| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

tarty

¶roda, 15 marca 2017

Gdy dzisiaj zobaczyłam ten przepis u Mikimamy to już wiedziałam, co zrobię na obiad.

Smaczna tarta ze ¶wieżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi , do tego zupełnie inne ciasto na spód (osobi¶cie wolę jednak tradycyjne, córce zasmakowało).

Wprowadziłam tylko jedn± zmianę  - wymieszałam biał± m±kę z pełnoziarnist±.

 tartasz2

 

Ciasto:

 

2 szklanki m±ki pszennej (użyłam m±ki pszennej białej i pełnoziarnistej)

20 dag chudego twarogu

1 jajko

1 łyżeczka soli

1/3 szklanki mleka

6 łyżek oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz do posmarowania formy

 

Nadzienie:

 

torebka szpinaku baby (nie zużyłam całej)

kostka sera feta

1 duży jogurt grecki

2 małe jajka (lub 1 duże)

1-2 z±bki czosnku

 pieprz, suszone oregano, ewentualnie sól

małe opakowanie pomidorków koktajlowych

 

Ser rozdrobnić , dodać jajo, olej, mleko i sól - wymieszać. Dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i zagnie¶ć ciasto.

Przełożyć do miski , nakryć foli± i odstawić do lodówki na pół godziny.

 

Fetę rozgnie¶ć dokładnie, wymieszać z jogurtem, jajkami, przeci¶niętym przez praskę czosnkiem , szpinakiem i przyprawami.

Wyj±ć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę do pieczenia (wcze¶niej lekko posmarowan± masłem lub olejem) razem z brzegami.

Farsz wyłożyć na wierzch. Pomidorki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni (góra-dół) przez około 40 minut (aż boki się zrumieni±).

 tartasz5

czwartek, 15 wrze¶nia 2016

Bardzo lubimy wytrawne tarty i testuję co jaki¶ czas nowe przepisy, które mi wpadn± w oko.

Tym razem wybrałam tartę z dodatkiem brokuła i sera feta.

Przepis znalazłam na blogu Smaki słodko-słone .

 tartabroku8

Składniki:

 

Ciasto:

1 1/2 szklanki m±ki pszennej

125 g masła

1/2 łyżeczki soli

ok. 3-4 łyżek zimnej ¶mietany (dałam 18%)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Farsz:

1 brokuł około 500 g

120 g sera feta

3 jajka

100 ml ¶mietany 18%

3-4 łyżki startego żółtego sera (np. gouda, morski)

sól, pieprz

gar¶ć płatków migdałowych (ja pominęłam)

 

M±kę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać do niej sól, miękkie masło i zagnie¶ć ciasto , stopniowo dodaj±c ¶mietanę.

Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Wstawić je do lodówki na pół godziny.

Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie (około 4-5 minut).

Jajka roztrzepać,  wymieszać ze ¶mietan± i przyprawić sola oraz pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (góra-dół).

Ciasto wyj±ć z lodówki i wyłożyć nim formę wysmarowan± masłem (lub wyłożon± papierem do pieczenia) .

Wstawić do piekarnika na 15 minut. Ja ciasto obci±żam - kładę na wierzchu papier do pieczenia i wysypuję ziarna fasoli.

Na lekko podpieczony spód wyłożyć brokuły i ser feta pokrojony w kostkę.

Zalać mas± jajeczn± i posypać startym żółtym serem (ewentualnie płatkami migdałowymi).

Piec jeszcze 30-40 minut w tej samej temperaturze.

Smacznego :)

 tartabroku1

 

 

 

poniedziałek, 15 lutego 2016

Uwielbiamy cukinię w każdej postaci :). Gdy zobaczyłam przepis na tartę z cukini± na blogu Julianny wiedziałam, że niedługo j± zrobię.

I dzi¶ na obiad była pyszna tarta , zawijanie cukinii nie wyszło idealnie, ale przecież liczy się  smak potrawy :) .

