| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
¶roda, 14 czerwca 2017

Dzisiaj naszła mnie ochota na domow± chałkę, dawno jej nie piekłam.

Przejrzałam stare przepisy i wybrałam ten, z którego wychodz± dwie spore bułki.

Pyszne, mięciutkie i obłędnie pachn±ce :).

 

ch4

 

Składniki:

4 i 1/2 szklanki m±ki pszennej

1/4 szklanki cukru

25 g ¶wieżych drożdży

1 jajo

1/4 szklanki oleju

1 szklanka letniego mleka lub wody (u mnie pół na pół)

szczypta soli

 

Kruszonka:

 

50 g m±ki

25 g cukru

25 g miękkiego masła

 

1 jajko - do posmarowania

 

Drożdże wkruszyć do miseczki, zalać letnim mlekiem i odstawić na około 10 minut, aż zaczyn ruszy.

Po tym czasie dodać jajko, oliwę, cukier i sól - zmiksować.

Dodać 1 i 1/2 szklanki m±ki , wymieszać, potem kolejne 1 1/2 szkl. m±ki i znów wymieszać, następnie wsypać pozostał± m±kę. Ciasto dokładnie wyrobić, aby było gładkie i elastyczne.. Miskę przykryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia na 1 godzinę.

Wyro¶nięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na pół. Każd± połowę podzielić na 3 czę¶ci , uformować z nich wałeczki i zaple¶ć z nich chałki.

Przełożyć je na blachę wyłożon± papierem do pieczenia , przykryć ¶ciereczk± i zostawić do wyro¶nięcia na 30 minut.

Po tym czasie posmarować je rozm±conym jajkiem i posypać kruszonk±.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190 stopni przez 30-35 minut.(góra-dół).

Studzić na kratce.

 ch2

ch5