| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przetwory

czwartek, 22 czerwca 2017

Sezon truskawkowy w pełni, więc nadszedł czas na robienie dżemów.

Tym razem z powodu braku czasu poszłam na łatwiznę i zrobiłam przetwory z cukrem żelującym.

Podejrzałam przepis na Kwestii smaku ,gdzie dodatkowo wyczytałam , że cukier żelujący 1:1 nie zawiera konserwantów i to mnie przekonało.

Także pierwsza tura słoików na zimę jest gotowa :).

 dtr3

 

Składniki:

 

1 kg truskawek

1 kg cukru żelującego 1:1

 

Truskawki dokładnie umyć, oderwać szypułki i odsączyć.

Owoce pokroić na kawałki, wrzucić do dużego garnka, wsypać cukier żelujący i wymieszać. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny.

 

Po tym czasie truskawki zagotować ciągle mieszając. Po zagotowaniu gotować jeszcze na małym ogniu przez 4 minuty (mieszając).

 

Gorący dżem przelać od razu do wyparzonych słoików i zakręcić.

Słoiki postawić do góry dnem i po kilku minutach odwrócić.

Dżem jest dosyć rzadki, ale gdy ostygnie zmienia konsystencję.

* Jednorazowo gotuje się dżem tylko z 1 kg owoców 

 

dtr4

piątek, 07 października 2016

Gdy zobaczyłam przepis  u Renaty, to od razu wiedziałam, że jeszcze w tym sezonie muszę je zrobić.

Wyszły bardzo smaczne powidła przy których nie ma za dużo pracy (poza wypestkowaniem ;)).

Przepis zapisuję do ulubionych przetworów .

Moje uwagi :

- piekłam w dwóch różnych naczyniach (płytkim i głębokim) - te w płytkim wyszły bardziej gęste

- nie należy nakładać śliwek do pełna - wykipią podczas pieczenia

- a jeśli komuś jednak zabrudzą piekarnik tak jak mi - polecam papkę zrobioną  z sody i wody do wyczyszczenia - sprawdza się świetnie :).

 powida5

Składniki:

3 kg wypestkowanych śliwek

300 g cukru

 

Śliwki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z cukrem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piec przez 2 godziny. Co pół godziny śliwki należy wymieszać.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić śliwki do ostygnięcia do następnego dnia.

Drugiego dnia sprawdzić czy nie trzeba powideł dosłodzić i ponownie piec w tej samej temperaturze  przez 1,5 godziny (pamiętając o mieszaniu).

Gotowe powidła przełożyć do umytych i wyparzonych słoików , zakręcić pokrywki.

Renata nie pasteryzowała powideł,  ja  tak  -  na mokro przez 10 minut od zagotowania wody.

 

powida8

 

          

piątek, 09 września 2016

Kolejna sałatka ogórkowa na zimę znaleziona u Renaty.

Prosta i aromatyczna , w sam raz do zimowych obiadów.

 og12

Składniki:

 

4 kg ogórków ze skórką

4 ząbki czosnku

2 łyżki soli

1 szklanka cukru

1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego

1 szklanka octu 10%

garść natki pietruszki

garść koperku

gorczyca biała

 

Ogórki pokroić na cienkie plasterki , czosnek przecisnąć przez praskę, a natkę i koperek drobno posiekać.

Pokrojone warzywa wymieszać z resztą składników - oprócz gorczycy. Odstawić na około 4 godziny , że by puściły sok.

 

Do umytych i wyparzonych słoików wsypać odrobinę gorczycy i wkładać sałatkę razem z sokiem.

Pasteryzować około 10-15 minut (ja pasteryzuję w garnku).

 

og1

og13

 

 

 

czwartek, 08 września 2016

Ten keczup mocno mnie zaintrygował,kiedy zobaczyłam go u Renaty :). No i też go zrobiłam, nie żałuję, bo jest naprawdę smaczny. Ma trochę inny smak niż tradycyjny keczup pomidorowy, a nam bardzo smakuje. A do tego jest prosty i dość szybki w przygotowaniu (najwięcej czasu zajmuje obranie i wydrążenie cukinii). Na pewno  w tym sezonie zrobię  jeszcze trochę takiego keczupu.

