| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
piątek, 30 grudnia 2016

"Święty Mikołaj" przyniósł mi pod choinkę mój wymarzony garnek żeliwny :), i wpadłam w wir pieczenia chlebów oraz testowania nowych przepisów.

Przepis na ten pyszny, pachnący bochenek chleba znalazłam u Joli.

 

chlebgar4

 

Składniki:

600 g mąki pszennej (dałam typ 650)

370 g wody

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

20-25 g świeżych drożdży

 

Drożdże rozetrzeć w miseczce z cukrem i poczekać, aż się upłynnią.

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i wyrobić elastyczne , gładkie ciasto (za mnie wyrabiał robot).

Ciasto przełożyć do miski i włożyć do torebki foliowej. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50-60 minut.

Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając pięścią i uformować bochenek. Przełożyć go do koszyka oprószonego mąką lub na papier do pieczenia i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik z garnkiem żeliwnym do temperatury 230 stopni (Jola nagrzewała do max temperatury).

Wyrośnięty bochenek naciąć na krzyż ostrym nożem lub żyletką i przełożyć do nagrzanego garnka, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Od razu należy zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Piec  30 minut.

Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec około 20-30 minut.

Studzić na kratce.

 

chlebgar6

sobota, 24 grudnia 2016

Kolejne tegoroczne pierniczki i znów testowałam nowy przepis (dostałam od koleżanki).

Smaczne i aromatyczne z dodatkiem kardamonu oraz mąki żytniej pełnoziarnistej.

 pierniczkibeata2

 

Składniki:

 

30 dag mąki pszennej

10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej

2 duże jajka

15 dag cukru pudru

10 dag masła

10 dag miodu

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżka mielonego kardamonu

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody

 

W rondelku rozpuścić masło z miodem , odstawić do wystygnięcia.

W misce połączyć wszystkie suche składniki , dodać jajka oraz rozpuszczone masło z miodem. Dokładnie wyrobić ciasto.

Ciasto wałkować na grubość 4-5 mm (podsypując mąką) i wykrawać pierniczki.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut (piekarnik ustawiony góra-dół).

 

pierniczkibeata1

piątek, 23 grudnia 2016

W Święta Bożego Narodzenia oczywiście nie może zabraknąć pierniczków.

W tym roku postanowiłam upiec ciasteczka korzystając z innych przepisów niż zawsze.

Inspirację znalazłam na   Moje wypieki.

Z radością po raz kolejny biorę udział w 10 Festiwalu Pierniczków organizowanego przez Magdę :).

 

 pierniczkimoje3

 

Składniki:

 

550 g mąki pszennej (+ dodatkowo do podsypania)

300 g miodu

100g cukru pudru

120 g masła

1 jajko

2 łyżeczki sody oczyszczonej

30-40 g przyprawy do piernika

2 łyżeczki kakao

 

Miód z masłem podgrzać i rozpuścić w rondelku. Odstawić do wystygnięcia.

Następnie dodać do wystudzonej masy pozostałe składniki i wyrobić (ręcznie lub robotem) ciasto.

Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie - należy je schłodzić w lodówce (tak zrobiłam).

 

Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm , lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki ulubionymi foremkami :).

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut.

Lukrować jak ostygną.

Ja osobiście zawsze robię lukier z cukru pudru i wody lub cytryny.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, aby zmiękły wystarczy do puszki/pojemnika z ciasteczkami włożyć przekrojone jabłko.

 

pierniczkimoje7

 

 

 

sobota, 10 grudnia 2016

Rozgrzewająca, smaczna i sycąca zupa w sam raz na jesień i zimę. Długo się zbierałam do jej zrobienia, ale w końcu się udało.

 

Skorzystałam z przepisu Kasi.

 

gulaszowa15

 

Składniki:

 

1,2 kg gulaszu wołowego

1/2 kg ziemniaków

3 czerwone papryki (ja dałam również żółtą)

2 marchewki

1 mała pietruszka

3 cebule

4 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki oleju

1/2 łyżeczki kminku (pominęłam)

 

2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki,, 2 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz do smaku

ja dodałam jeszcze kilka płatków suszonej papryki

 

Mięso pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na oleju przez około 10 minut, razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem.

