| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

pieczywo drożdżowe

środa, 14 czerwca 2017

Dzisiaj naszła mnie ochota na domową chałkę, dawno jej nie piekłam.

Przejrzałam stare przepisy i wybrałam ten, z którego wychodzą dwie spore bułki.

Pyszne, mięciutkie i obłędnie pachnące :).

 

ch4

 

Składniki:

4 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki cukru

25 g świeżych drożdży

1 jajo

1/4 szklanki oleju

1 szklanka letniego mleka lub wody (u mnie pół na pół)

szczypta soli

 

Kruszonka:

 

50 g mąki

25 g cukru

25 g miękkiego masła

 

1 jajko - do posmarowania

 

Drożdże wkruszyć do miseczki, zalać letnim mlekiem i odstawić na około 10 minut, aż zaczyn ruszy.

Po tym czasie dodać jajko, oliwę, cukier i sól - zmiksować.

Dodać 1 i 1/2 szklanki mąki , wymieszać, potem kolejne 1 1/2 szkl. mąki i znów wymieszać, następnie wsypać pozostałą mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić, aby było gładkie i elastyczne.. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na pół. Każdą połowę podzielić na 3 części , uformować z nich wałeczki i zapleść z nich chałki.

Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190 stopni przez 30-35 minut.(góra-dół).

Studzić na kratce.

 ch2

ch5

poniedziałek, 29 maja 2017

Pyszne , mięciutkie i nie za słodkie ( takie w sam raz ;) ) drożdżówki z budyniem i nektarynkami.

Miałam w domu tylko nektarynki, więc je wykorzystałam. Myślę , że większość owoców pasuje  :).

Inspiracja pochodzi od Danusi :)

 drodwki9

 

Ciasto:

 

300 g mąki wrocławskiej (ja dałam tortową)

250 g mąki krupczatki (nie zastępować inną)

50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)

3 łyżki cukru

100 ml mleka

150 g kwaśnej śmietany

1/2 szklanki oleju rzepakowego

2 jajka

1/2 płaskiej łyżeczki soli

 

Do miski wsypać obydwie mąki i wymieszać. Świeże drożdże zalać letnim mlekiem i odstawić na kilka minut.

Do śmietany dodać jajka, olej, sól i cukier - wymieszać.

Do miski z mąką dodać wyrośnięty rozczyn i śmietanę wymieszaną z podanymi składnikami.

Wyrobić ciasto (ja wyrabiałam ręcznie, ale można wykorzystać robota z hakiem) , nakryć ściereczką i wstawić do torby foliowej.

Odstawić do wyrośnięcia - do podwojenia objętości (u mnie około 40 minut).

 

Nadzienie:

 

400 ml mleka

1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru

1 płaska łyżka mąki

2 żółtka

1 łyżka masła

2 płaskie łyżki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

 

owoce

płatki migdałowe (wg uznania)

1 jajko -  do smarowania

 

Z mleka odlać pół szklani i dodać żółtka, mąkę, budyń i dobrze wymieszać.

Pozostałe mleko zagotować z cukrem i masłem , wlać przygotowaną zawiesinę i ugotować gęsty budyń , cały czas mieszając.

Budyń przelać do miseczki opłukanej zimną wodą, przykryć folią i odstawić do wystygnięcia.

 

Od wyrośniętego ciasta drożdżowego odciąć około 300 g i podzielić na 12 kawałków. Każdy rozwałkować cienko na kształt kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt (około 35 cm x 40 cm). Rozsmarować na nim letni budyń i posypać pokrojonymi owocami.

Zawinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić  na 12 kawałków.

Każdy kawałek układać na przygotowanych wcześniej kółeczkach.

Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (u mnie około 20 minut).

Po tym czasie  wyrośnięte drożdżówki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez około25 minut.

Studzić na kratce.

 

drodwki3

drodwki5

 

poniedziałek, 10 kwietnia 2017

W Kwietniowej Piekarni wspólnie piekliśmy chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia.

Tym razem przepis wybrała Dana z bloga Leśny Zakątek.

Ja nie miałam nasion chia, więc zamieniłam ten składnik na dodatkową łyżkę siemienia lnianego.

Ten prosty w wykonaniu, smaczny chlebek na pewno często będzie gościł na naszym stole.

 

 tostzziarnami8

 

Składniki:

 

800 g mąki z pszenicy Durum (u mnie zwykła chlebowa)

150 g mąki żytniej razowej

5-6 łyżek prażonego sezamu

3 łyżki prażonej dyni

3 łyżki prażonego słonecznika

50 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

650 g ciepłego mleka wymieszanego z wodą (pół na pół)

2 łyżki nierafinowanego oleju

15-18 g soli himalajskiej

 

Dodatkowo na 3 godziny przed przygotowaniem ciasta:

 

50 g płatków owsianych

1 łyżka nasion chia

1 łyżka nasion lnu

150 g wody z mlekiem (pół na pół)

 

Ziarna sezamu, słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni.

 

Płatki owsiane, nasiona lnu i chia namoczyć w ciepłym mleku z wodą.

 

Drożdże włożyć do miseczki, dodać cukier i odrobinę ciepłej wody i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

 

Do miski  wsypać obie mąki i uprażone ziarna - wymieszać.

Do pozostałego mleka dodać sól i olej.

Do miski z mąkami dodać rozczyn z drożdży, mleko z wodą , olejem i solą.Następnie namoczone płatki z ziarnami.

Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (na początku będzie lepiące).

Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką foremek (u mnie o wymiarach około 23 cm x 13 cm, w oryginalnym przepisie 13 cm x23 cm i 30 cm x11cm).