Z podanych składników wyszły mi 4 słoiki (500 ml) keczupu i jeden mały po koncentracie (już go nie ma :)).

 keczupcuk6

Składniki:

1,5 kg obranej i wydrążonej cukinii

1/2 kg cebuli

2 łyżki soli

2 szklanki cukru (ja dałam około 1 1/2 szklanki)

1 szklanka octu

1 łyżka pieprzu czarnego mielonego

1 łyżka papryki słodkiej mielonej

1 łyżka papryki ostrej mielonej

400 koncentratu pomidorowego

 

Cukinię obrać i wydrążyć. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę.

Warzywa posolić , wymieszać i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odsączyć cukinię (w oryginalnym przepisie nie była odsączana), dodać do niej cukier i gotować 30 minut - mieszając od czasu do czasu.

Następnie dodać resztę składników i pogotować jeszcze 10 minut. Całość zmiksować , przełożyć do wyparzonych słoików.

Pasteryzować 15 minut.

 

środa, 31 sierpnia 2016

Kolejna propozycja sałatki w słoikach na zimę.

Pyszna cukinia z papryką i cebulą w aromatycznej zalewie, tak jak pisze Renata - lekko octowa, słodka i kwaskowata.

Już teraz smakuje bardzo dobrze (jeden słoik nie zamknął mi się dobrze, więc spróbowałam) , a co będzie jak dłużej postoi ? :)

Przepis znaleziony na blogu Renaty.

 sacuk14

 

Składniki:

 

3 kg cukinii bez miąższu

4 duże czerwone papryki

1/2 kg cebuli

1 duża główka czosnku

 

Zalewa:

1 1/2 łyżki soli kamiennej

3 łyżki kurkumy

4 łyżeczki białej gorczycy

2 szklanki cukru

2 szklanki wody

1 szklanka octu 10%

 

Cukinię umyć, wydrążyć miąższ z pestkami (jeśli skórka jest twarda - obrać cukinię). Pokroić w ćwiartki , a następnie w cienkie plastry. Paprykę pokroić w paseczki, a cebulę w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z resztą pokrojonych warzyw wymieszać w dużej misce.

Składniki zalewy lekko podgrzać , mieszając do rozpuszczenia cukru i zalać przygotowane warzywa.

Odstawić na co najmniej 12 godzin (u mnie stały około 16).

Po upływie tego czasu sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików - razem z zalewą.

Pasteryzować 5-6 minut.

 

* Uwaga :jeśli miska jest biała po dodaniu zalewy z kurkumą zmieni na drugi dzień kolor :P

 

sacuk1

sacuk2

sacuk

sacuk4

sacuk15

 

 

 

 

 

 

Róbmy przetwory 2016 Róbmy przetwory! 2016

wtorek, 30 sierpnia 2016

Sezon robienia przetworów na zimę cały czas trwa. W sobotę rano zaliczyłam wizytę na targu, a potem zaczęło się.... dosyć ambitne plany na weekend miałam i nakupowałam różnych warzyw.

Dziś przedstawiam sałatkę ogórkową z dodatkiem papryki, cebuli i pomidorów.

Przepis pochodzi ze strony Renaty.

Renata nie podawała ilości warzyw .  Myślę , że każdy może zrobić swoją warzywną mieszankę według uznania, tak jak i ja zrobiłam.

 og5

Składniki:

 

ogórki

czerwona papryka

cebula

pomidory

koper

czosnek

gorczyca

 

Zalewa:

5 szklanek wody

1 szklanka octu

1 szklanka cukru

1 łyżka soli

 

Słoiki i zakrętki umyć i wyparzyć. Warzywa umyć i pokroić (ogórków nie obierałam).  Na dno każdego słoika włożyć ząbek czosnku i koper, powkładać pokrojone warzywa.

Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Zalać warzywa w słoikach, wsypać pół łyżeczki gorczycy i na wierzchu położyć niewielki kawałek kopru.

Pasteryzować w wodzie przez 3 minuty . Po tym czasie wyjąć z garnka słoiki, postawić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

 

o4

o5

 

og9

o11

 

 

Róbmy przetwory 2016

Róbmy przetwory! 2016

 
1 , 2 , 3