Podsmażone mięso przełożyć do dużego garnka i zalać 4 litrami wody.

Dodać kminek (nie dodałam), ziele angielskie, liście laurowe i pełną łyżeczkę soli.

Gotować na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodać pokrojoną w krążki marchewkę, pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotować ok. 20 minut, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i papryki w proszku (ja dodatkowo dodałam płatki papryki).

Gotować jeszcze 15 minut.

 

Gdy mięso i warzywa będą miękkie - dodać do zupy mąkę wymieszaną ze szklanką zimnej wody i koncentratem.

Należy pogotować zupę jeszcze kilka minut, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

 

gulaszowa13

 

 

wtorek, 08 listopada 2016

Długo zwlekałam z upieczeniem chleba z garnka, a szkoda. Wyszedł pyszny, obłędnie pachnący bochenek z chrupiącą skórką.

Ten chleb jest prosty w wykonaniu, wystarczy łyżka , miska i składniki oraz trochę cierpliwości, bo"nocuje" w lodówce".

Garnka jeszcze nie posiadam, a piekłam w naczyniu żaroodpornym (owalnym, bo bałam się , że okrągłe będzie za małe, i słusznie ).

Myślę, że czas zakupić garnek żeliwny, bo na pewno go wykorzystam do pieczenia chleba, i nie tylko.

Przepis znalazłam na blogu Joanny.

 chlenzg1

 

Składniki:

 (wg Joanny - na okrągłe naczynie o średnicy23 cm i wysokości 7 cm )

 

350 g mąki pszennej typ 650

200 g mąki żytniej typ 720

1 łyżeczka soli

1 1/2 łyżeczki oliwy

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 1/2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)

 

Drożdże rozkruszyć i włożyć do miseczki, zasypać cukrem i łyżeczką mąki, zalać połową ciepłej wody - wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.

Odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.

 

Do dużej miski wsypać mąki, sól, dodać oliwę, resztę ciepłej wody i wyrośnięty rozczyn z drożdży.

Wymieszać łyżką ( można to zrobić i ręcznie). Można dodać 2-3 łyżki wody, gdyby masa była za gęsta.

Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc do wyrośnięcia.

Miska musi być spora, bo ciasto powiększa bardzo swoją objętość.

Następnego dnia rano na podsypanym mąką blacie/stolnicy krótko wyrobić chleb (aż przestanie się lepić do rąk).

Uformować bochenek , okrągły lub owalny - w zależności od kształtu posiadanego naczynia.

Nakryć ściereczką i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.

 

Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne razem z pokrywką i nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni.

Po kilkunastu minutach wyjąć ogrzane naczynie z piekarnika (zmniejszyć temperaturę do 200 stopni), przełożyć do niego wyrośnięte ciasto , przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut (góra-dół, na 1/3 wysokości - u mnie druga półka od dołu) , po tym czasie należy zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez około 15-20 minut.

Upieczony bochenek wyjąć z naczynia i studzić na kratce.

*Chleb jest upieczony , gdy po wyjęciu z piekarnika postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.

 

 

 chlebzg4

 chlebzg5

 

 

 

 

sobota, 05 listopada 2016

U mnie w domu mówi się na nią grecka, choć od prawdziwej greckiej się różni.

Czasem robię tę sałatkę z kurczakiem, a często z samych warzyw.

W każdej wersji jest smaczna , lekka i zdrowa.

Gdy robię wersję z kurczakiem dodaję sos czosnkowy, a bez - sos na bazie oliwy, cytryny i octu balsamicznego.

 sagrecka5

Składniki:

ilość wg uznania i potrzeb ;)

 sałaty (u mnie mix sałat)

papryka

pomidory

czerwona cebula

oliwki

filet z kurczaka  + przyprawa np. gyros

ser feta

 

Sos czosnkowy:

jogurt grecki

1-2 ząbki czosnku

świeżo zmielony pieprz (szczypta)

 

Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, posypać przyprawami i odstawić na 30-60 min do lodówki.

Podsmażyć na małej ilości oleju.

Do miski wrzucić sałatę, pokrojone: paprykę, pomidory ,cebulę i fetę, wystudzonego kurczaka, oliwki.

Wymieszać i dodać sos.

sagrecka1