pierniczki po upieczeniu s± twarde, aby zmiękły wystarczy do puszki/pojemnika z ciasteczkami włożyć przekrojone jabłko.

 

pierniczkimoje7

 

 

 

sobota, 13 lutego 2016

Mocno kakaowe ciasteczka, przekładane mas± z mleka w proszku , wygl±daj± i smakuj± jak markizy :).

Przepis znalazłam na blogu Danusi.

Ciasteczka s± moj± propozycj± do Czekoladowego Tygodnia, prowadzonego przez Atinę :).

markizy21

 Składniki:

2 szklanki m±ki wrocławskiej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

180 g masła

2/3 szklanki gorzkiego kakao

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki kefiru (u mnie ma¶lanki)

1 jajko

cukier puder z prawdziw± wanili± (dałam cukier z wanili±)

 

M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.

Masło włożyć do rondelka, dodać kakao i cukier puder - podgrzać do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej masy.

Do m±ki dodać wystudzon± masę ma¶lan± ,kefir, rozm±cone jajko i cukier z wanili± i wyrobić ciasto. Uformować kulę , włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na 30-60 minut.

Po tym czasie ciasto podzielić na kilka czę¶ci , rozwałkować na grubo¶ć około 3 mm podsypuj±c m±k±.

Wykrawać ciasteczka o ¶rednicy ok. 5 cm , można użyć stempelków.

Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożon± papierem do pieczenia ( na blaszkę należy przenosić nożem, bo ciasto jest do¶ć miękkie).

 Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 9-10 minut.

Studzić na kratce.

 

Masa do przełożenia:

1/4 szklanki mleka

1/4 szklanki cukru

3/4 mleka w proszku + 1 łyżka

100 g masła

 

Mleko wymieszać z cukrem i podgrzać do rozpuszczenia cukru. Masło zmiksować na puszyst± masę , dodać mleko w proszku i ostudzone mleko z cukrem - wszystko zmiksować.

Na ostudzone ciasteczka nakładać masę i składać z drug± połówk±.

Ciastka ułożyć w zamkniętym pojemniku i schłodzić w lodówce, żeby masa stężała.

markizy3

markizy6

markizy12

markizy19

markizy22

czekoladowy

 

 

Walentynki 2016 - Czym TO się je?

pi±tek, 12 lutego 2016

Pyszne, kruche i mocno waniliowe ciasteczka walentynkowe :).

Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na stronie Doroty.

 waniliowe4

Składniki:

250 g m±ki pszennej

125 g cukru pudru

125 g masła

1 jajko

1 str±k wanilii

Str±k wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka. W misce wymieszać nasionka wanilii i cukier puder.

M±kę przesiać na stolnicę, masło pokroić na małe kawałki , dodać do m±ki i rozetrzeć palcami, aż uformuj± się grudki.Na ¶rodku zrobić wgłębienie , wbić do niego jajko i posypać cukrem z wanili±. Mieszać krótko, do poł±czenia się składników.

Ciasto uformować w kulę , owin±ć foli± spożywcz± i włożyć do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubo¶ć około 3-4 mm, podsypuj±c lekko m±k±.

Wycinać foremkami ciasteczka (można też robić stempelki) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 13-15 minut.

Studzić na kratce.

waniliowe3

waniliowe13

waniliowe15

Wpis bierze udział w akcji Walentynkowe słodko¶ci, razem ze mn± piekły :

Dorota

Julianna

Marzena

Bożena

Iwona

Ela

Ewa

Dagmara

Sylwia

 

 

Walentynki 2016 - Czym TO się je?

sobota, 09 stycznia 2016

Jaki¶ czas temu kupiłam sobie pierwsze stempelki do ciastek. Pierwsze podej¶cie do pieczenia ciasteczek nie zadowoliło mnie (trafiłam na niezbyt dobry przepis), dzisiaj spróbowałam drugi raz.

Tym razem wszystko poszło dobrze, ciasteczka wyszły smaczne, kruche i pachn±ce wanili±. Dosyć duże , bo wycinałam szklank± (mam wrażenie , że moje stempelki maj± spor± ¶rednicę - mogę się mylić, bo inne widziałam tylko na zdjęciach).

Z podanych składników wyszły mi trzy blaszki ciastek (duże blachy z piekarnika).

Skorzystałam z przepisu Madzi.

stempelki10

Składniki:

200 g masła

150 g cukru pudru

360 g m±ki pszennej

1 jajko

1 łyżeczka pasty waniliowej (ja użyłam pestek z laski wanilii)

 

Z podanych składników szybko zagnie¶ć ciasto, uformować kulę i zawin±ć w folię spożywcz±. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym m±k± blacie na grubo¶ć kilku milimetrów i wycinać ciastka o dowolnym kształcie (ja najpierw wycinałam szklank±, potem stemplowałam).

Ciastka układać na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut. Studzić na kratce.

stempelki1

stempelki3

stempelki5

stempelki7

stempelki8

stempelki13

wtorek, 22 grudnia 2015

 Przygotowania do ¦wi±t wkroczyły już w ostatni± fazę , w sobotę upiekłam z córk± pierniczki, a dzi¶ zajęły¶my się się zabaw± w lukrowanie :). Przed pieczeniem ciasto leżakowało w lodówce około 4 tygodni.

Przepis na pierniczki znalazłam u mojej siostry :). Basia  poza pierniczkami piecze także piernik, ale my się rozpędziły¶my i z całego ciasta zrobiły¶my pierniczki (to przez t± spor± ilo¶ć foremek :), nie można się powstrzymać).

Przepis bierze udział w 9 Festiwalu Pierniczków organizowanym przez Madzię :).

pierniczki5

Składniki:

1 kg maki pszennej

1/2 l miodu

2 szklanki cukru

1 kostka smalcu

1/2 szklanki mleka

3 płaskie łyżeczki sody

3 jajka

szczypta soli

1 torebka przyprawy do piernika + przyprawy korzenne ( gałka muszkatołowa, kardamon, imbir, cynamon ) - w sumie ma być pół szklanki

Do garnka z grubym dnem włożyć miód, smalec i cukier , i rozpu¶cić na jednolit± masę. Ostudzić. Dodać do tego (ugniataj±c, mieszaj±c) m±kę, jajka, sodę rozpuszczon± w chłodnym mleku, szczyptę soli i przyprawy. Zagnie¶ć na jednolit± masę, okryć miskę ręcznikiem i foli± (nie do końca szczelnie) i pozostawić w chłodnym miejscu na okres około 4 tygodni.

Przed ¶więtami wyjmujemy ciasto, wałkujemy niezbyt cienko (ciasto jest lepi±ce, więc trzeba podsypywać trochę m±ki), wycinamy foremkami pierniczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 10-15 minut.

Gotowe pierniczki powędrowały do wielkich, specjalnie zakupionych słoików i czekaj± na ¦więta :)

pierniczki1

 

 

pierniczki91

pierniczki14

pierniczki15

 

 

 

 
1 , 2