| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
środa, 08 marca 2017

Zawijane ślimaczki drożdżowe - proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. W sam raz na imprezę lub  zamiast tradycyjnej pizzy.

Ja zrobiłam z podwójnej porcji, a do farszu jeszcze dodałam podsmażone pieczarki.

Inspiracja : Kwestia smaku

 pizzerinki6

 

Składniki:

 

Ciasto:

250 g mąki pszennej

150 ml ciepłej wody (nie gorącej)

25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

1 łyżeczka soli (pełna)

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżki oliwy

 

Sos pomidorowy:

1 łyżeczka oliwy

1/2 ząbka czosnku

1/4 cebuli

300 ml przecieru pomidorowego (ja zrobiłam sos z pomidorów krojonych z puszki)

oregano, bazylia, sól, pieprz - do smaku

 

Farsz:

100 g salami, pepperoni lub szynki

150 g tartego żółtego sera

1/2 łyżeczki suszonego oregano

mój dodatek - pieczarki (wcześniej podsmażone)

 

Ciasto:

Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki - odstawić na około 10 minut, aż drożdże "ruszą".

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wlewać stopniowo rozczyn drożdży i resztę wody - zagarniając mąkę do środka i delikatnie mieszać składniki.  Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (ja wyrabiałam ręcznie -około 10 minut).

Ciasto przełożyć do dużej miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

 

Sos pomidorowy:

W rondelku/na patelni zeszklić na oliwie pokrojony czosnek i cebulę. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Zmiksować na gładki sos.

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i krótko wyrobić formując kulę. Rozwałkować ją na duży prostokąt.

Tak przygotowane ciasto posmarować sosem, posypać pokrojonym w kostkę salami/szynką/ pepperoni, pieczarkami i na koniec żółtym serem. Posypać na wierzchu suszonym oregano/bazylią.

Ciasto zawinąć w rulon, pokroić na 14 kawałków (szczerze mówiąc nie wiem czy równo 14 mi wyszło) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 15 minut.

 

pizzerinki2

pizzerinki12

 

wtorek, 28 lutego 2017

Ostatnio co dwa dni piekę ten pyszny chleb z żurawiną. Podobno długo pozostaje świeży, ale jeszcze nie udało nam się tego sprawdzić. Prosty przepis, chleb wymaga tylko dłuższego wyrastania - warto zrobić go po południu - wieczorem i na noc zostawić do wyrośnięcia.

Przepis pochodzi ze strony  www.chleby.info

 urawina2

Składniki:

 

300 g  mąki pszennej typ 550 (z 650 tez już robiłam)

200 g mąki żytniej typ 2000

100 g zakwasu żytniego (dokarmionego 12 godzin wcześniej)

400 ml wody

100 g suszonej żurawiny

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

 

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać łyżką. Nie trzeba dokładnie wyrabiać ciasta - tylko tyle, aby składniki się połączyły ze sobą.

Ciasto przełożyć do dużej keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką - tak aby sięgało do połowy formy. 

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 12-16 godzin (aż urośnie do brzegów formy).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 35 minut, po tym czasie ostrożnie wyjąć chleb z formy i piec jeszcze około 15 minut.

Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Studzić na kratce.

 

 urawina6

 

urawina8

 

urawina10

 

środa, 22 lutego 2017

Niedawno kupiłam sobie książkę "Mąka, woda, drożdże, sól. Rzecz o pieczeniu chleba" Kena Forkisha.

Pierwszym chlebem, który wybrałam do upieczenia był sobotni chleb biały.

Z podanej ilości składników wyszły dwa pyszne , miękkie bochenki z chrupiącą skórką.

 sobotni2

Składniki:

1 kg mąki pszennej (u mnie typ 650)

720 g wody (3 i 1/8 szklanki)

21 g soli morskiej (1 łyżka i 1 mała łyżeczka)

4 g drożdży instant (1 łyżeczka)

 

 W dużej misce wymieszać 1 kg mąki z 720 g wody o temperaturze 32-35 stopni - do połączenia się składników.

Przykryć miskę i odstawić na 20-30 minut.

Po tym czasie posypać wierzch ciasta solą i drożdżami. Wymieszać (przed mieszaniem warto zwilżyć dłoń wodą).

Sięgnąć pod spód  i wyciągnąć na wierzch mniej więcej ćwierć ciasta. Delikatnie rozciągnąć ten kawałek i złożyć go na wierzch pozostałej części. Czynność tą powtórzyć 3 razy z pozostałymi fragmentami ciasta (aż sól i drożdże się połączą).

Następnie wyrobić ciasto metodą "szczypcową" (szczypiąc ciasto ), potem kilkakrotnie jeszcze je składać na siebie.

Czynności te należy powtarzać do czasu , gdy ciasto zrobi się elastyczne.

Odstawić ciasto na kilka minut i po tym czasie należy je składać przez pół minuty.

Przykryć miskę i odstawić ciasto do wyrośnięcia (do potrojenia objętości - około 5 godzin).

W tym czasie należy je dwukrotnie złożyć w ciągu pierwszych 90 minut.

Wyrośnięte ciasto delikatnie wyłożyć na omączony blat, uformować , posypać po środku mąką ( w miejscu w którym będzie przecinane) i podzielić na pół.

Uformować dwa bochenki, przełożyć złączeniem do dołu do wyłożonych ściereczką (lub nie) i posypanych mąką koszyczków do wyrastania. Wierzch delikatnie posypać mąką i nakryć bochenki ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 75 minut.