Następnym razem może lepiej poradzę sobie z układaniem cukinii, i do masy ¶mietanowo - jajecznej dodam czosnek.

tartacukinia3

Składniki:

 Ciasto:

1 szklanka m±ki pszennej

1/4 m±ki graham

szczypta soli

1 łyżeczka ziół prowansalskich

80 g masła

2 łyżki gęstej ¶mietany

1 żółtko

1 łyżka zimnej wody

 

Nadzienie:

2 cukinie

50 g sera feta

4-5 suszonych pomidorów

1 łyżka kaparów (pominęłam)

150 ml ¶mietany 18%

2 jajka

sól

pieprz

¶wieży tymianek (nie miałam, dałam suszony)

 

Z podanych składników zagnie¶ć kruche ciasto, uformować kulę , owin±ć foli± i schować do lodówki na minimum 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować , wyłożyć nim spód i boki formy na tartę. Cało¶ć nakłuć widelcem. Na cie¶cie umie¶cić papier do pieczenia, obci±żyć dwiema gar¶ciami fasoli.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni  i piec przez 10 minut, następnie usun±ć papier z fasol± i piec kolejne 10 minut.

 

Cukinie pokroić przy pomocy obieraczki do warzyw w długie paski. Suszone pomidory i fetę pokroić .

¦mietanę wymieszać z rozm±conymi jajkami, doprawić do smaku sol± i pieprzem.

Na podpieczony spód wyłożyć cukinię (zaczynaj±c od ¶rodka), nawijaj±c wokół kolejne paski. Zalać ¶mietan± z jajkami, posypać fet± i suszonymi pomidorami oraz tymiankiem.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni ( u Julianny było 170 stopni) i piec jeszcze 25-30 minut.

(skorzystałam z rady Julianny : pokrojone paski cukinii nawijałam jeden na drugim na desce, a następnie za pomoc± łopatki przeniosłam na podpieczony spód).

tartacukinia8

tartacukinia6

tartacukinia7

 

 

czwartek, 28 stycznia 2016

Niedawno kupiłam sobie formę do tarty , i wreszcie postanowiłam j± wykorzystać.

Przepis znalazłam w ksi±żce Ewy Wachowicz "Ewa gotuje-szybko".

Męska czę¶ć rodziny nie jada szpinaku, za to ja i córka jak najbardziej.

Obiad bardzo nam smakował, nie spodziewałam się , że tarta ze szpinakiem będzie tak pyszna :).

tarta5

Składniki:

ciasto:

250 g m±ki pszennej

2 żółtka

1 łyżka kwa¶niej ¶mietany

100 g masła

1/2 łyżeczki soli

 

farsz:

450 g mrożonego szpinaku

1 opakowanie sera ricotta (250 g)

3-4 z±bki czosnku

2 jajka

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

 Na stolnicę wysypać m±kę , dodać zimne masło i posiekać wszystko nożem, aż będzie przypominać kruszonkę.

Zrobić kopczyk, w nim dołek , do którego należy wrzucić żółtka, ¶mietanę i sól. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i szybko zagnie¶ć ciasto.  Uformować z niego kulę , zawin±ć w folię i schować do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy na tartę. Cało¶ć nakłuć widelcem.

Na cie¶cie umie¶cić papier do pieczenia, obci±żyć dwiema gar¶ciami fasoli (aby ciasto nie "wstało").

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 15 minutach usun±ć papier z fasol± i piec jeszcze około 15 minut (na złoty kolor).

 

Farsz

Na patelni rozpu¶cić masło i wrzucić drobno posiekany czosnek (przeci¶nięty przez praskę). Gdy zacznie się lekko rumienić dodać rozmrożony szpinak i podsmażyć na małym ogniu, aż odparuje.

Roztrzepane jajka wymieszać z serem.

Do przestudzonego szpinaku dodać ser z jajkami, doprawić do smaku.

Farsz wyłożyć na upieczone ciasto i wyrównać.

Wstawić ponownie do piekarnika (nadal 180 stopni) i piec jeszcze około 25 minut.

tarta1

 

tarta10

tarta12

tarta15