Ciasto powinno sięgać do połowy wysokości formy.

Nakryć i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

 

Piec w temperaturze 220 stopni przez pierwsze 15 minut, następnie zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze około 25- 30 minut.

W ciągu pierwszych 15 minut należy 3 razy spryskać bochenki wodą (pierwszy raz po włożeniu do piekarnika).

Studzić na kratce.

tostzziaranmi9

 

tostzziarnami5

W Kwietniowej Piekarni wzięli udział :

Akacjowy blog
am.art kolor i smak
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Smak mojego domu
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife

 

 

 

sobota, 18 marca 2017

Pyszny i prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką. Na stałe wszedł do naszego domowego jadłospisu.

Z podanej ilości składników wychodzą dwa bochenki.

Dziękuję za inspirację - chleby.info.

 

chrupicask1

Składniki:

700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750, ale robiłam też z 650)

300 ml wody

130 ml mleka

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych)

 

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki i wymieszać. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ja to robiłam ręcznie (około 15 minut), ale można też robotem  (10 minut).

Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować bochenki.

Ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Przed samym pieczeniem przygotować pomadę: w  garnku na małym ogniu wymieszać wodę z mąką i szczyptą soli - doprowadzić do wrzenia.

Wyrośnięty chleb można naciąć lub nie (ja jeden nacięłam) i posmarować przygotowaną pomadą.

Tak przygotowane bochenki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni i piec 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut.

Studzić na kratce.

 

chrupicask3

chrupicask8

czwartek, 09 marca 2017

Smaczne, puszyste , a do tego proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki drożdżowe. Wystarczy około godziny czasu i mamy świeże , domowe pieczywo w domu.

Przepis zobaczyłam dziś na blogu Renaty .

Piękne bułeczki na zdjęciach natychmiast  zmotywowały mnie do pracy.

 

bukir9

 

Ciasto:

 

650 g mąki pszennej

35 g świeżych drożdży

250 g ciepłej wody

150 g ciepłego mleka

1/4 szklanki oleju

1 1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

 

do posmarowania i posypania:

1 jajko

ziarna :np. mak, sezam, siemię lniane

 

Do ciepłego mleka (nie gorącego) dodać drożdże i cukier. Wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.

Po tym czasie do miski wsypać mąkę, sól, dodać ciepłą wodę i olej oraz rozczyn drożdżowy.

Wyrobić przez kilka minut (ja to robiłam ręcznie, ale można też robotem) , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

 

Ciasto podzielić na 14 części i uformować kulki o wadze około 70-80 gram.

Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp. Nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 25 minut.

Studzić na kratce.

 

 

 

bukir8

 

bukir3

środa, 22 lutego 2017

Niedawno kupiłam sobie książkę "Mąka, woda, drożdże, sól. Rzecz o pieczeniu chleba" Kena Forkisha.

Pierwszym chlebem, który wybrałam do upieczenia był sobotni chleb biały.

Z podanej ilości składników wyszły dwa pyszne , miękkie bochenki z chrupiącą skórką.

 sobotni2

Składniki:

1 kg mąki pszennej (u mnie typ 650)

720 g wody (3 i 1/8 szklanki)

21 g soli morskiej (1 łyżka i 1 mała łyżeczka)

4 g drożdży instant (1 łyżeczka)

 

 W dużej misce wymieszać 1 kg mąki z 720 g wody o temperaturze 32-35 stopni - do połączenia się składników.

Przykryć miskę i odstawić na 20-30 minut.

Po tym czasie posypać wierzch ciasta solą i drożdżami. Wymieszać (przed mieszaniem warto zwilżyć dłoń wodą).

Sięgnąć pod spód  i wyciągnąć na wierzch mniej więcej ćwierć ciasta. Delikatnie rozciągnąć ten kawałek i złożyć go na wierzch pozostałej części. Czynność tą powtórzyć 3 razy z pozostałymi fragmentami ciasta (aż sól i drożdże się połączą).

Następnie wyrobić ciasto metodą "szczypcową" (szczypiąc ciasto ), potem kilkakrotnie jeszcze je składać na siebie.

Czynności te należy powtarzać do czasu , gdy ciasto zrobi się elastyczne.

Odstawić ciasto na kilka minut i po tym czasie należy je składać przez pół minuty.

Przykryć miskę i odstawić ciasto do wyrośnięcia (do potrojenia objętości - około 5 godzin).

W tym czasie należy je dwukrotnie złożyć w ciągu pierwszych 90 minut.

Wyrośnięte ciasto delikatnie wyłożyć na omączony blat, uformować , posypać po środku mąką ( w miejscu w którym będzie przecinane) i podzielić na pół.

Uformować dwa bochenki, przełożyć złączeniem do dołu do wyłożonych ściereczką (lub nie) i posypanych mąką koszyczków do wyrastania. Wierzch delikatnie posypać mąką i nakryć bochenki ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 75 minut.

Ja ten chleb piekłam w garnku żeliwnym. Około pół godziny przed pieczeniem wstawić garnek z przykrywką do zimnego piekarnika i nastawić na 240 stopni.

Do rozgrzanego garnka przełożyć wyrośnięty bochenek , nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec dalej przez około15-20 minut.

Upieczony chleb wyjąć z garnka i studzić na kratce.

Ja mam tylko jeden garnek (dwa i tak by nie weszły do piekarnika). Według rady autora - jeśli pieczemy od razu  dwa bochenki - drugi bochenek należy włożyć do lodówki 20 minut przed pieczeniem pierwszego i piec je po kolei.

Po upieczeniu pierwszego chleba należy ponownie nagrzać garnek z pokrywka przez 5 minut.

 

sobotni1

sobotni4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9