Ja ten chleb piekłam w garnku żeliwnym. Około pół godziny przed pieczeniem wstawić garnek z przykrywką do zimnego piekarnika i nastawić na 240 stopni.

Do rozgrzanego garnka przełożyć wyrośnięty bochenek , nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec dalej przez około15-20 minut.

Upieczony chleb wyjąć z garnka i studzić na kratce.

Ja mam tylko jeden garnek (dwa i tak by nie weszły do piekarnika). Według rady autora - jeśli pieczemy od razu  dwa bochenki - drugi bochenek należy włożyć do lodówki 20 minut przed pieczeniem pierwszego i piec je po kolei.

Po upieczeniu pierwszego chleba należy ponownie nagrzać garnek z pokrywka przez 5 minut.

 

sobotni1

sobotni4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 21 lutego 2017

Nie wiem dlaczego do tej pory nie robiłam takiej kapusty, zawsze był bigos lub kapusta z grzybami.

Z przepisu, który przyniosła moja córka ze szkoły wyszła przepyszna kapusta zasmażana.

Przepis dodaję do moich ulubionych, całej rodzinie i nie tylko bardzo smakuje :).

kapusta3

 

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej

2 średnie cebule

kilka łyżek oleju

1 łyżka miodu lub cukru

kilka ziaren pieprzu

kilka listków laurowych

kilka ziaren ziela angielskiego

 

pieprz, sól - do smaku

 

Zasmażka:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

 

Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku.

Posiekać według uznania. Jedną cebulę pokroić w kostkę.

Kapustę i cebulę przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, tak aby woda przykryła całość.

Do garnka dodać pół łyżeczki soli (dopiero wtedy gdy kapusta zmięknie), miód (cukier), liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.

Doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować kilkadziesiąt minut (aż kapusta będzie miękka).

 

Zasmażka:

na oleju podsmażyć drobno posiekaną drugą cebulę. Gdy się zrumieni dodać 2 łyżki masła i dwie łyżki mąki. Zasmażyć na złoty kolor i dodać na patelnię jedną chochlę wody z gotującej się kapusty.

Zasmażkę wymieszać dokładnie z wodą do uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie dodać do gotującej się kapusty i wymieszać.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

 

kapusta8

kapusta1

 

wtorek, 07 lutego 2017

Bardzo smaczne drożdżowe rogaliki. Ciasto z dodatkiem ziół i czosnku, a farsz wg uznania . U nas za pierwszym razem było pepperoni, następnie  dodawałam również pieczarki (wcześniej podsmażone), suszone pomidory, szynkę.

Pierwszy raz zrobiłam je na Sylwestra, ale zdążyłam je upiec już kilka razy w tym roku :).

Przepis znalazłam u Kasi.

 rog3

Składniki:

220 g mąki pszennej tortowej (dałam 650)

125 ml ciepłej wody (nie gorącej)

2 łyżki oleju

5 g suchych drożdży

1 pełna łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich

3 ząbki czosnku

 

Farsz:

 45 cienkich plasterków pepperoni (około 100-120 g)

około 120 g startego żółtego sera (u mnie  mozzarella)

3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

W misce wymieszać mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Dodać zioła i starty na drobnych oczkach czosnek. Wodę połączyć z olejem i wlać do miski.

Wszystko wymieszać łyżką, następnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła, podzielić na trójkąty ( u Kasi było 8 , ja  wycięłam 10).

Każdy trójkąt posmarować koncentratem wymieszanym z ziołami, ułożyć porcję sera i po około 5 plasterków pepperoni.

Zawinąć rogaliki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 15-18 minut.

 

Podawać z keczupem, sosem czosnkowym - jednym słowem z czym kto lubi :).

 

rog1

rog4

 

 

 

 

 

sobota, 14 stycznia 2017

Ponieważ ostatnio dostaliśmy toster to postanowiłam upiec chleb tostowy.

Z podanych składników wyszły dwa duże bochenki, smaczne i puszyste.

Przepis na ten chleb znalazłam u Joli.

 tost2

 

Składniki:

840 g mąki pszennej

150 g mąki pszennej razowej

400g wody

200g mleka

40g świeżych drożdży

45g miękkiego masła

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

 

Do miseczki włożyć drożdże, utrzeć z cukrem i poczekać , aż się upłynnią. Dodać  1/2 szklanki letniej wody, wymieszać i odstawić na kilka minut.

Do miski wsypać obie mąki,dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki.

Zagnieść gładkie i miękkie ciasto. Przełożyć je do miski lekko wysmarowanej olejem i włożyć do torby foliowej.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-60 minut.

Po tym czasie ciasto odgazować , podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki.

Przełożyć je do dwóch keksówek wysmarowanych delikatnie tłuszczem i posypanych mąką (u mnie o wymiarach około 35 cm x 12cm, u Joli 30 cm x 7 cm).

Foremki włożyć do torby foliowej i odstawić ciasto do wyrośnięcia .

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 25 minut ( na początku pieczenia wrzucić na dno piekarnika szklankę kostek lodu - ja nie miałam, więc zaparowałam spryskiwaczem).

Po tym czasie należy chleby wyjąć z keksówek i podpiec jeszcze około 5 minut.

Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.

Studzić na kratce.

 

tost5

tost7

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 44